Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13978
Geregistreerd: 20-04-16

Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-23 19:12

Omrop Fryslân
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


Het hele jaar leeft Germ Aise Bouma (41) ernaar toe: de hengstenkeuring van zijn Nane 492. Zaterdag maakt de jury bekend of de hengst, na meerdere malen zilver, dit jaar wel de meest prestigieuze titel binnensleept.

Nane zal vast aanvoelen dat de grote dag weer aanbreekt, als de hoefsmid langskomt en ze zijn manen weer knippen en laten blinken.

Ontbrekende prijs
Fokkers uit allerlei landen halen deze week hun beste Friese paard van stal. Vol trots en spanning zullen zij die presenteren aan de jury van de hengstenkeuring. Deze vindt plaats van donderdag tot en met zaterdag. De laatste dag is de grande finale. Dan betreden de stamboekhengsten van de Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek" (KFPS) de arena. Nane 492 is daar één van.
De hengst van Germ Aise Bouma heeft een mooie staat van dienst. Zo won de 10-jarige Nane de Prijs der Besten, de Silver Bowl, heeft hij twee goedgekeurde zonen, en zal tijdens de keuring bekend worden of hij ook Paard van het Jaar 2022 is. Ook werd hij tweemaal reservekampioen en behaalde hij tweemaal zilver bij de keuring.

"Ja, dat is allemaal zeker mooi. En ook die tweede plaats telt zeker mee. Maar laat ik er niet omheen lüllen, uiteindelijk wil je gewoon eerste worden", zegt Bouma. "Dat is de reden dat je meedoet."

Familiebedrijf
Bouma is opgegroeid met de paarden. Als kind zag hij hoe zijn vader op hengstenfokkerij Henswoude bezig was in het familiebedrijf, dat eerder in de handen was van Bouma zijn opa. Op zijn achttiende ging hij zelf aan de slag bij het bedrijf. Acht jaar later nam hij het stokje van zijn vader over.

Bouma runt het onder meer met zijn vrouw Nynke. De taakverdeling is helder. "Zij traint de paarden, doet de administratie en het management. Ik doe oefeningen met de hand, maar houd mij hoofdzakelijk bezig met de handel en het laten dekken van de paarden."

De hengstenkeuring bestaat uit vijf onderdelen: rastype, bouw, kwaliteit beenwerk, het stappen, en de draf. De driekoppige jury kijkt dus naar de manier van bewegen en het uiterlijk van het paard. "Bijvoorbeeld de hoeveelheid manen is belangrijk", legt Bouma uit. "Net als hoe zwart de vacht is. Uiteindelijk wordt er naar het totale plaatje gekeken. De benen moeten bovendien duurzaam zijn. Dat betekent gezonde benen, die lang mee kunnen. Zonder vochtbulten."

Bij het stappen lopen de hengsten in een driehoek, met het hoofd omlaag. Daarna volgen twee rondjes draf. Daarbij gaat het hoofd omhoog, en moet de hengst voor het 'wouw-effect' zorgen, zegt Bouma. "Het is de bedoeling dat 9.000 toeschouwers kippenvel krijgen en uit hun dak gaan. Het paard moet hun een 'verheven' drafje tonen."

Het ware paard
Dat kun je goed aan Nane kan overlaten, zegt hij. "Als hij het enthousiasme van het publiek voelt, dan groeit hij. Sommige paarden pieken één keer, maar als ze daarna nog een keer moeten, komt het ware paard boven. Dat is bij Nane niet geval. Die blijft leveren."

De hengstenkeuring is opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Nane zit bij de hengsten tot en met twaalf jaar. In de finale komen de beste hengsten van alle categorieën samen. Daar kiest de jury vervolgens de grote winnaar uit.

Eer en handel
Naast de eer, zouden de winst ook financiële voordelen opleveren. "Ja, als je eerste wordt dan kan hij meer merries dekken. Dat is natuurlijk goed voor de inkomsten. Voor het bedrijf heeft de uitslag een enorme impact."

Gelukkig heeft Nane nu ook geen tekort aan interesse. "Hij is gewild voor nakomelingen. Die zitten bijvoorbeeld in Mexico, Nieuw-Zeeland en Amerika. Echte Friese paarden zijn erg populair."

Toenemende spanning
Of Nane na acht deelnames dit jaar wel goud pakt, vindt Bouma lastig te zeggen. "Het is namelijk een jurysport en het hangt af van de vorm van de dag." De spanning loopt inmiddels flink op bij Bouma. "Vooral de nacht ervoor is vaak niet al te best. Maar het vertrouwen is groot hoor. Nane laat mij niet zitten."

De hengstenkeuring wordt live uitgezonden in verschillende talen, via verschillende livestreams. Wij hebben de linkjes naar de uitzendingen voor je op een rijtje gezet in dit artikel op VN.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


pillow
Berichten: 7768
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Re: Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-23 22:47

Hij is zo mooi en een echte showbink.

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

princequillo
Fotograaf

Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-23 13:57

Met Ulbrân en Elias één van mijn favoriete hengsten. Echt een kwaliteitsvolle hengst.

pillow
Berichten: 7768
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Re: Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-23 14:56

Kampioen gaat hij niet worden, maar nu toch 2 mooie titels. Kampioen dekhengst in tuig en paard van het jaar. Het is hem gegund.

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Liezel1
Berichten: 14964
Geregistreerd: 20-10-04

Re: Wijst jury Nane 492 dit jaar wel als winnend paard aan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-23 17:08

Daar is hij!

Een mening is net als een kont.... Iedereen heeft er een.... De één wat duidelijker aanwezig dan de ander, maar toch....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bernoe, ChristyT, DotBot, Escada, Excalibur, Happy16, Ilona__, Roadracer, Timbers en 56 bezoekers