Jaaroverzicht september 2022

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht september 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-23 20:32

* Bokt
Algemeen

In september liet de NVWA weten strikter te gaan toezien op de registratieplicht van paarden. Na de zomer zouden zij actief op pad gaan om de registraties te controleren. Reden hiervoor is onder andere de noodzakelijke tracering bij dierziekten.

Bij Equitom werd deze maand een merrie behandeld met ernstige brandwonden, die zij had opgelopen bij een stalbrand. De merrie herstelt goed en laat de behandelingen goed toe.

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: stanze/Flickr
Wat doe je als het maatje van je paard overlijdt of wordt verkocht en het dier komt alleen te staan? Is een andere diersoort dan ook goed gezelschap? In Polen is een onderzoek hiernaar gedaan.

Verschrikkelijk naar nieuws uit Friesland. Bij Burdaard zijn twee paarden omgekomen als gevolg van een ongeluk. Later bleek dat dit paarden van een bokker waren. Hopelijk heb je dit intussen een plekje kunnen geven Vulina.

In het Belgische Peer is een pony overleden na een aanval door een wolf. Een week later was het in die omgeving weer raak en vonden twee minipaardjes de dood na een wolvenaanval.

Grote schrik bij een stoeterij van Paul Schockemöhle: vele balen stro bij zijn stallen zijn in vlammen opgegaan. En dat was niet de eerste keer dat een stal van Schockemöhle getroffen werd door brand.

De FEI heeft zijn beleid met betrekking tot het influenzavaccin voor paarden aangepast. De interval gaat naar 12 maanden in plaats van de zes maanden die het nu is. Dit vanwege een wereldwijd tekort aan influenzavaccins.

Belofte maakt schuld, dat weet Britt Dekker maar al te goed. Afgelopen juli mocht de zevenjarige Sterre een keer bij haar komen rijden met haar pony en toen beloofde ze het meisje dat ze samen een show zouden rijden op Horse Event. Half september was het zover: Sterre en Coco straalden in de piste naast Britt en George.
Afbeelding
Britt, George, Sterre en Coco. Foto: Printscreen Instagram Britt Dekker.


Het einde van het leven van je paard: geen onderwerp waar je graag bij stilstaat, toch was er deze maand reden om dat wel te doen. In Europa is namelijk een wetswijziging geweest, waardoor paarden als slachtdieren geregistreerd staan, tenzij dit medisch niet meer mag. In België is naar aanleiding hiervan een webinar gehouden waar het onderwerp “levenseinde van je paard” centraal stond.

In het Gelderse Beemte-Broekland is een ongeval gebeurd met een huifkar waarin ouderen met dementie een ritje maakten. Bij een poging te keren kwamen de achterwielen in een greppel en kantelde de wagen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar de schrik zat er goed in.

Leuker nieuws komt uit Arnhem. Bij betaald-voetbalclub Vitesse kennen ze een boetepot voor de spelers. Met het geld uit deze pot hebben de spelers het paard Classic geadopteerd bij de Bio-manege, een manege waar mensen met een beperking kunnen paardrijden. De biomanege is uiteraard erg blij met deze steun, want daarmee kunnen ze nog veel meer mensen begeleiden in het paardrijden.

Van schillenpony op straat naar internationaal springpaard: de 1.54 meter hoge Mumu deed het, eind jaren ’90, onder zadel van de Braziliaanse springruiter Carlos Ribas. In september werd bekend dat Mumu is overleden, hij was maar liefst 39 jaar oud.

De derde dinsdag van september: prinsjesdag. Op deze dag begeleidde de ere-escorte van de cavalerie de glazen koets van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en kroonprinses Amalia op de route naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, voorafgaand aan het voorlezen van de troonrede. Hiervoor oefenen ze ieder jaar op het strand van Scheveningen, onder andere met harde geluiden. Dit jaar is de oefening met rook achterwege gelaten, wegens het welzijn van de paarden.

Horror in Spanje: de Guarda Civiel, oftewel de Spaanse politie heeft in Murcia op een boerderij 35 paarden aangetroffen die in een stal stonden waar ook de kadavers van 13 dode paardachtigen werden gevonden. Aanleiding voor deze controle was een melding van een inwoner over de deplorabele hygiënische en gezondheidsomstandigheden waarin de dieren werden gehouden.

In september liet Dier & Recht ook weer van zich horen. Zij roepen de minister op een einde te maken aan draverijen. In deze tak van paardensport zouden dieren lijden onder het gebruik van dwangmiddelen. De Stichting Nederlandse Draf- en rensport ontkent dit en wil met Dier & Recht in gesprek, zij staan hiervoor open, maar verwachten er weinig van: “Gesprek heeft weinig zin” zeggen zij.

Afbeelding
Afbeelding: Instagram wijkagent Hoogezand
De wijkagent van Hoogezand kreeg in september te maken met een grapjas op vier hoeven. Het dier was uitgebroken uit het weiland en liep in het donker langs een weg. De agent wist het dier te vangen en zette het weer bij zijn maatje in de wei. Dit dier bleek echter de politie te slim af te zijn, het dier dook onder de draad door en ontsnapte weer. Ook een politielint hield het dier niet tegen. Uiteindelijk is de eigenaar wakker gemaakt, die het dier op stal heeft gezet.

Afgelopen jaar nam dressuurruiter Edward Gal een sabbatical, hij verdween even uit de sport. Deze maand werd bekend dat zijn comeback eraan zat te komen. Bij The Top of Dressage, onderdeel van Jumping Amsterdam, zal hij terugkeren in de wedstrijdring.

Een opmerkelijke klacht deze maand uit het Noord-Hollandse Opperdoes. Een inwoner klaagt daar de gemeente aan omdat hij overlast zou hebben van “te veel paarden”. Hij zou last hebben van een urinelucht en van haren in de moestuin. Een andere klacht vonden we deze maand in Twente, in Denekamp om precies te zijn. House of Animals deed aangifte tegen de paarden- en ponymarkt aldaar vanwege het verloten van een pony als hoofdprijs in een loterij, begin september. Dit zou volgens de wet niet mogen. Intussen worden er ook Kamervragen over dit onderwerp gesteld.

Qua wetenschap zijn er interessante ontwikkelingen op het gebied van de chip. Want op een stal in het Limburgse Egchel is voor het eerst een veulen gechipt met een biothermochip. Deze bevat niet alleen een registratienummer, maar ook een sensor waarmee op elk moment de temperatuur van het dier gemeten kan worden.

Aan het eind van de maand kwam er nog mooi nieuws uit de VS. Daar is een wetsvoorstel door het Amerikaanse Energy and Commerce Committee gekomen om het zogeheten “Soring”, het opzettelijk pijn doen van ‘walker-paarden’ om zo hun spectaculaire beenzetting te verkrijgen, te verbieden. Congreslid Steve Cohen is hier blij mee, hij zet zich al tientallen jaren in voor de bescherming van paarden. De volgende stap is om dit wetsvoorstel door het volledige Huis van Afgevaardigden te krijgen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: B_Fokker, Love_Mirra, MarJon, Nils, xLauLaUx en 10 bezoekers