Jaaroverzicht augustus 2022

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13322
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht augustus 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-23 10:56

* Bokt
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


In augustus werd meer bekend over het stikstofplan van de regering. Paardenhouders maken zich zorgen over de gevolgen hiervan, die zij gaan voelen. Ze vrezen dat dit effect heeft op hun situatie. Dat kwam vorige week naar voren tijdens een webinar van de LTO-vakgroep Paardenhouderij en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).
In een tijdens dit webinar gehouden pol gaf 61 procent van de volgers aan zich zorgen te maken, 11 procent maakt zich zelfs ernstige zorgen. FNRS-directeur Haike Blaauw komt dit ook onder de leden van zijn organisatie tegen en weet dat LTO veel signalen van paardenhouders ontvangt.

Voorover leunen is vaak het gevolg van onbalans tijdens het rijden. Dit komt voor bij beginners die nog geen onafhankelijke zit hebben ontwikkeld, maar ook als je zelf niet goed weet waar je volledig in evenwicht zit. In dit [AG]-artikel staan wat manieren die je in de praktijk kunnen helpen om je houding te verbeteren.

Zware traumatische ervaringen verwerken met behulp van paarden. Zeeuwse Gronden, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Terneuzen, is sinds kort begonnen met deze vorm van therapie voor mensen met een posttraumatische stressstoornis. Want sommige cliënten vertrouwen mensen niet langer, maar dieren voorzichtig weer wel. En dat is een mooie eerste stap naar herstel, zegt Zeeuwse Gronden.

In augustus hebben we helaas twee berichten geplaatst over maneges die zijn afgebrand. Zo werd een manege in het Groningse Zijldijk volledig verwoest door brand en een paar dagen later ging ook een manege in Tilburg volledig in vlammen op.

Bijzonder en uniek, zo mag je Rita Visman en haar paard Hannes E. (Lolke 371) wel omschrijven. In juli werd Rita 80 jaar, haar ruin Hannes was in mei al 20 jaar geworden, samen zijn ze dus 100 jaar. ‘We rijden nog wel drie keer in de week, daar blijven we allebei fit bij’, aldus een opgetogen Rita die als succesfactor ‘gewoon doordoen’ noemt.
Voor Rita en haar Hannes blijft het overigens niet bij een recreatief rondje, ze rijden nog wekelijks mee met Nemo’s Bern, de showgroep met Friese paarden uit de regio Balkbrug. ‘Samen rijden is nog veel gezelliger’, aldus Rita die zelf één van de mede-oprichters – en inmiddels ere-lid- is van de groep die eind van het jaar haar 30-jarig jubileum viert.

Afbeelding
The Horse Whisperer, de verfilmde bestseller vanoverleden
schrijver Nicholas Evans. Foto: JPitty

In het Zeeuwse Colijnsplaat is het al jaren een vertrouwd gezicht: Marinus van Damme die zijn paarden los laat lopen door het dorp. Niet iedereen is daar blij mee en ook de gemeente ziet het liever anders.
Van Damme loopt al een jaar of zes met zijn paarden Norbert en Mandy door het dorp. Hij haalt ze op uit hun weitje, doet ze een halster om en gaat met ze op stap. De paarden lopen en hij fietst mee, dwars door de Voorstraat, langs de winkels en de terrassen.
"Een hele dag in de wei staan, is natuurlijk niet leuk", zegt de paardenliefhebber bij Omroep Zeeland. "Vaak zitten we hier op een bankje te kletsen en staan de paarden daar gewoon los. En als ze het beu zijn, gaan we naar huis. Als Norbert het wil, dan gaan we. Hij bepaalt."

In augustus werd ook bekend dat Nicholas Evans, de schrijver van 'The Horse Whisperer', is overleden.
De 72-jarige Brit overleed vorige week onverwachts aan een hartaanval, heeft zijn literair agent bekendgemaakt. Hij stierf in zijn woning in het Zuid-Engelse Devon.
In 1995 kwam Evans' debuutroman The Horse Whisperer uit, die wereldwijd een groot succes werd. Er werden 15 miljoen exemplaren verkocht en het boek werd in tientallen talen vertaald. In Nederland verscheen de roman als De Paardenfluisteraar.

Afbeelding
Elin en Laura. Foto: Privébezit Laura Venema

Bellatrix bracht deze maand een bezoekje aan de Prinses Maxima-Manege. De Prinses Máxima-manege is een vijf sterren FNRS-manege, die het keurmerk Paard en Welzijn heeft.
De manege ligt op een prachtige locatie aan het bos in Den Dolder. Het ligt op het terrein van Reinaerde. De missie van de manege is het aanbieden van hippische activiteiten aan mensen met en zonder beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en maatschappelijke mogelijkheden.

Met fors minder paarden op de eerste traditionele Paarden- en Ponymarkt in het Gelderse Bemmel lijkt de paardenmarkt onder druk te staan, zo bleek maandag tijdens de markt. Met name de regelgeving maakt de animo voor kleinere markten lastig, zeker nu bij im- en export zonder 48 uur quarantaine geldt. Grote markten voorzien geen problemen.

FloortjeM is advocaat en ze is gespecialiseerd in onder andere het hippisch recht. Wat heeft haar ertoe bewogen om zich hierin te specialiseren? Zijn er nog extra opleidingen nodig voor specialisaties? En hoe word je nu eigenlijk advocaat? Floortje geeft in dit artikel antwoord op deze, en meer, vragen.

Charlotte Dujardin is in verwachting van haar eerste kindje. Ze maakte dit nieuws in augustus zelf bekend op haar Facebookpagina.

In juni plaatsten we een artikel over Yvonne van Friesian-Horses, die met een paard was gevallen en daarna in coma lag. In augustus konden we het fijne bericht plaatsen dat het de goede kant op gaat met Yvonne, en dat ze zelfs haar eerste vlog sinds het ongeluk heeft opgenomen.

In augustus kreeg Laura Venema de schrik van haar leven. Toen ze op een ochtend om 6:00 bij haar paarden kwam om ze te voeren, kwam haar merrie Elin niet met de rest meegelopen. Na wat ronkijken, zag Laura de merrie zo'n 40 meter verderop staan en ze wist meteen dat het mis was.

In augustus trok er een bijzondere combinatie door Nederland: de Chinese Xu wandelde met zijn paard van Spanje naar China, en hierbij kwam hij door Nederland. Op 20 februari is hij uit Spanje vertrokken voor een tocht via de kortste route naar China. Maar daar kwam iets tussen: de oorlog in Oekraïne. Dus kon hij toch nog met een omweg ons land aandoen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, DotBot, Goldwynn, marrlinde, mino1, Noor17, Roadracer, sas66 en 14 bezoekers