Jaaroverzicht juni 2022

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13303
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht juni 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-23 10:03

Bokt.nl
Algemeen

Afbeelding
Laura Tomlinson met Duval's Capri Sonne JR. in 2018. Zij riep in juni op om
ruiters niet online te verguizen. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


Aan het begin van deze maand werden paardenhouders gelijk even wakker geschud: de NVWA zou strenger gaan toezien op de identificatie & registratieplicht van paarden. Paarden moesten een chip hebben en een paspoort, plus de plek waar ze staan moet een UBN-nummer hebben, waar het paard dan ook weer op geregistreerd moest worden. Genoeg te doen dus voor de paardenhouders. Bij dierenkliniek Equitom was er ook genoeg te doen. Zo werd er een veulen behandeld dat was geboren met een ernstig vervormde neus. Hierdoor had het ook veel moeite met melk drinken. De dierenartsen hebben het dier succesvol kunnen opereren en hopen dat het een mooie toekomst tegemoet gaat. Over de toekomst gesproken: als een amazone in de topsport een baby op de wereld brengt, gaat zij uiteraard met babypauze. Normaal is die pauze zes maanden. Maar als de amazone eerder weer wil starten, verliest zij rankingpunten voor de wereldranglijst. Janne-Friederike Meyer-Zimmerman overkwam dat ook en zij gooide er een balletje over op. Wie ook een balletje opgooide was de dressuuramazone Laura Tomlinson. Zij ergert zich aan mensen die van achter hun toetsenbord de ruiters en amazones in de topsport soms volledig de grond in boren, zonder enige kennis van zaken. “Stop met het online verguizen van ruiters!” was dan ook haar oproep.

Een heel ander probleem vinden we vaak gewoon thuis, in de rijbak: een paard dat bokt bij het aangalopperen. Maar waarom doet het paard dit en hoe los je dat op? Dit artikel biedt handvatten bij dit probleem. In Tjalhuizum waren er geen handvatten nodig, het lukte de dieven zo ook wel: voor 150.000 aan zadels en andere spullen uit de zadelkamer stelen. Een behoorlijke strop dus. Ook een strop helaas voor bokker tessaenhenk. Henk zou samen met zijn twee dochters op hun paarden naar Santiago de Compostella rijden en Bokt mocht meegenieten van hun avontuur. De start was veelbelovend en er was onderweg genoeg hulp bij het vinden van overnachtingen. Helaas kwam er al snel een einde aan deze bijzondere trektocht. Bij het paard van Henk is een hoefijzer ergens achter blijven haken, losgeschoten en in de hoef gekomen. Paard liep kreupel, wat het einde van de tocht betekende. De paarden moesten vanuit België terug naar huis worden gehaald.

In België kennen ze overigens, net als in Nederland, problemen met te veel stikstof. Ook daar zijn er plannen gemaakt om dit terug te dringen. Raf Steegmans legde dit onder de loep en bekeek de gevolgen voor paardenhouders. In Denemarken werd er ook iets gecontroleerd: de paarden die deelnamen aan de Deense Kampioenschappen werden gecheckt op verwondingen bij de mond en op de singel- en sporenplek. In totaal elf combinaties werden naar huis gestuurd omdat er wonden of zweertjes gevonden werden. Een andere reden om iemand naar huis te sturen, is het gewicht van die persoon. Dat ondervond een Amerikaans TikTok toen zij bij een ranch wilde paardrijden. Ze was hier niet blij mee en liet haar ongenoegen blijken op TikTok. Dit leverde een interessante discussie op, want wanneer ben je te zwaar voor een paard en mag je daarom geweigerd worden?

Afbeelding
Bart Bles en United touch S-8 tijdens IB/TDM 2022. In juni werd bekend dat hij
bij het NK is betrapt op verboden middelen. Foto: Marlies Trap Fotografie


Wat lichter en luchtiger nieuws kwam er uit Den Haag. Daar zijn ze vast aan het oefenen voor Prinsjesdag. Onze toekomstige koningin, prinses Amalia, reed ook mee tijdens deze oefening in de hofstad. Iemand die voorlopig niet mee mag doen is springruiter Bart Bles. Bij een dopingcontrole tijdens het NK springen is hij positief getest op een verboden middel. Voorlopig is hij even ruiter te voet. En of je nou te voet gaat of in het zadel, even natte voeten halen kan in de zomermaanden best lekker zijn. Voor jou en je paard. Voor de veiligheid van jou en je paard werden er wat tips op een rijtje gezet.

In Amerika zijn protesten uitgebroken bij een stal in het Griffith Park in Los Angeles. Kinderen kunnen daar ponyritjes maken, maar helaas is daar ook veel weerstand tegen. Het welzijn en de gezondheid van de pony’s zouden in het geding zijn. De eigenaresse spreekt dat tegen, zij zegt dat juist de mensen die protesteren de pony’s in gevaar brengen. Intussen is in Oostenrijk springruiter voor drie maanden geschorst wegens het mishandelen van zijn paard, die gebeurde tijdens een wedstrijd. Sowieso is paardenwelzijn op dit moment een heet hangijzer. Dit dreigt in gevaar te komen door uitbreiding van de natuur. Daarom wordt de noodklok nu geluid.

Wie de noodklok niet hoefden te luiden, waren de springruiters van TeamNL. Tijdens het CHIO in Rotterdam pakten zij met overmacht de overwinning in de landenwedstrijd. Meerdere foutloze ronden zorgen voor deze topprestatie. Wie ook een topprestatie levert, is de Britse Queen Elisabeth. Zij is intussen 96 jaar oud en op advies van de artsen mocht zij eigenlijk niet meer paardrijden. Maar ze toont haar sterke karakter en werd in juni toch weer in het zadel gespot. Ook renpaardentrainer Bob Baffert mag weer in de buurt van zijn paarden komen. Eerder kreeg hij [https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=2061241]een schorsing opgelegd wegens onrechtmatig medicijngebruik bij zijn renpaarden[/url]. Zijn schorsing werd niet verlengd en is dus nu voorbij. Hij mag weer paarden trainen. Een andere trainer zit nog wel met de gebakken peren. In het bloed van zijn paard werd cafeïne aangetroffen. De oorzaak bleek de hoge nood van de trainer te zijn. Hij drinkt elke dag drie koppen koffie en heeft toegegeven dat hij elke dag in dezelfde hoek bij de paardenstallen plast. Deze trainer kreeg een hoge boete en moest het prijzengeld, dat hij eerder won, inleveren.

Afbeelding
Een kudde wilde mustangs. In Amerika is er een studie gedaan naar de effecten van
castreren van de hengsten van deze kuddes. Foto: Wikimedia Commons/Bokt Wiki


Wie niets hoefde in te leveren was Jesse Drent. Zijn populariteit begint nu ook over onze landsgrenzen te reiken. Voorlopig hoogtepunt in zijn paardenloopbaan is dat hij een optreden mocht geven bij het CHIO in Aken. Hij deed dit met zijn Shetlander Macho. Het optreden was een groot succes! Want geen groot succes was, was een Amerikaanse studie naar de effecten van het castreren van wilde hengsten. De kuddegrootte nam niet af en het gedrag van de dieren veranderde niet. Wat wel veranderd moet worden, is manier waarop sommige dierenartsen van de FEI omgaan met blessures en dopingtests. Dat vindt althans amazone Ann Carton. Haar merrie brak tijdens een springwedstrijd een been en moest een half uur in de ring blijven staan totdat de FEI dierenarts er was en zijn dopingkoffertje ter plekke was. Toen de merrie eindelijk in de dierenkliniek kwam, bleek na onderzoek de breuk zo ernstig dat ze moest worden ingeslapen. Een lijdensweg die een flink stuk korter had kunnen zijn volgens de emotionele en geërgerde amazone. Een andere ergernis, die aan het eind van de maand kwam opborrelen, waren honden tijdens paardenevenementen. Eventingruiter Tom McEwen kreeg tijdens een 5* cross te maken met een hond die aan een rollijn zat en ineens het parcours in stoof. Zijn paard schrok, de ruiter viel eraf. Hij pleit er nu voor om honden netjes aan een korte lijn aan te lijnen tijdens wedstrijden, zodat dit niet meer kan gebeuren.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, Facebook, Ubermetrics en 9 bezoekers