Cizandro en Lanto HBC hofleveranciers eerste bezichtiging tuigpaard

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-04-16

Cizandro en Lanto HBC hofleveranciers eerste bezichtiging tuigpaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-23 14:22

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Linda Boelens met de KWPN hengst Fantijn tijdens de Landbouwshow Opmeer.
Foto: Aniek Molenaar Fotografie


Ook dit jaar wordt er enthousiast uitgekeken naar de jonge garde tuigpaarden die zich gaat presenteren in het kader van de hengstenselectie. In totaal staan er bijna 40 tuigpaardhengsten op de startlijst. Welke vaderdieren zijn dit jaar de topleveranciers van deze jonge hengsten?

Naast de eerste bezichtiging, waarbij de hengsten lineair worden gescoord en aan de hand worden voorgesteld in stap en draf, staan er nog diverse shows en presentaties van reeds goedgekeurde hengsten op het programma. In deze rubrieken kunnen de tuigpaardliefhebbers genieten van de imponerende bewegingskwaliteit van deze fiere showpaarden.

Cizandro en Lanto HBC hofleveranciers
De preferente Cizandro (Waldemar uit Uizandra ster pref van Manno pref, fokkers Gebroeders den Otter uit Bruchem) en Lanto HBC (Delviro HBC uit Urby V ster pref van Patijn pref, fokker D. van der Boon uit Noardburgum) mogen zich met ieder zes nakomelingen de absolute topleveranciers van de eerste bezichtigingshengsten noemen. Ook worden er deze dag drie vierjarige tuigpaardhengsten, een zevenjarige tuigpaardhengst en een zevenjarige hackneyhengst voorgesteld aan de hengstenkeuringscommissie.

Hengsten aanmoedigen
Komt u de hengsten ook aanmoedigen in Houten? Publiek is zeker welkom tijdens de eerste bezichtiging. Kunt u er niet bij zijn? De eerste bezichtiging ook live te volgen via KWPN TV.

Kaartverkoop
Kaarten voor de eerste bezichtiging zijn te verkrijgen aan de kassa voor 17,50 euro per volwassene. U betaalt geen parkeergeld.

VIP-loge
Het is mogelijk om het programma te volgen vanaf de VIP-loge. Voor € 97,50 per persoon boekt u een plaats op de loge aan een zespersoons tafel inclusief entree, hapjes en drankjes gedurende de hele dag. U hoeft geen volledige tafel te boeken. Lees hier meer over het boeken van een VIP-loge.

Catalogus
De catalogus, waarin u alle informatie vindt over de aangeboden hengsten, is te verkrijgen aan de kassa van de eerste bezichtiging op 7 januari of hier online te bekijken.

Verbod op scheren van tastharen en oren
Bij paarden wordt onder het mom van mooier, vaak de tastharen rond de mond en ogen van het paard geschoren. Mooi laten prevaleren boven doelmatigheid, los van het feit dat het schadelijk of onschadelijk is, is in het kader van welzijn niet gewenst. Het scheren van de tastharen van een paard leidt tot een verlies aan zintuigelijk vermogen en kan een paard bijgevolg hinderen. Daarom is ter bevordering van het paardenwelzijn met ingang van het keuringsseizoen 2022 een verbod op scheren van tastharen en oren ingevoerd. Voor de hengstenselectie geldt dat hengsten waarvan de tastharen rond mond en ogen geheel verwijderd zijn en/of waarvan de haren aan de binnenzijde van de oorschelp weggeschoren zijn niet kunnen deelnemen aan de hengstenkeuringen en overige KWPN-evenementen en competities. 2022 was een overgangsjaar, maar met ingang van 1 januari 2023 worden de regels gehandhaafd en worden op deze wijze getoiletteerde paarden niét toegelaten tot de keuringsring.

Capverplichting
In steeds meer Europese landen dragen ook voorbrengers – degenen die de paarden aan de hand presenteren tijdens het selectieproces - hoofdbescherming. Voor de eerste bezichtiging van de hengsten eind 2022 is daarom gewerkt met een advies vanuit het KWPN dat voorbrengers tijdens het voorbrengen van de hengsten een cap dragen uit oogpunt van veiligheid. Het Algemeen Bestuur van het KWPN is van mening dat het dragen van een cap inderdaad een toegevoegde waarde biedt qua veiligheid en stelt daarom de cap verplicht per 1 januari 2023 voor voorbrengers tijdens de hengstenselectie.

Bekijk de groepindeling en het programma.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, Jinthe2, Lalidan, MairiMacBran en 3 bezoekers