Algemeen

Totilas, hier met ruiter Edward Gal, overleed in 2020. Maar de
strijd om zijn sperma houdt nog steeds de gemoederen bezig.
Foto: Kit Houghton/ FEI/ Flickr
In 2020 overleed de zwarte topdressuurhengst Totilas. Twee jaar later is zijn sperma de inzet van een slepende rechtszaak. De strijd van Kees Visser om zijn sperma is nog steeds niet gestreden. De voormalig eigenaar van Totilas heeft nog diepgevroren sperma van de hengst in bezit. Bij een eerdere rechtszaak die was aangespannen door Paul Schockemöhle werd bepaald dat hij deze niet mocht gebruiken. Hier is Visser het niet mee eens en heeft opnieuw een rechtszaak aangespannen. Eind maart bracht Paul Schockemöhle nog het bericht naar buiten dat het sperma dat nog bij Visser ligt, besmet zou zijn met de CEM-bacterie. Begin april zouden de heren elkaar treffen in de rechtszaal.
Rijtechnische tips waren er deze maand van Mirelle den Hoed van de TAKT Academie. Zij gaf in een artikel meer informatie over verticale balans, wat dat is en hoe je er aan kunt werken samen met je paard.
Tragische berichten kwamen er deze maand vanuit Oekraïne, waar het flink oorlog is. Een Oekraïense paardenhouder kon het niet meer aan en heeft haar paarden vrijgelaten in de natuur, in de hoop dat ze zo de oorlog overleven. Ook het paardenras Akhal-Teke, wat zijn oorsprong heeft in Turkmenistan, is door de gevechten in gevaar. In Kiev zitten twee stoeterijen die de belangrijkste bloedlijnen bewaken. Maar door de oorlog komen de stoeterijen en dus ook de toekomst van dit bijzondere ras in gevaar. Er is intussen een fonds opgericht voor hulp aan deze stoeterijen.
Maart is de maand waarin het voorjaar begint, en dat betekent ook: veulens! Helaas gaat dat niet altijd goed, het gebeurt helaas dat de merrie of het veulen sterft. Dit was ook het geval bij Toffe Peer. Zijn moeder overleefde de bevalling niet, en hij kreeg een pleegmoeder. Dit was bokker Mirranda haar merrie Pernil, haar eigen veulen moest kort na de geboorte worden ingeslapen. Een mooi happy end voor zowel merrie als veulen!
Na een paar jaar afwezigheid op de kalender ivm de coronacrisis was er deze maand weer een editie van Indoor Brabant/ The Dutch Masters. Helaas werd dit evenement ontsierd door anti-paardensport posters van een grote bekende dierenrechtengroepering. De KNHS was hier uiteraard niet blij mee bracht dan ook een statement uit.
Minder leuk nieuws uit Overijssel deze maand. Uit Beerse kwam weer een triest voorbeeld van wat een loslopende hond kan aanrichten. Twee paarden raakten zwaargewond na een aanval van het dier, herstel zal lang gaan duren. En in Haaksbergen was er een manegehouder die zijn handen niet thuis kon houden. Hij pleegde ontucht met een meisje en werd daar deze maand voor veroordeeld.
Met je IJslander de dressuurring in: het is een opvallende verschijning. Bokker Tine10 doet dit met haar IJslander Thor en vertelde ons daar deze maand uitgebreid over.
Voordat je een veulentje hebt, zul je eerst moeten overwegen welke hengst je wilt gebruiken bij je merrie en waar je het sperma haalt. Één van de mogelijkheden is tegenwoordig een veiling van rietjes diepvriessperma. Deze maand verscheen er een tweeluik, waarin beide kanten van deze veiling bekeken worden. Als eerste verscheen een artikel over de organisator van de veilingen, de volgende dag werd de kant van de koper/ gebruiker bekeken.
In januari werd duidelijk dat Ludger Beerbaum beschuldigd werd van het barreren/ toucheren van zijn paarden. Dressuuramazone Isabell Werth kwam deze maand voor hem op met een verklaring hierover. Ook olympisch springruiter Peder Fredricson kwam deze maand in het nieuws en wel om de manier waarop hij zijn paarden houdt. Zijn paarden komen in groepjes in de weide, wat natuurlijk heerlijk is voor dieren.

Peder Fredricson, hier met paard Zacramento en groom, vertelde deze maand dat
zijn paarden lekker in groepjes de wei op gaan.
Foto: Liz Gregg/ FEI/ Flickr
Een goede verzorging en behandeling is niet overal het geval. In Purmerend zijn twee vrouwen opgepakt wegens mishandeling van paarden. Dit zouden zij stelselmatig doen tijdens hun trainingen, met alle gevolgen van dien qua letsels bij de dieren.
Zoals iedereen wel weet, is de wolf weer in opmars in Nederland. Er zijn diverse subsidieregelingen en beleidsplannen voor dit roofdier in combinatie met boerderijdieren. Maar helaas, voor paardenhouderijen is er nog niets geregeld. De FRNS, sectorraad paarden en het ministerie van LNV zijn hierover in overleg met elkaar.
Vanuit het Groningse Schildwolde kwam er bijzonder nieuws: daar is een merrie bevallen van een tweeling. Helaas moest één van de veulens later ingeslapen worden wegens een beenbreuk, maar moeder en het andere veulen maken het goed!
Het groentesoep-verhaal hier op Bokt, kent iedereen nog wel. Recentelijk schreef Apple, onze community-redacteur, hier nog een mooi artikel over. Maar deze heeft nu een concurrent, bloemkool-kerriesoep. Helaas viel deze bij enkele ontsnapte konikpaarden in het Limburgse plaatsje Echt iets minder goed in de smaak. Daar kwamen de agenten van het basispolitieteam aldaar achter. Uiteindelijk is het ze wel gelukt de dieren te vangen en weer veilig terug te brengen waar ze thuishoren.