Equitom over spierbiopten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14027
Geregistreerd: 20-04-16

Equitom over spierbiopten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-01-23 17:31

Equitom op Instagram
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


Equitom is een Belgische paardenkliniek. Zij zijn gespecialiseerd in paardenchirurgie en bieden en brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ze hebben verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie, endoscopie (statisch en dynamisch), MRI, CT en scintigrafie. Zij delen regelmatig interessante cases op social media. Wij zullen één keer per maand een case met jullie delen. Deze keer delen we een uitleg over spierbiopten.

Wat zijn spierbiopten en waarom voeren we ze uit?
Spierbiopten zijn een krachtig hulpmiddel bij het stellen van diagnoses aan de spieren. Als je paard niet wil werken, moeite heeft met bewegen, spierstijfheid, spieratrofie of algemeen ongemak, dan kan het lijden aan een ziekte die de spieren aantast. Om te weten of je paard aan deze aandoening lijdt, voeren we in de kliniek een klinisch onderzoek uit met een zorgvuldige palpatie van de spieren, een inspanningstest en bloedonderzoek. Als we aan het eind van deze onderzoeken een spierziekte vermoeden, zullen we biopten te nemen om de diagnose te verfijnen.

Een minimaal invasieve procedure
De term biopt klinkt misschien eng, maar in werkelijkheid is het een procedure die door paarden zeer goed wordt verdragen. Bij het nemen van spierbiopten wordt het paard verdoofd en in een opvoelbox gezet om de veiligheid van zowel het paard als de dierenarts te garanderen. Aangezien de biopten meestal worden genomen in de achterhand van het paard, is veiligheid een prioriteit.

De plaats waar het biopt wordt genomen, wordt geschoren en het wordt ontsmet. Om te voorkomen dat het pijn doet, krijgt het paard een plaatselijke verdoving. Tot slot neemt de arts de biopten. De stukjes spier moeten ongeveer 1 centimeter groot zijn. Aan het eind van de procedure wordt de plek gehecht en worden een antiseptische spray en een klein verband aangebracht.

Na het biopt
Na het biopt worden de stukjes spier worden in een conserveringsmiddel gelegd en naar het laboratorium gestuurd voor histologisch onderzoek. Het paard kan naar huis en krijgt tien dagen rust. De hechtingen worden tien dagen na de procedure verwijderd door de behandelend dierenarts. Als na tien dagen de uitslag is ontvangen, kan een behandeling worden aangeboden.

Let op! Het filmpje kan als schokkend worden ervaren!

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Horsepride
Berichten: 226
Geregistreerd: 16-12-22

Re: Equitom over spierbiopten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-23 17:22

Snijden ze nu een heel stuk spier door? Maak je zo niet veel schade? Ik had verwacht dat ze klein stukje weg zouden halen maar niet doorsnijden.

LiannePuthzy

Berichten: 6973
Geregistreerd: 10-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-23 17:30

Horsepride schreef:
Snijden ze nu een heel stuk spier door? Maak je zo niet veel schade? Ik had verwacht dat ze klein stukje weg zouden halen maar niet doorsnijden.


Dat doen ze toch ook? Ze hebben een stukje van ongeveer 1 bij 1 cm nodig

Puthzy 1996~07-07-2020
Pinokio 15-05-2015

Strooigoed


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amparo, ClaudeBot, DexterM, Duran123, Facebook, JornaR, kascar, kiki1976, Ladyson, mooney, Ubermetrics, Varekaj, xTammyy en 16 bezoekers