Jaaroverzicht februari 2022

Moderators: xingridx, Ladybird, NadjaNadja, Polly, Essie73, Firelight, Mjetterd, ynskek, Muiz

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14787
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht februari 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-23 11:57

* Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
Kiwi, hier vijf dagen oud en samen met zijn mama in de zon. Foto: Pigino


De wettelijke consumentengarantietermijn voor levende dieren gaat toch naar één jaar. De Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe wetgeving hierover. Amendementen van BoerBurgerBeweging en VVD om dit te voorkomen, haalden het niet in de Tweede Kamer.
Tot nu toe gold een garantietermijn van een half jaar. De nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkoop, waarbij de garantietermijn wordt verlengd van zes maanden naar een jaar, geldt sinds 1 januari. Lidstaten kunnen hier voor levende dieren een uitzondering op maken. Landen als Denemarken en Duitsland maken gebruik van deze mogelijkheid

In Zweden mogen jockeys hun zweep tijdens paardenraces niet langer gebruiken ter aanmoediging van hun paard. Het nieuwe seizoen begint op 10 april. Per die datum worden er door Svensk Galopp, de race-authoriteit in Zweden, nieuwe regels voor zweepslagen ingevoerd. De jockeys mogen nog wel een zweepje bij zich dragen, maar deze mogen ze alleen inzetten om dreigend gevaar af te wenden. Tot voor kort was het toegestaan dat een jockey zijn zweepje maximaal drie keer gebruikt tijdens een race. De zweep mocht al niet gebruikt worden in races voor tweejarigen en hindernisrennen.

Op 28 januari opende bokker Pigino dit topic: [KS-ITP] Welkom KIWI om heel Bokt te vertellen dat er bij haar op stal op 25 januari een veulen is geboren. Het is een hengstje met de naam KIWI. Kiwi is een Quarter Horse met als afstamming Chocolate after dark x Marlanas hot loper. Kiwi is het eerste Bokt-veulentje dat in 2022 het levenslicht heeft mogen zien, toch wel een momentje om even bij stil te staan. Daarom hebben we Pigino benaderd of we hier een stukje over mochten schrijven voor VN. Hier wilde ze graag aan meewerken, dus bij deze kunnen we jullie voorstellen aan het eerste Bokt-veulen van 2022: KIWI!

De FEI en het Ierse bedrijf Equiratings hebben een tool ontwikkeld om crosscountry veiliger te maken: de Horse Form Index (HFI).
Het systeem werkt door de meest recente prestaties van paarden te berekenen en een beoordelingscijfer van A++ (momenteel maximaal A voor CCI5*-L en A+ voor CCI4*-L, omdat de steekproef op deze niveaus te klein is) tot E te geven, voor elk niveau van drie sterren en hoger. Dit cijfer gaat vergezeld van een beschrijving, van "uitstekend" tot "beduidend laag (ongeschikt voor dit wedstrijdniveau)", om ruiters te helpen weloverwogen keuzes te maken.
"Het gaat erom mensen objectief naar hun prestaties te laten kijken. In de taal die we gebruiken, willen we dat dit iets wordt waarover mensen gaan nadenken - niet alleen door te zeggen: 'Ben ik gekwalificeerd', maar 'Wat is mijn niveau van vorm?'", aldus Sam Watson, 5*-eventingruiter en oprichter van Equiratings.

In de loop van 2022 zullen nieuwe regels van toepassing zijn met betrekking tot de identificatie en het houden van paarden en ezels. Deze regels vloeien voort uit een nieuwe Europese wet met als doel de gezondheidsnormen en de veiligheid van de voedselketen te versterken.
Als particulier of professioneel verantwoordelijke van een plaats waar paarden en/of ezels worden gehouden, zal je deze plaats (weide of gebouw) vanaf 9 februari via de website http://www.horseid.be/extranet moeten registreren. Deze verplichte registratie maakt het, indien nodig, mogelijk om alle paardachtigen op te sporen die in contact zijn geweest met een paard of een ezel met een gereglementeerde ziekte.

Afbeelding
De Ixodes ricinus, otewel schapenteek. Foto: Wikimedia Commons

In Nederland (en Europa) is de Ixodes ricinus (schapenteek) de meest voorkomende teek. Deze teek komt op meerdere diersoorten (en de mens) voor en kan een aantal ziekteverwekkers, waaronder Borrelia burgdorferi, Anaplasma phagocytophilum, Babesia divergens en Babesia microti overdragen. Daarnaast worden er regelmatig ‘exotische’ tekensoorten in ons land geïntroduceerd via reptielen, huisdieren en vogels. Voorbeeld hiervan is de Dermacentor reticulatus die sinds 2005 op verschillende plaatsen in zowel de vegetatie als op runderen, paarden en honden is aangetroffen. De Dermacentor reticulatus kan bij het paard Babesia caballi en Theileria equi (de veroorzakers van equine piroplasmose) overbrengen.

Hoefbevangenheid komt de laatste jaren steeds vaker voor. De medische term voor hoefbevangenheid is laminitis. Het woord laminitis verwijst naar de lamellen waarmee het hoefbeen in de hoef bevestigd is.
Het is een ontsteking van de hoeflederhuid, waarbij ontstekingsvocht en pus zich ophopen tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen. In ernstige gevallen kan hierdoor de verbinding tussen de hoornschoen en het hoefbeen verloren gaan, waardoor het hoefbeen kan kantelen. Dit hoefbeen drukt vervolgens tegen de zool van de hoef en in ernstige gevallen komt het zelfs door de zool heen.

De KNHS Ledenraad heeft besloten dat de basisvaccinatie influenza voor veulens, geboren in 2022 of later, van twee naar drie entingen gaat. Daarmee volgen ze het gewijzigde beleid van de Sectorraad Paarden op.
Tot 2022 bestond de basisvaccinatie influenza voor veulens uit twee entingen, waarbij tussen de entingen minimaal drie weken en maximaal drie maanden tijd moest zitten. Daar wordt nu een derde enting aan toegevoegd, die maximaal zes maanden na de tweede enting gegeven moet worden.
Gaat het om een volwassen paard/pony? Dan kan er na de tweede enting al gestart worden op KNHS-wedstrijden.

Het is de nachtmerrie van elke paardeneigenaar: een beenblessure die niet meer te genezen is. Dit overkwam de eigenaren van Triple Vodka, een Quarterhorse hengst die in Texas woont. Triple Vodka kreeg een blessure aan zijn kroonbeen, die ondanks de goede zorgen in de loop van het jaar erger werd. Uiteindelijk bleven er twee keuzes over: euthanasie of een bezoek aan Dr. Ted Vlahos, van Yellowstone Equine Hospital in Wyoming.
Vlahos is een expert geworden op het gebied van amputatie en protheses van benen bij paarden. Hij heeft al meer dan 100 patiënten op vier continenten behandeld. Amputatie is een laatste poging om het leven van een paard te redden, legt Vlahos uit, en hij voert de procedure alleen uit onder strikte omstandigheden. "Ons uitgangspunt is dat we veel liever hebben dat een paard vier benen heeft dan drie, maar in gevallen waarin we het been niet kunnen redden, zijn we in staat om het paard te redden", zegt Vlahos. "Wij hebben te maken met de meest ernstig gewonde paarden ter wereld. We krijgen het ergste van het ergste, dus we nemen die bron van pijn en ziekte weg. De procedure wordt goed verdragen door het paard en ze kunnen het heel goed doen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. We voeren grondige gesprekken met klanten, om er zeker van te zijn dat ze er volledig achter staan, en dat hun paarden er goede kandidaten voor zijn."
Triple Vodka's gemoedelijke karakter maakte hem een ideale kandidaat voor de ingreep, en de hengst werd in de herfst van 2021 naar Wyoming gebracht. Het been van Triple Vodka werd geamputeerd onder het vetlok.

Afbeelding
Een jonge prinses Beatrix te paard.
Foto: Joop van Bilsen/Anefo/Wikimedia Commons

In januari plaatsten we een artikel waarin hirudotherapie, behandeling met bloedzuigers, wordt besproken. Onder dit artikel reageerde Daihyo, dat haar paard Jim deze behandeling ook krijgt. Wij mochten haar een aantal vragen over deze therapie stellen. Hier lees je haar verhaal.

Vraag het de .... is een nieuwe rubriek op VN. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan een specialist, of iemand met een bijzonder beroep in de paardenwereld. In de deze Vraag het de.... beantwoordt Femke Postma jullie vragen. Zij is paardenosteopaat. Wil je weten hoe je paardenosteopaat kan worden, wat het verschil is met een masseur of fysiotherapeut, en wat het nut is van preventief behandelen? Hier lees je het.

Het OM heeft een celstraf van drie jaar geëist tegen een man van 51 uit Haaksbergen. Hij wordt ervan verdacht een elfjarig meisje, dat op zijn manege paardrijles had, te hebben misbruikt. Naast de celstraf, zou hij het meisje ook een schadevergoeding van 10.000 euro moeten betalen, voor de geleden emotionele schade.

Dat prinses Beatrix een paardenliefhebber is, is geen geheim. Van jongs af aan is ze gek op paarden. Op jonge leeftijd begint ze al met paardrijden. Dat haar liefde voor de edele viervoeters nog steeds bestaat, blijkt tijdens een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee, waarvan ze sinds 3 juli 1956 Schutsvrouwe is.