Jaaroverzicht januari 2022

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13762
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht januari 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-23 10:15

* Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
Een Fries veulen, dit is niet het veulen uit het artikel. Foto: Bellatrix


Bij Stal fan Bokkum in Nes is begin januari het eerste merrieveulen van het jaar ter wereld gekomen. De bevalling liep volgens het boekje en binnen een kwartier stond de kleine meid al op haar vier benen. Er zijn op die stal nog 8 merries drachtig. Vijf daarvan zijn Friese paarden. Als alles goed gaat volgen nog veulens van Jehannes 484 (twee keer), Ulbe 506 (twee keer) en Markus 491.

Op nieuwsjaardag was er ook minder leuk nieuws. [VN] Zware verwaarlozing: één paard ter plaatse ingeslapen. In de Schauselhoekstraat in Temse, België is een geval van zware verwaarlozing vastgesteld. Enkele paarden stonden zonder voedsel op een drassige weide. Eén dier werd ter plaatse ingeslapen. De andere twee werden overgebracht naar een opvangcentrum. Buurtbewoners hebben hulp ingeschakeld omdat ze zagen dat de dieren de laatste tijd amper eten en drinken kregen. Eén van de paarden was er zo slecht aan toe dat die ter plekke is ingeslapen. De andere zijn meegenomen en komen nu op krachten. Volgens buurtbewoners zou zo iemand geen dieren meer mogen houden.

Er is een interessant fenomeen bij zeer gemotiveerde atleten, dat overtraining syndroom heet. "Overtrainingssyndroom" is een veel voorkomend probleem bij paarden- en menselijke atleten. Het overtrainingssyndroom leidt tot chronische vermoeidheid en slechte prestaties, en het komt het vaakst voor bij personen die gedreven zijn om zoveel mogelijk trainingsuren te maken en zo hard mogelijk te werken. Bij paarden kan je overtraining meestal herkennen door verminderde prestaties, prikkelbaarheid en een gebrek aan bereidheid om te trainen. Je kan ook een klein gewichtsverlies waarnemen, hoewel de voeropname en de eetlust misschien niet worden beïnvloed. Als je een verandering merkt in het gedrag, de persoonlijkheid of de werkwilligheid van je paard, is het misschien tijd om een paar weken minder zwaar te trainen en het paard meer tijd te laten doorbrengen op buitenritten, in de wei en met vriendjes. Lees het volledige artikel hier: [VN] Je kan ook te gemotiveerd zijn.

In dit artikel [VN] Acht dingen die we hebben geleerd van Carl Hester lezen we 8 tips van Carl Hester over het trainen van je paard. Eén van de tips is dat je geen paard met een flitsende draf moet kopen. Maar kijk naar de stap en de galop. De draf kan je het makkelijkst trainen. Een 2e tip is dat het paard het werk moet doen en niet de ruiter. Naarmate de opleiding vordert zou het paard meer moeten werken dan de ruiter. Ook zegt hij dat je niet bang moet zijn om je paard een dagje vrij te geven. Dat zou juist beter zijn voor de prestaties. Het paard moet kunnen ontspannen, lichamelijk en mentaal. En laat vooral je paard, paard zijn. Laat je paard dus in de wei en ga eens op buitenrit.

Afbeelding
Rosa met Caesar. Foto: Marlies Trap


We hebben in januari ook een interview gehouden met paardencoach Rosa van Veen. Zij vertelt ons hoe het is om 2 bedrijven en een gezin te runnen. Lees over hoe ze haar paarden uitkiest, of ze de paarden ook onder het zadel traint en hoe een dag voor haar eruit ziet. Lees het complete interview hier: [VN] Interview paardencoach Rosa van Veen.

Eco-ondernemer en landschapsarchitect Louis De Jaeger wil 70.000 hectare in Vlaanderen omvormen tot voedselbossen. Hij is van mening dat een paard niet alleen gras moet eten maar ook kruiden, bomen en struiken. Volgens hem is alleen grazen mentaal niet goed voor een paard. Een paard moet uitgedaagd worden om zijn net te strekken naar de struiken, omhoog naar de bomen en omlaag voor de kruiden.

Wolven genieten nu de hoogste EU-bescherming, zonder dat duidelijk geregeld is bij welke populatie die bescherming vermindert. De opmars van het roofdier is een succesje voor het Europese natuurbeleid maar zorgt bij veehouders voor schrijnende situaties. De landbouwcommissie stelt daarom de beschermde status van het roofdier ter discussie. In het Duitse Nedersaksen zijn sinds 2008 - met ontheffing - acht wolven afgeschoten omdat ze een gevaar opleverde voor vee. In Nederland wil de politiek niet overgaan tot afschot van wolven. Demissionair minister Carola Schouten (LNV) liet vorige maand nog weten dat haar prioriteit ligt bij preventieve maatregelen voor de bescherming van vee. [VN] EP behandelt voorstel beheer wolvenpopulatie

De Franse regering heeft een aantal wetten gepubliceerd om het welzijn van paarden te bevorderen door middel van publicatie in haar officiële tijdschrift. Niet-professionele paardeneigenaren zijn nu verplicht om een ​​paardenlicentie te halen. Een nationaal goedkeuringssysteem voor paardeneigenaren is in 2019 geïntroduceerd door de Fédération Française d'Equitation (FFE) in Frankrijk. Daarin moeten leden aantonen dat ze over voldoende kennis beschikken om het welzijn van hun paarden te waarborgen. Dit vergunningensysteem is nu aangescherpt waardoor elke niet-professionele paardeneigenaar een kenniscertificaat moet halen. Zij kunnen deze certificering behalen door een training, een soort rijbewijs om paarden te houden. Dit "certificaat van de eigenaar van het paard" wordt dit jaar geïntroduceerd.

In Leiden is afscheid genomen van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, het meisje dat dood werd gevonden in een parkje in Leiden. Esmee werd in een witte koets, onder begeleiding van meerdere paarden en politieruiters, naar begraafplaats Rhijnhof begeleid. Esmee werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De volgende ochtend werd ze door een groepje sporters gevonden in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. De politie meldde dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie vroeg dinsdagavond in een uitzending van Opsporing Verzocht 'dringend' om informatie over onder meer de verdwenen fiets van de omgekomen tiener. Daarop kwamen er meer dan honderd tips binnen en de fiets werd woensdagavond gevonden in de Van Riebeeckhof, aan de andere kant van Leiden en niet in de buurt van de Melchior Treublaan of het Vijf Meiplein, waar het meisje mogelijk voor het laatst is gezien.

Voor de wat oudere bokkers onder ons zal dit topic [VN] [COMM] Na 40 jaar de serie compleet wel wat herinneringen oproepen. Er wordt verteld over paardenleesboeken die vroeger populair waren. De TS heeft de serie van Ruby Ferguson compleet. Ben je benieuwd waar de boeken over gaan? Lees dan het artikel.

Het topic [VN] Kwart Nederlanders vindt dat wolf hier niet thuishoort is veel besproken op Bokt. Niet iedereen is blij met de terugkeer van de wolf in Nederland. Een kwart van de Nederlanders vindt dat het roofdier niet in Nederland thuishoort, net iets minder dan de helft is van mening dat de diersoort hier wel hoort. Vooral in provincies waar de wolf al rondzwerft en schade aanricht, zijn mensen minder positief. Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant kregen het vaakst te maken met wolven die dieren als schapen en geiten aanvielen. In die provincies geven ook de meeste mensen aan dat zij vinden dat de wolf niet in Nederland thuishoort.

Petra Vlasblom van 2moons waarschuwt mensen om nooit de lijn om de trailerstang te slaan als je een paard aan het laden bent. Een vrouw die bij Petra lest heeft dit wel gedaan en mist nu een duim kwijt. Ze maakt met laden een verkeerde inschatting door de lijn eromheen te slaan. Het paard ging hard achteruit en rukte op die manier de duim van de vrouw eraf. Ze beseft dat ze heel dom is geweest en waarschuwt op deze manier om niet dezelfde fout te maken.

Afbeelding
Robinia paal.


Bokker Danuah is 2 paarden kwijtgeraakt doordat ze gegeten hebben van Robinia palen. De palen diende als omheining van de weide. De palen bleken giftig te zijn. 2 Shetlanders van haar zijn overleden en haar Tinker heeft het net gehaald. Lees het complete verhaal hier: [VN] Robinia palen giftig, het verhaal van bokker Danuah

In het artikel [VN] [Update]Veertien paarden dood na vuurzee in stal Koningslust lees je dat er 14 paarden zijn omgekomen in een vuurzee. Brandweerkorpsen uit Panningen, Maasbree en Venlo blusten met meerdere eenheden maar de hulp kwam voor de dieren in de stal te laat.

Paulin Blot heeft maandag 10 januari een uitzonderlijke prestatie geleverd in Pau, door als tweede te eindigen in de Prix Jean Granel voor Anglo-Arabieren. Het bijzondere aan deze prestatie is dat hij bijna vier kilometer zonder zadel op de rug van Frascati Lagarde is blijven zitten. Stoppen met de race was geen optie voor Blot. "Zaterdag, op dit parcours, viel ik stomtoevallig op dezelfde plaats. Ik wilde niet dat dat iedere keer zou gebeuren. Daarom wilde ik het paard niet stoppen. Het was belangrijk voor mij om de race af te maken." [VN] Jockey rijdt race uit zonder zadel

Eerst liepen er nog paarden, maar nu heeft het zand plaatsgemaakt voor beton. Manege Lelystad heeft een binnenbak opgeofferd om er drie padelbanen te maken. Padel is een balsport in opkomst. Het is in korte tijd erg populair geworden. Het is een mix tussen tennis en squash. Bokkers zijn verdeeld. Sommige vinden het slim omdenken en anderen zouden hun paard daar weghalen als die er had gestaan. Het geluidsoverlast en het verlies van een binnenbak zouden redenen daarvoor zijn.

Verschrikkelijk nieuws uit de plaats Selma in Dallas County, Verenigde Staten. Daar zijn een 17-jarige jongen en een 23-jarige man gearresteerd voor diefstal, mishandeling en het laten verdrinken van een paard. Het arme dier heette Yankee en was een draver die niet meer op de renbaan liep. Het paard had een ernstige blessure aan de heup en stond thuis bij zijn eigenaresse om te herstellen. Er mocht niet op gereden worden. De 17-jarige is aangeklaagd voor diefstal en zware dierenmishandeling. Zijn zaak zal door een jeugdrechter behandeld worden. Ook de 23-jarige is gearresteerd voor zware dierenmishandeling. Hij zat in de gevangenis, maar is inmiddels wel op vrije voeten na het betalen van een borg van $ 15.000. Hij moet zich ook binnenkort voor de rechter verantwoorden. Lees het volledige artikel hier: [VN] Draver gestolen, mishandeld en verdronken: 2 arrestaties

Wanneer paarden ontwaken uit een narcose, is dat niet zonder risico. Het zijn namelijk grote dieren die niet gemaakt zijn om uren te liggen. Daarnaast zijn het ook nog eens vluchtdieren. Zo'n 1 op de 100 gezonde paarden overleeft de narcose niet. Dierenkliniek Equitom heeft een nieuw systeem geïntroduceerd, waarbij paarden nog beter beschermd worden bij het ontwaken uit een narcose. Lees het artikel en bekijk het filmpje hier: [VN] Nieuw systeem zorgt voor veiliger ontwaken van paarden uit narcose

Gerommel in de gemeenteraad in Amsterdam. Na zwarte piet moet nu ook het paard van Sinterklaas weg, althans dat lijkt de strekking van een motie van GroenLinks (GL) en de Partij voor de dieren (PvdD). Naar aanleiding hiervan kwam van een raadslid van het CDA de vraag of de sinterklaasintocht ook onder deze motie zou vallen. Dit is immers ook een evenement met een dier. Het CDA is intussen helemaal klaar met wat de linkse partijen allemaal willen verbieden en onmogelijk maken. Als voorbeeld noemt het raadslid ‘vissen, paardrijden, maneges en nu ook nog het paard van Sinterklaas’. Hij noemt dat van de zotte. De idiotie om dingen waar mensen plezier aan beleven en van leren uit te bannen. Volgens hem is vissen juist heel interessant voor kinderen: ze komen buiten, ze leren zo dingen over de natuur. En volgens hem schept paardrijden een band tussen het dier en de mens. “Dat soort dingen moet je koesteren” zegt hij. “Afblijven dus!” [VN] Na zwarte piet nu ook paard van Sint onder vuur in Amsterdam.

Heftige reacties van bokkers na het lezen van het artikel en het bekijken van het filmpje. [VN] Paard week na ongeluk op set overleden, KBS biedt excuses aan Geschokt zijn ze dat zoiets tegenwoordig nog gebeurd.

Het artikel dat vooral veel besproken werd was [VN] Kijktip: Ongeoorloofde trainingsmethoden in de paardensport. Hier is te lezen dat Ludger Beerbaum zijn paarden barreert tijdens trainingen.

We hebben allemaal wel eens dezelfde citaten gehoord, die alle niet-paardenmensen graag tegen ons zeggen. Ook al bedoelen ze het niet gemeen, toch rollen we meestal met onze ogen na elk van deze uitspraken. Ben je benieuwd naar die uitspraken? Klik dan hier om naar het artikel te gaan: [VN] Uitspraken waar ruiters een hekel aan hebben

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Django_Mette, DotBot en 7 bezoekers