Algemeen
Salinero en Anky van Grunsven. Foto: Kit Houghton/FEI
De dressuurwereld heeft in 2022 afscheid genomen van veel van hun supersterren, zowel beroemde dressuurpony's als dekhengsten.
Hieronder staan de tien beroemdste dressuurpaarden die in 2022 zijn overleden.
1. Salinero
28 jaar - Hannoveraanse ruin van Salieri x Lungau
Het tweede dressuurpaard van Anky van Grunsven. Salinero werd eerst uitgebracht door Holger Schulze, voor hij naar de Verenigde Staten werd verkocht als paard voor Ashley Holzer. Door een deal werd hij geruild en zo werd hij Anky's opvolger van Bonfire. Naast de vele medailles op EK's en in wereldbekerfinales, won de combinatie ook dubbel goud op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en goud in Hong Kong, 2008. Hiermee schreven ze geschiedenis en Anky van Grunsven werd de meest succesvolle olympische amazone ooit, met drie opeenvolgende gouden medailles. Salinero ging in 2012 met pensioen en hij heeft thuis nog tien jaar kunnen genieten.
Lees het levensverhaal van Salinero hier.
2. Satchmo
28 jaar - Hannoveraanse ruin van Sao Paulo x Legat
Satchmo en Salinero waren sportieve rivalen. De temperamentvolle bruine ruin werd ontdekt door Uwe Schulten-Baumer en door Isabell Werth op Grand Prix-niveau gereden. Hij werd de opvolger van Gigolo. Van 2003 tot 2011 vertegenwoordigden ze Duitsland op grote kampioenschappen. Het hoogtepunt van hun carrière was in 2006, toen ze goud wonnen met het team, goud in de Grand Prix Special en brons in de Kür op de World Equestrian Games in Aken. Op de Olympische Spelen van 2008 wonnen ze goud met het team en individueel zilver. In 2011 werd Satchmo langzaam teruggetrokken uit de sport en hij mocht van zijn pensioen genieten in de wei van Isabell, in Rheinberg.
Lees het levensverhaal van Satchmo hier.
Satchmo en Isabell Werth. Foto: © FEI
3. Bjorssels Briar
30 jaar - Zweeds warmbloed-hengst van Magini x Kroket
Het top Grand Prix-paard van Jan Brink. De combinatie voor het Zweedse Grand Prix-kampioenschap zeven keer. Briar was het jongste paard dat in 2000 aan de Olympische Spelen in Sydney meedeed. Hij werd hier vijfde in de Grand Prix. Hij won zilver op het EK van 2003 in Hickstead en hij werd zevende op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In 2005 werd hij de grote kampioen van Aken. Hij won team- en individueel brons op het EK van 2005 in Hagen. Hij werd in 2006 achtste en negende op de World Equestrian Games in Aken. In 2009 werd hij teruggetrokken uit de sport en hij mocht van zijn pensioen genieten bij zijn eigenaar en fokker Hans-Yngve Göransson.
Lees het levensverhaal van Briar hier.
4. Deja
18 jaar - Zweeds warmbloedmerrie van Silvano x Don Schufro
Het paard waarmee Patrik Kittel in 2016 naar de Olympische Spelen ging en opvolger van het paard waarmee Patrik zijn carrière startte, Scandic. De combinatie nam in 2015 deel aan het EK en in 2016 aan de Olympische Spelen in Rio. Het hoogtepunt van hun carrière was de vierde plaats in de wereldbekerfinale van 2018. Haar sportieve carrière eindigde door een blessure en ze werd fokmerrie voor haar eigenaar en fokker, Marie Haward.
Lees Deja's levensverhaal hier.
Deja en Patrik Kittel. Foto: Aniek Molenaar Fotografie
5. Pop Art
25 jaar - KWPN-ruin van Amsterdam x Cabochon
Het olympische teampaard van Ashley Holzer. De combinatie vertegenwoordigde Canada op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, waar ze twaalfde werden in de Kür op Muziek; in de wereldbekerfinale van 2009 in Las Vegas en op de World Equestrian Games van 2010 in Lexington. Hij werd een leermeester voor Holzers leerlinge Jill Irving, voor hij met sportief pensioen ging.
Lees het levensverhaal van Pop Art hier.
6. Solos Carex
29 jaar - Deens warmbloedruin van Castro x Lagano.
Het Grand Prix-paard waarmee Tinne Vilhelmson haar carrière startte. Ze vertegenwoordigden Zweden op de World Equestrian Games van 2002 in Jerez de la Frontera en in 2006 in Aken. Ze werden zesde in de wereldbekerfinale van 2007 in Las Vegas, ze wonnen teambrons en werden individueel zesde op het EK van 2007 in Turijn. In 2008 ging Solos Carex naar de Olympische Spelen in Hong Kong, waar hij twaalfde werd in de Kür. Hij werd in 2009 teruggetrokken uit de sport en mocht in Zweden van zijn pensioen genieten op de stal van Caroline en Florian Darcourt.
Lees het levensverhaal van Solos Carex hier.
Equador en Joao Torrao. Foto: Aniek Molenaar Fotografie
7. Equador MVL
13 jaar - Lusitanohengst van Quo Vadis x Hostil.
Het Grand Prix-paard waarmee de carrière van de Portugese Joao Torrao startte. De combinatie maakte zijn internationale Grand Prix-debuut in 2019. Tijdens CDIO Hickstead in 2019 scoorden ze 73,522% in de Grand Prix en 75,787% in de Special. Dit leverde het Portugese team een historische overwinning op de FEI Nations Cup, hun eerste ooit. Ze namen voor Portugal deel aan het EK van 2019 en de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. De Lusitanohengst overleefde een spoedoperatie aan een blessure aan zijn ruggengraat niet.
Lees het levensverhaal van Equador hier.
8. Ludwig der Sonnenkönig
15 jaar - Oldenburger hengst van London Swing x Liberator.
Het Grand Prix-paard waarmee de carrières van verschillende dressuurruiters zijn gestart. Met de Deense Victoria Vallentin won hij brons op het EK U25 van 2018, met Kazuki Sado vertegenwoordigde hij Japan op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Hij werd verkocht als leermeester voor de Oostenrijkse U25-amazone Nicola Ahorner, maar hij overleed aan de gevolgen van een koliekaanval.
Lees het levensverhaal van Ludwig der Sonnenkönig hier.
9. Galopin de la Font
28 jaar - Lusitanohengst van Epanto MTV x Zorro FRI.
Het Grand Prix-paard waarmee Daniel Pinto zijn carrière startte. Ze vertegenwoordigden Portugal op de World Equestrian Games van 2006, in de wereldbekerfinale van 2007, op de EK's van 2007 en 2009, op de Olympische Spelen van 2008 in Hong Kong en de World Equestrian Games van 2010. Na zijn sportieve carrière stond hij ter dekking. In de laatste jaren van zijn leven genoot hij van zijn pensioen bij Pinto in Arruda dos Vinhos, Portugal.
Lees het levensverhaal van Galopin de la Font hier.
Ludwig Der Sonnenkönig en Kazuki Sado. Foto: FEI/Shannon Brinkman
10. Millibar
21 jaar - Deens warmbloedruin van Milan x Liberty Dane.
Het Grand Prix-paard waarmee Nanna Skodborg Merrald haar carrière startte. De bruine ruin bracht haar van de Junioren naar Grand Prix-niveau bij de senioren. Ze wonnen teamzilver en goud in de Kür op het EK Junioren van 2011. In 2013 wonnen ze het Deens Kampioenschap U25 en tijdens CDIO Aken behaalden ze een dubbele overwinning, ook in de klasse U25. Bij de senioren kwalificeerden ze zich voor de wereldbekerfinale van 2014 in Lyon, maar Millibar raakte geblesseerd en hij is daar nooit volledig van hersteld. In 2017 werd hij officieel teruggetrokken uit de sport en hij genoot thuis van zijn pensioen, in de wei.
Lees het levensverhaal van Millibar hier.
Afscheid van nog meer dressuurpaarden, hengsten en pony's
Andere internationele Grand Prix-paarden die in 2022 overleden zijn Lord Locksley (Susanne Hamilton), Ravels (Airisa Penele), Bluebarry Dream (Young Shik Hwang), Kupfermann (Wieger de Boer, Maria Ines Garcia), Laetare (Polina Afanasieva), Radames (Akane Kuroki), What a Feeling (Ismail Jilaoui), Ein Traum (Borja Carrascosa, Paulina Holzknecht), Mio d'Baugy (Johan Zagers, Andrea Landy-Silling), and para-dresuurpaard van de WEG Cil Dara Cosmic.
Paarden van jeugdruiters, die zijn overleden, zijn Brilliant (Sophia Obel), Capriciella (Anna Zibrandtsen), Honnerups Event (Lauren Asher), Bomerang (Beatrice Ivarsson), Timor (Alexa Fairchild, Lea Bonifay), Equestricons Walkure (Dana van Lierop), and pony partners such as Dulcia, Domino Dancing, Caesar 171.
Dekhengsten die zijn overleden: Don Frederico, Sunny-Boy, Londontime, Zhivago, Lord Loxley, Hemmingway, Florenciano, Dressage Royal, Ramiro's Bube, U-Genius, Delamanga, Iron, Il Divo, en de beroemde fokmerries Poesie en Bogegardens Don Romina.