[Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

[Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-22 01:29

*Bokt
Bokt Community

Afbeelding


Een tweetal weken geleden belde een kennis van op wedstrijd me. We hadden het al even over haar veulen, dat zijn plek niet leek te vinden op de opfok. Aankijken of niet? Gewoon moeten wennen en stress van het afspenen of is hij echt niet op zijn plek, óf speelt er meer?

We sparden samen en alle mogelijke medische oorzaken werden onderzocht en hij testte op alles negatief. Op 5 december kreeg ik een voice bericht dat erg overstuur klonk dus ik belde haar. Het leek alsof hij ingestort was. Of ik een plek wist waar hij heen kon. De stress van het verhuizen woog niet meer op tegen hoe hij was ingevallen. Een kort overleg met mijn man resulteerde er in dat we maandagavond de derde stal leeg maakten en opstrooiden, de bakken goed uit wasten, een net met hooi ophingen en dinsdag ochtend ging mijn man op pad om de kleine op te halen in Nederland,

6 december liep er dus een overspannen eigenaresse met een zwalpend veulen over mijn erf. Mijn man had gelukkig ook al gezien wat ik gezien had en zei ‘doe het hek maar open zodat hij over het gras naar de paddock kan.’

Normaal gebruiken we die toegang niet, maar deze over een drempel doen gaan zag ik niet goed komen en mijn man ook niet.

Ik begeleidde veulen en eigenaresse naar het hooinet waar hij niet meteen interesse in toonde. ‘Laat hem maar los en even bekomen.’ De kleine man was duidelijk een binnenvetter en das met doffe ogen aan het verwerken waar hij nu weer terecht gekomen was.

Nadat ik de eigenaresse gekalmeerd had, die bleef beweren dat hij boos op haar was en dat ze hem te kort gegaan, en even contact gelegd had met de kleine ging ze zijn laatste spullen ophalen en ze zou later op de dag terugkomen. Rond de middag besloot ik even meer contact met hem te zoeken en tegen de tijd dat de eigenaresse de rest van zijn spullen kwam brengen, had de jongeman al een gepaste portie slobber achter de kiezen en was hij het hooinet met veel overtuiging leeg aan het eten. Hij kwam meteen naar ons toe.

‘Hij komt gewoon naar je toe? Daar zijn ze de 1e week amper aan hem kunnen komen.’ Hij liep van mij uit naar zijn eigenaresse en duwde zijn hoofd tegen haar aan… de emotie was zichtbaar… ‘dit is mijn veulen terug… Dit deed hij niet meer…’

Ik glimlachte en zei ‘hij komt er wel boven op. Hij eet goed. We gaan hem gewoon geleidelijk naar de portie brengen die hij nodig heeft en voor je het weet, heb je een heel ander veulen.’

Ze keek me een beetje ongelovig aan.

Al een tijd beschrijf ik mezelf, mijn lijf, mijn zijn, mijn manier van doen als harmonie in chaos… Mijn, lijf, mijn hoofd, mijn leven is één en al chaos, maar op de één of andere manier blijft het werken. Ik ben nooit tevreden, maar men verwacht nooit “mij” als ze me alleen van mijn dossier kennen. Recent moest ik een scan ondergaan waaruit gebleken is dat zowat elk gewricht, elk bot en een aantal organen vol ontstekingen zitten. Toen de verpleegster na de eerste scan (de scan gebeurde in delen) me vroeg of ik alles nog zelf kon, wist ik al hoe laat het was. Een bokker zei het heel mooi: “Ik ben mijn eigen kerstboompje dit jaar.” (Op deze scan zouden alle ontstekingen en letsels oplichten.)

Dit veulen had één en al chaos in zijn hoofd… En zijn lijf toonde wat hij zelf niet kon uiten. En laat ik nu met één ding heel veel ervaring hebben (tot mijn spijt soms): harmonie brengen in de chaos van anderen.

‘s Avonds kwam de jongeman gewoon binnen met Sam en Rêve, hij werd gewoon mee genomen in het dagelijkse ritme. Zodra het hier op stal staat, hoort het erbij en wordt het verzorgd alsof het mijn eigen dier is. Waar hij dag 1 en 2 nog wat aanmoediging nodig had, kwam hij dag drie na een “Skyhy, kom vriend!” al zelf de stal binnen. Je zag de spanning uit zijn spieren weg ebben en zijn blik helderder worden. Na een paar dagen stond hij met Rêve op de weide, terwijl ik Sam trainde (om onduidelijke redenen moest Sam niks van Sky weten dus die heb ik uit elkaar moeten houden.) en ineens steigerde hij. Kwam neer, stond een paar seconden stil, steigerde nog eens en hij was vertrokken. Met een glimlach heb ik Sam doen halthouden en gefilmd hoe dat kleine hoopje ellende zich gedroeg zoals een veulen hoort te doen: Als een debiel zonder zelfbehoud. Ik stuurde de filmpjes door en kreeg al snel een berichtje terug dat ze hem dat niet meer had zien doen sinds ze hem weg gebracht had.

Zijn eigenaresse kwam natuurlijk regelmatig naar hem toe en stuurde me al vrij snel een berichtje dat ze weer met tranen naar huis gereden was, maar deze keer met tranen van geluk en opluchting. <3 Waarop ik haar terug gestuurd heb dat ik oprecht hoop dat dit het begin mag zijn van een periode waarin ze eindelijk gewoon kan genieten van haar kleine man.

Inmiddels staat Sky samen met Joy op een weide op vijf minuten van mijn huis en die twee lijken wel voor elkaar gemaakt. Waar Joy ook wel eens wat zuur kon zijn op zijn vorige maatje, is hij met Sky weer helemaal zichzelf. En Sky? Sky die gooit af en toe zijn kont uit om Joy duidelijk te maken dat hij dan wel jonger is maar zich niet op zijn kop laat zitten. :+: Hij doet het goed, hij zit bijna op de portie die een veulen van zijn leeftijd hoort te krijgen en hij is fysiek mooi aan het bijkomen.

Ik eindig mijn jaar met het volste vertrouwen dat deze jonge man, die uit een opfok komt die zich de ogen uit de kop zou moeten schamen, er helemaal bovenop komt. Het enige dat hij nodig had, was iemand die harmonie in zijn chaos bracht. Ik denk dat mens of dier, vrijwel iedereen eigenlijk gewoon nood heeft aan een beetje harmonie in de chaos die het leven is. En wetende, dat dit dier er komt, brengt ook een beetje harmonie in mijn eigen chaos… Wat je aan een paard geeft, ongeacht de leeftijd, krijg je terug… Met die stelling wil ik graag mijn laatste blog van dit jaar afsluiten, hopende dat meer mensen dit gaan integreren. Want Sky is het levende bewijs dat we er nog lang niet zijn, er lopen nog heel veel Sky’s rond waar ik geen weet van heb (en nooit zal hebben.) en elke “Sky” zoals hij thuis aan gekomen is, is er eentje te veel.

Verder wil ik jullie allemaal erg fijne feestdagen wensen en voor het nieuwe jaar blij ik bij mijn standaard wens: Een goede gezondheid en de rest kan je zelf doen! ;)


Rangeela

Berichten: 739
Geregistreerd: 25-02-08
Woonplaats: Groningen

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 12:19

Wat een heerlijk verhaal! Mooi kerst kado! Hoe gaat het met jezelf? Komt het ook goed met jou lichaam?

nikkel
Berichten: 2060
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 12:43

Ik vind het fantastisch dat jullie in staat zijn om een hoopje ellende op te knappen. Nu hoop ik,dat er iets of iemand in staat is om al die ontstekingen in jouw lijf eens op te knappen.

hannelot
Berichten: 784
Geregistreerd: 19-05-22
Woonplaats: Zeeland

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 14:17

Mooi verhaal!

Keep calm and love horses

jetm
Berichten: 1251
Geregistreerd: 03-10-05
Woonplaats: Driebergen (ut)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 14:17

Wat fijn om te lezen dat Sky op meerdere manier weer Joy heeft gevonden in zijn leven dankzij jou.
Hoop dat je ook steeds vaker harmonie in je eigen "chaos" kunt vinden.

Centered Riding & Rechtrichten (Specialisatie: begeleiding voor ruiters met (faal)angst en bitloos rijden), Joker the Horse Simulator,
Relatie met je paard, Therapie/EMDR & coaching met paarden en embodiment coach
https://www.paardenpsyche.nl en https://www.facebook.com/Paardenpsyche - Utrechtse Heuvelrug

nafkedemi

Berichten: 1219
Geregistreerd: 31-07-07

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 14:52

Goed beschreven zo! Reageer niet vaak maar lees je topic wel zodra ik zie dat er weer een nieuw bericht is.

Ibbel

Berichten: 48099
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 16:39

Wat een herkenbaar verhaal! Zo heb ik hier ook een "opfokmisser" van iemand anders staan. Die kwam ook echt niet tot z'n recht waar hij stond, en hier is hij helemaal happy. Heeft wat langer geduurd (staat hier nu een jaar), maar dat is ook gewoon een ander paard geworden.

Heerlijk als je zo kunt helpen. En tragisch dat er opfokbedrijven zijn die alleen maar geld zien, en er niets (of zo min mogelijk) voor terug doen.

nikkel
Berichten: 2060
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 16:56

Opfokbedrijven zijn er voor het eigen gewin. Slechts weinigen hebben oog voor de individuele dieren, die een andere aanpak nodig hebben dan de groep.

HBArrow
Berichten: 37
Geregistreerd: 18-08-22

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 17:42

Mooi verhaal! Heel fijn dat Sky helemaal z'n plekje gevonden heeft!

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-22 17:47

Rangeela schreef:
Wat een heerlijk verhaal! Mooi kerst kado! Hoe gaat het met jezelf? Komt het ook goed met jou lichaam?

Niet geweldig in alle eerlijkheid. :) Dokters weten niet goed wat ze aan moeten met de beelden. Moet door naar een reumatoloog en gezien er ook minstens 1 orgaan aangetast is zal ik nog wel een andere "oog" krijgen maar dat duurt nog wel even gezien de wachttijden.
Het probleem is dat ik ook colitis heb en de behandeling voor reuma in deze vorm is biologicals. Die krijg ik al voor mijn colitis. Maar die wat ik krijg is minder geschikt voor reuma en meer voor colitis. Degene die meer geschikt is voor reuma is dan weer niet of moeilijk combineerbaar met die voor de colitis (er is iig een issue met de twee medicaties combineren). En de colitis is in mijn geval het grootste "kwaad" in die zin dat je aan colitis dood gaat als het niet behandeld wordt en aan reuma niet. Dokter zei zelf "het is met jou kiezen tussen heel slecht en heel heel slecht." :+ Dus ik denk niet dat het nog echt goed komt met mijn lichaam. :) Fysio zei wel dat hij iig alles op alles wil en zal zetten om te zorgen dat ik zo mobiel blijf als ik nu ben maar dat de beelden absoluut niet het nieuws zijn dat hij wilde krijgen.


jetm schreef:
Wat fijn om te lezen dat Sky op meerdere manier weer Joy heeft gevonden in zijn leven dankzij jou.
Hoop dat je ook steeds vaker harmonie in je eigen "chaos" kunt vinden.

Iedereen heeft een beetje Joy nodig in zijn leven. :+: Joy doet zijn naam eer aan. :+:


Ibbel schreef:
Wat een herkenbaar verhaal! Zo heb ik hier ook een "opfokmisser" van iemand anders staan. Die kwam ook echt niet tot z'n recht waar hij stond, en hier is hij helemaal happy. Heeft wat langer geduurd (staat hier nu een jaar), maar dat is ook gewoon een ander paard geworden.

Heerlijk als je zo kunt helpen. En tragisch dat er opfokbedrijven zijn die alleen maar geld zien, en er niets (of zo min mogelijk) voor terug doen.

Ik heb Joy ook opgehaald op een dergelijk opfok bedrijf al na drie weken ondanks veel mooie verhalen. Bedrijf in kwestie had met mij drie klanten en na maand 1 waren we alle drie vertrokken. :+ Inmiddels hebben ze er twee bij die kennelijk wel tevreden zijn.


nikkel schreef:
Opfokbedrijven zijn er voor het eigen gewin. Slechts weinigen hebben oog voor de individuele dieren, die een andere aanpak nodig hebben dan de groep.

IMO zouden deze allemaal geboycot moeten worden zodat die mentaliteit veranderd. Als je niet fatsoenlijk voor een dier wil zorgen open dan een camper-stalling. Dit is IMO hét issue dat de paardensport en paardenhouderij in het algemeen op termijn de das om gaat doen.


HBArrow schreef:
Mooi verhaal! Heel fijn dat Sky helemaal z'n plekje gevonden heeft!

Hij is helemaal thuis nu. :j Kent de volgorde van het omhangen van de voerzakken en steekt zelf zijn neus er al in. :+ Nee, van de angstige "ik heb liever niet dat je aan me komt" Sky is nog weinig over. _O- Momenteel is er veel regen dus ze zien allebei een beetje verwilderd uit maar zijn ruggengraat ligt niet meer duidelijk zichtbaar en zijn heupen zijn minder hoekig. :j Hij staat ook constant bij het hooi. :))

wennetou
Berichten: 19
Geregistreerd: 13-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 20:38

Heb je al eens accupunctuur overwogen? De vader van een vriendin van mij zat een aantal jaren geleden zo onder de reuma dat hij amper nog zijn bed uit kon. Ook eten ging nog amper omdat zijn handen zo verkrampt waren. Door regelmatige sessies bij de accupunturist is hij er weer zo goed als bovenop gekomen.
Wie weet kan het voor jou ook iets betekenen...

Pauline
Berichten: 12174
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-22 22:59

Wat mooi geschreven. Fijn dat hij zo zijn plekje heeft gevonden met Joy.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-22 23:41

wennetou schreef:
Heb je al eens accupunctuur overwogen? De vader van een vriendin van mij zat een aantal jaren geleden zo onder de reuma dat hij amper nog zijn bed uit kon. Ook eten ging nog amper omdat zijn handen zo verkrampt waren. Door regelmatige sessies bij de accupunturist is hij er weer zo goed als bovenop gekomen.
Wie weet kan het voor jou ook iets betekenen...

Acupunctuur niet wel wordt er wekelijks dry needling gedaan in verschillende spieren. (Afhankelijk van welke het nodig heeft.)


Pauline schreef:
Wat mooi geschreven. Fijn dat hij zo zijn plekje heeft gevonden met Joy.

Hij is leuk. :+: het is een erg lief dier en hij heeft ook gewoon een hele zachte blik.

Joy besloot vandaag gedurende de 5 seconden dat ik niet keek zijn voerzak te wassen in het bad met drinkwater. >;)
Toen konden we dus het water verversen want ze zetten die zakken op de grond die momenteel wel modderig is (achter op het weiland minder maar ik voer vanvoor). Normaal spoel ik ze zelf af en uit maar Joy wilde even behulpzaam zijn…. :roll:

Toen ik van ver Riep ‘Johoy!!! Moet dat?’ Dumpte hij zijn neus nog een beetje dieper in het water (en de zak dus ook).

Gelukkig zitten er gaten in en kunnen ze zichzelf op die manier dus niet verzuipen. :roll:

Letterlijk twee seconden mijn rug gedraaid om even te kijken hoe ver ze stonden met het hooi. Hij was nog enthousiast aan het eten. (Ik zie aan de manier van doen wanneer hij bijna klaar is en normaal komt hij daarna ook gewoon naar me toe om hem af te laten nemen.)

Vandaag had ie andere plannen. :roll:

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-22 03:05

Ik las het, maar het stuk over je gezondheid viel me ook op.

Ik had CU, maar ben geopereerd. Sinds 2017 bekend met bechterew en 3jr Humira gespoten. Die kan voor beiden is mij verteld. Vanwege bijwerkingen nu nog 3 andere biologicals geprobeerd die wisselend wel of niet goed werken voor de darmen en of reuma, maar kan er dus helemaal niet tegen helaas. Helaas, want ik was er wel beter op qua lijf dan nu.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-22 03:28

superpony schreef:
Ik las het, maar het stuk over je gezondheid viel me ook op.

Ik had CU, maar ben geopereerd. Sinds 2017 bekend met bechterew en 3jr Humira gespoten. Die kan voor beiden is mij verteld. Vanwege bijwerkingen nu nog 3 andere biologicals geprobeerd die wisselend wel of niet goed werken voor de darmen en of reuma, maar kan er dus helemaal niet tegen helaas. Helaas, want ik was er wel beter op qua lijf dan nu.

Humira en Infliximab zijn beide tnf-alpha remmers. Infliximab is nog steeds de meest effectieve en minst belastende. Met oog op hoe extreem moeilijk het was en is om mijn colitis te controleren kies ik liever voor de stabiliteit daarvan tenzij een dokter mij goede argumenten kan geven om over te schakelen. :) stoppen met Infliximab is een ‘one way ticket’ in de meeste gevallen dus geen beslissing om licht over heen te gaan.

Infliximab kan ook voor beide maar werkt het best voor de CU. :)

jokari

Berichten: 8713
Geregistreerd: 06-06-04
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-22 23:26

Wilt Joy eens helpen, is het ook niet goed. :')

Fijne blog. :)

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-22 01:49

Ayasha schreef:
superpony schreef:
Ik las het, maar het stuk over je gezondheid viel me ook op.

Ik had CU, maar ben geopereerd. Sinds 2017 bekend met bechterew en 3jr Humira gespoten. Die kan voor beiden is mij verteld. Vanwege bijwerkingen nu nog 3 andere biologicals geprobeerd die wisselend wel of niet goed werken voor de darmen en of reuma, maar kan er dus helemaal niet tegen helaas. Helaas, want ik was er wel beter op qua lijf dan nu.

Humira en Infliximab zijn beide tnf-alpha remmers. Infliximab is nog steeds de meest effectieve en minst belastende. Met oog op hoe extreem moeilijk het was en is om mijn colitis te controleren kies ik liever voor de stabiliteit daarvan tenzij een dokter mij goede argumenten kan geven om over te schakelen. :) stoppen met Infliximab is een ‘one way ticket’ in de meeste gevallen dus geen beslissing om licht over heen te gaan.

Infliximab kan ook voor beide maar werkt het best voor de CU. :)


Het is vast heel erg off topic?

Ik was al geopereerd en gebruikte dus niks voor de CU.

In 2017 diagnose Bechterew en toen de Humira. Die werkte wel goed, maar na 3jr extreem uitslag. Dermatoloog adviseerde aan reumatoloog Cimzia, dus die gestart en ook na aantal maanden weer uitslag.
Toen de Cosentyx gekregen en gelijk weer problemen.
Als laatst de Enbrel, maar daardoor aan hartbewaking gelegen.

Ze hielpen allemaal vrij vlot tegen de bechterew. Ik weet meer mensen die ze voor zowel reuma als crohn gebruiken, maar ook mensen die daarnaast nog de mtx spuiten. Het is wel een zoektocht.

Bij de Humira ben ik 2x gestopt omdat ik geopereerd moest worden.

Ik heb deze medicatie tijdens de CU allemaal nooit gebruikt, omdat ik toen al nare bijwerkingen had van de andere medicatie en mijn MDL arts dit niet aandurfde. oa lever problemen.

Het is wel lastig dat verschillende artsen elkaar soms tegenspreken. Heb er nu ook meerdere gehad, mede door paar keer verhuizen. Maar ook dat veel mede patiënten allemaal andere ervaringen hebben.

Auto immuun ziekte's blijven enorm lastig.

Ik spuit nu niks, maar het is niet zo dat je daar geen gevolgen van kan oplopen. Bechterew kan ook naar organen en op termijn wel effect hebben ook op oa je hart bijv.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-12-22 02:21

Klopt. Maar vooralsnog is er geen officiële diagnose van bechterew dus hoewel alle symptomen er wel naar wijzen (gezien er ook aantastingen te zien zijn in de nieren en de vergroeiing in de onderrug typisch is + dat het officieus al eens genoemd is toen ik 12 was). Maar zolang de officiële diagnose ‘inflammatoir fors degeneratief osteo articulair lijden’ is. Is de colitis dus de ‘prioriteit’. Het is zo krom als een hoepel maar voor nu is het dus even zo.

Hoewel ik jouw info waardeer en begrijp. Sta ik momenteel dus even machteloos om er ook iets mee te doen. Ik hoop na nieuwjaar de reumatoloog gecontacteerd te krijgen en dan zal er nog eens een wachttijd zijn. Maar de enige die invloed heeft op combineren van medicaties is in dit geval de reumatoloog.

Ik ben op de hoogte van mijn huidige medicatie maar niet van de mogelijkheden kwa combineren en wat de voor en nadelen zijn. Ik ben nog maar 32 dus dat moet ook mee genomen worden in die zin dat tnf alpha remmers de kans op (long)kanker drastisch verhogen. Hoe langer je ze moet gebruiken hoe hoger die kans natuurlijk en ik weet niet wat de interactie is met andere biologicals. Ik weet alleen dat bij Infliximab het zo is dat als je stopt de kans zo groot is dat je lichaam antistoffen aan maakt er tegen. Dat bij herbeginnen je lichaam dus zwaar allergisch kan reageren tot in shock gaan aan toe in het ergste geval of het simpelweg ‘neutraliseren’ waardoor het niet meer werkt. In die zin is stoppen met Infliximab dus een ‘last resort’ omdat ik meerdere keren opgenomen ben bij opstoten en de laatste keer is de dosis verdubbeld. Bloedonderzoek wees uit dat mijn lichaam die dosis volledig op gebruikt in de tussenperiode. Daarnaast neem ik nog elke dag 4mg cortisonen omdat ik anders binnen de week terug in het ziekenhuis lig.
Dus dokters zijn ook niet ‘enthousiast’ om nog meer toe te voegen gezien de meeste van deze medicaties op lange termijn even erg zijn als de kwaal zelf maar de kwaal veroorzaakt direct risico voor het leven en de medicatie is een ‘dubbeltje op zijn kant’. Velen worden er ‘happy’ oud mee, iig ouder dan zonder en comfortabeler ook dus de voordelen wegen op tegen de nadelen maar dat is wel een fragiele balans begreep ik.

Ik gok dat de reumatoloog en de gastro-enteroloog elkaar beter gaan leren kennen komend jaar. :=

nikkel
Berichten: 2060
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-22 14:58

Sterkte in jouw strijd, want zo mag je situatie volgens mij wel omschrijven.

Elisa2

Berichten: 33362
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-22 15:52

Jeeh wat heftig wbt je gezondheid, en dan nog kunnen rijden..dat vind ik wel knap en begrijp ook dat het een belangrijke uitlaatklep is. Hopelijk vind je iets wat werkt, ontstekingsziekten in de darm en reuma komen vaak samen voor helaas.

Dan ontopic, prachtig verhaal en mooi omschreven.
Ik denk ook dat iedereen harmonie en balans nodig heeft in zijn leven, paard en mens. De opfokbedrijven staan vaak te vol vrees ik, teveel paarden en veel paarden gedijen daar niet goed bij.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-22 16:39

Het blijven lastige ziekte's. Van 1999 tm 2006 kregen ze de CU niet onder controle en lag vaak in het zkh en kreeg er problemen naast op de medicatie, dus vandaar geopereerd.

Ik dacht er vanaf te zijn, dus de bechterew was wel een teleurstelling, maar vraag me ook weleens af of dat het ook echt is. De onderzoeken heb ik 2x gehad en zijn best minimaal.

Infliximab nooit gehad, maar als je met biologicals start krijg je ook voorlichting en een boekwerk mee waar je op moet letten en wat de bijwerkingen zijn etc.
Maar de artsen doen alsof je goud krijgt en blij moet zijn, ook al zijn er problemen.

Het was fijn dat het werkte en zonder gaat mijn lijf wel achteruit, maar er is hier ook geen andere oplossing. Net wat je zegt, mijn pouch is mijn nr1 en bepaald het meest de waarde van mijn leven.

Toch denk ik dat je manier van leven de rest doet. Mijn oude mdl arts vond altijd dat je stress moet voorkomen en voor mij zijn mijn dieren, de paarden heel belangrijk en geven het geluk, maar ook de beweging die je toch nodig hebt en waarvoor je door gaat en grenzen verlegd.

Zoals je nu een paardje ziet opknappen onder jouw zorg en toezicht is het weer alles waard.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-12-22 18:01

nikkel schreef:
Sterkte in jouw strijd, want zo mag je situatie volgens mij wel omschrijven.

:j Altijd een beetje oorlog in mijn lijf. :)


Elisa2 schreef:
Jeeh wat heftig wbt je gezondheid, en dan nog kunnen rijden..dat vind ik wel knap en begrijp ook dat het een belangrijke uitlaatklep is. Hopelijk vind je iets wat werkt, ontstekingsziekten in de darm en reuma komen vaak samen voor helaas.

Dan ontopic, prachtig verhaal en mooi omschreven.
Ik denk ook dat iedereen harmonie en balans nodig heeft in zijn leven, paard en mens. De opfokbedrijven staan vaak te vol vrees ik, teveel paarden en veel paarden gedijen daar niet goed bij.

Er zijn ook weken dat ik niet rijd, nu is het bv alweer twee weken geleden dat ik er nog op gezeten heb. Lijf wil gewoon even niet mee. Dan doen ze het met knuffels en helpt de verzorging me om "uit bed te komen" en in beweging te blijven (rust roest immers) binnen mijn grenzen. Ze komen inderdaad vaak samen voor helaas, beiden zijn uiteindelijk auto immuunziekte en van darmziekten is inmiddels bekend dat ze graag ander terrein gaan verkennen dan hun "specialisatie". Hoewel veel dokters daar nog steeds niet van op de hoogte zijn en denken dat het slechts een soort buikgriep betreft. :x

Ik denk dat de meeste paarden die "problemen" hebben, zij het zich niet goed voelen of echt effectief ongewenst gedrag vertonen (wat hier totaal niet het geval is want ik heb zelden een braver, fijner opgevoed veulen in handen gehad van iemand anders.) gewoon harmonie missen. Iets zit ze dwars, ze voelen zich niet goed. Het is een kwestie van te vinden hoe je ze weer in balans krijgt en dan ben je vaak al een heel eind.

Kwa grootte heeft het bedrijf helaas geen uitvlucht. Het betreft hier een sportstal die zelf fokken en nu een veulen zochten voor bij hun eigen hengstveulen. Hun veulen zag er prima uit dus het lag ook niet aan onwetendheid. : Als ik zie hoe Sky nu bij komt zonder dat ik daar echt veel extra's voor moet doen (gewoon onbeperkt hooi en slobber zoals alle paarden hier krijgen en de juiste hoeveelheid veulenmengeling.) dan kan ik me ook niet voorstellen dat Sky zo'n uitzonderlijk moeilijk geval was om "goed" te houden. Want hij is goed in het vel daarheen gegaan. Een kleine terugval kan gebeuren met een gevoelig veulen maar niet in deze mate. Maar geef je zo'n veulen dan een handje mix en beperkt hooi ja... Dan kan het snel gaan natuurlijk... : Ze stonden blijkbaar ook vrij klein (er was een grote weide beloofd en na een week stonden ze op de paddock) waardoor de veulens onderling ook een beetje issues kregen dus stress.. en na drie weken ongeveer heeft ze ons dus uiteindelijk toch gecontacteerd wat voor haar ook moeilijk was. Eigenaresse en ik kenden elkaar alleen van wedstrijd, even praten na de proeven en door. Ze kent Sam natuurlijk wel maar goed de vorige haar paarden zagen er ook goed uit en daar heeft Sky weinig aan gehad. :(:)

Dus zeker de eerste dagen heb ik haar ook gewoon veel gestuurd, foto's, hoe hij het deed, filmpjes... Inmiddels is ze op het punt dat ze stuurde dat ze nu Sky met een gerust hart bij wijze van spreken een maand op vakantie zou gaan. :+: Niet dat ze dat doet. :)) Ze gaat ongeveer om de dag. Vandaag hebben we elkaar weer even irl gesproken maar verder hebben we wel dagelijks contact via whatsapp en FB. Tis een leuke meid. Dat valt ook mee. :D Hij heeft weer een hals :+: Geen ingevallen flanken meer en zijn rug begint nu ook bij te trekken. Nog even en hij is helemaal op geknapt. :+: Hij is heerlijk brutaal tegen Joy en Joy behandeld hem een beetje als een jonger broertje. _O-

Ze krijgen hun meuslie in voerzakken zodat ze elk zeker hun portie hebben. Daarna verdeel ik slobber over drie bakken. Toen ik allebei hun voerzakken af gehaald had kwam Joy aanzetten met één van de rubberen emmers waarin ik de slobber normaal doe. :+ eigenaresse kwam niet meer bij. Joy was klaar voor zijn volgende gang. _O-


superpony schreef:
Het blijven lastige ziekte's. Van 1999 tm 2006 kregen ze de CU niet onder controle en lag vaak in het zkh en kreeg er problemen naast op de medicatie, dus vandaar geopereerd.

Ik dacht er vanaf te zijn, dus de bechterew was wel een teleurstelling, maar vraag me ook weleens af of dat het ook echt is. De onderzoeken heb ik 2x gehad en zijn best minimaal.

Infliximab nooit gehad, maar als je met biologicals start krijg je ook voorlichting en een boekwerk mee waar je op moet letten en wat de bijwerkingen zijn etc.
Maar de artsen doen alsof je goud krijgt en blij moet zijn, ook al zijn er problemen.

Het was fijn dat het werkte en zonder gaat mijn lijf wel achteruit, maar er is hier ook geen andere oplossing. Net wat je zegt, mijn pouch is mijn nr1 en bepaald het meest de waarde van mijn leven.

Toch denk ik dat je manier van leven de rest doet. Mijn oude mdl arts vond altijd dat je stress moet voorkomen en voor mij zijn mijn dieren, de paarden heel belangrijk en geven het geluk, maar ook de beweging die je toch nodig hebt en waarvoor je door gaat en grenzen verlegd.

Zoals je nu een paardje ziet opknappen onder jouw zorg en toezicht is het weer alles waard.

Hier krijg je weinig voorlichting wb biologicals. :) Ik weet niet exact hoe het nu zit maar toen ik begon met remicade was het ook wel een "gunstregeling" in die zin dat infliximab toen nog niet goedgekeurd was door de zorgkast. Het ziekenhuis en de "maker" sponsorde dus eigenlijk de medicatie (die behoorlijk duur is) en de patiënt kreeg enkel de kosten van de opname aangerekend (die wel terug betaald was.).
Ik weet niet of het inmiddels wel terugbetaald wordt door de ziekenkasten maar toen ik er mee begon moest je ook eerst een reeks onderzoeken ondergaan om te kijken of je wel in aanmerking kwam. En dan werd de medicatie dus eigenlijk gesponsord. :) Hier is het vooral de neuroloog die ondanks de "gevaren" aan moedigt om vooral bezig te blijven met de paarden omdat het ook met mijn infarct veel betekend heeft voor mijn revalidatie. En nu met alles wat gaande is het me op de been houdt en beter houdt "dan ik zou moeten zijn" gebaseerd op de beelden.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-22 02:10

Tja, ik heb al zoveel andere specialisten en huisartsen moeten uitleggen wat ik heb....

Zouden Nederland en België heel anders zijn daarin?

Ik kwam in 2017 bij de reumatoloog en zij schreef gelijk na de onderzoeken Humira voor. Ik geloof toen 600 euro per spuit. Dat wordt alleen uitgegeven door het ziekenhuis, dus kan je niet bij je eigen apotheek halen.
Ik heb er zelf niet voor betaald of problemen om gehad.

Je krijgt even prikles en de strenge regels wanneer je echt aan de bel moet trekken of niet mag spuiten en dan is het gewoon doen en afwachten hier. Wel met controles natuurlijk.
Ze doen alsof je goud spuit en het geweldig is, terwijl er een mega dik boek aan bijwerkingen bij zit. Ik kreeg dus eerst uitslag en daarna hartproblemen, maar dat kon niet daardoor komen. Nee, dat was gewoon spontaan opeens??

Paarden zijn gewoon heel dubbel. Ik kan niet zonder, maar we doen natuurlijk wel zware dingen. Het houdt me gelukkig, maar ik ben wel langzamer dan vroeger met uitmesten bijv.
Omdat ik ben geopereerd mocht ik eigenlijk niet zwaar tillen. Dat was ik al snel vergeten toen het goed ging, dus toen een breuk en daarvoor een matje gekregen.
Maar in de paarden pak je toch snel een baaltje hooi, zak voer, je duwt zware kruiwagen en onze zadels wegen 20kg.

Ik werd vroeger echt chagrijnig van niet rijden, maar heb me nu wel wat erbij neergelegd dat ik minder rij en soms ene periode niet.
Ben heel goed geworden in nutteloze dingen zoals knuffelen en paarden rare dingen aanleren :)

Ayasha
Blogger

Berichten: 57284
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-22 18:06

superpony schreef:
Tja, ik heb al zoveel andere specialisten en huisartsen moeten uitleggen wat ik heb....

Zouden Nederland en België heel anders zijn daarin?

Ik kwam in 2017 bij de reumatoloog en zij schreef gelijk na de onderzoeken Humira voor. Ik geloof toen 600 euro per spuit. Dat wordt alleen uitgegeven door het ziekenhuis, dus kan je niet bij je eigen apotheek halen.
Ik heb er zelf niet voor betaald of problemen om gehad.

Je krijgt even prikles en de strenge regels wanneer je echt aan de bel moet trekken of niet mag spuiten en dan is het gewoon doen en afwachten hier. Wel met controles natuurlijk.
Ze doen alsof je goud spuit en het geweldig is, terwijl er een mega dik boek aan bijwerkingen bij zit. Ik kreeg dus eerst uitslag en daarna hartproblemen, maar dat kon niet daardoor komen. Nee, dat was gewoon spontaan opeens??

Paarden zijn gewoon heel dubbel. Ik kan niet zonder, maar we doen natuurlijk wel zware dingen. Het houdt me gelukkig, maar ik ben wel langzamer dan vroeger met uitmesten bijv.
Omdat ik ben geopereerd mocht ik eigenlijk niet zwaar tillen. Dat was ik al snel vergeten toen het goed ging, dus toen een breuk en daarvoor een matje gekregen.
Maar in de paarden pak je toch snel een baaltje hooi, zak voer, je duwt zware kruiwagen en onze zadels wegen 20kg.

Ik werd vroeger echt chagrijnig van niet rijden, maar heb me nu wel wat erbij neergelegd dat ik minder rij en soms ene periode niet.
Ben heel goed geworden in nutteloze dingen zoals knuffelen en paarden rare dingen aanleren :)

Ik ga hier verder niet meer op in gaan na dit bericht denk ik. Ik begrijp je frustratie niet goed. ‘Ze doen alsof je goud spuit’. Tja. Voor mij is die medicatie meer waard want zonder was ik nu al lang dood en het zou geen aangename dood geweest zijn.
Voordelen wegen op tegen de nadelen. Ik weer wat de ziekte met mij deed en Infliximab heeft mijn leven weer leefbaar gemaakt zelfs met de bijwerkingen.

Verder doseer ik de verzorging (verspreid het over de dag). Waardoor het mee valt. Niet kunnen rijden heeft me eigenlijk nooit gestoord. Zolang ik ze maar een aai over de bol kan geven of een borsteltje er over heen kan halen ben ik tevreden.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: [Blog] Troubles in paradise: harmonie in chaos brengen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-23 16:44

Ik was ook heel blij met de spuiten hoor, echt wel. Maar ze erkennen de bijwerkingen niet en die kostte me ook bijna mijn hart vorig oud en nieuw.
Daarom zei ik, dat ze vinden dat je blij mag zijn met die spuiten.

En natuurlijk is een aai prima, dat zei ik ook. Maar ik heb als fanatieke ruiter wel een tijd nodig gehad om te wennen aan minder of soms een periode niet rijden.

Sowieso na elke operatie als je je beter voelt, kan het weleens lastig zijn niet weer volgas te gaan. Dus ook met uitmesten, hooi slepen etc.

Maar het houdt je aan de andere kant ook gezond denk ik. Zonder de paarden was ik vast slechter.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DemiSisa, Fwis, GoogleAdsense, Googlebot, rosak en 10 bezoekers