Winst in KNHS Hartog Trophy voor Gaasbeek, Leusink, Vermeulen, Hermsen

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13261
Geregistreerd: 20-04-16

Winst in KNHS Hartog Trophy voor Gaasbeek, Leusink, Vermeulen, Hermsen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-22 18:57

KNHS
Sport

Afbeelding
Rob Ehrens, hier tijdens CHIO Rotterdam 2022. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


De finale van de KNHS Hartog Trophy werd vandaag verreden tijdens het Kerstconcours op Stal Groenendaal in Bunschoten. Onder het toeziend oog van voormalig bondscoach Rob Ehrens sprongen Guusje Gaasbeek, Mayke Leusink, Sanne Vermeulen en Emmy Hermsen naar de overwinning in de finale van de rijstijlcompetitie voor D-pony’s, Children, Junioren en Young Riders.

In de ponycategorie ging de overwinning naar Guusje Gaasbeek. In totaal had zij zeven andere concurrenten, zelf reed zij met twee pony’s mee. Het was de eerste keer dat deze amazone deelnam aan de KNHS Hartog Trophy, na afloop is zij zeer enthousiast over de competitie. “Ik vind het heel leuk dat er steeds een andere jury is. Je leert er veel van. Ik merk dat ik beter ben gaan rijden door de tips, je pikt er steeds iets van op.” Haar winnende partner in crime was de merrie Emilinda, en ook daarover is Gaasbeek lovend. “Emi gaat echt voor mij door het vuur, elke sprong waar ik op af stuur springt ze gewoon. Ik kan altijd op haar vertrouwen en ze is heel snel.”

Aan de Children-rubriek namen acht ruiters en amazones mee. Mayke Leusink wist met Gino de competitie winnend af te sluiten. Na afloop vertelt Leusink over haar paard: “Gino is altijd wat sterk. Zodra hij de bel hoort, wil hij starten en ook met losrijden is hij vaak fris.” Dat bleek ook wel in de ereronde, waarin zijn amazone haar handen vol had aan de vosruin en hem kundig rondstuurde. “Van Rob Ehrens kreeg ik fijne tips, daarmee om te gaan. Daar kan ik echt wat mee.”

Bij de Junioren was Sanne Vermeulen vooral de grootste concurrente van zichzelf. Zij wist de finale te winnen met IcarusLH, en met haar andere paard als tweede te eindigen. In totaal namen zeven combinaties deel aan de finale van de KNHS Hartog Trophy voor Junioren. “Icarus heb ik nu bijna 2 jaar en dat gaat eigenlijk heel goed. We springen 1.20m en 1.30m zowel nationaal als internationaal. Hij springt altijd, hij neemt mij altijd mee, ook als ik iets minder goed rijd. Dat is heel fijn, het is echt een gouden paard.” Op de vraag welke tips Vermeulen van Rob Ehrens kreeg antwoordde ze: “Rob zei dat ik Iets meer mag ontspannen in mijn bovenlichaam. Dat het er wel in zat, maar dat het er nog niet helemaal uit kwam waarschijnlijk door een beetje spanning. Dus daar ga ik vooral thuis op oefenen.” Ook is Vermeulen enthousiast over de competitie: “Ik vind de competitie echt heel leuk, je wordt ook beoordeeld op het losrijden en dat vind ik heel goed. Bij iedere wedstrijd heb je andere juryleden en daar kan ik weer veel van leren”, besluit de 15-jarige amazone.

Bij de Young Riders was de deelname iets minder groot. Van de twee deelnemers aan de finale was de winst voor Emmy Hermsen met haar paard La Baule B. “Mijn plan was om heel rustig te rijden, de barrage was misschien iets te rustig, maar mijn paard deed het heel goed. Rob Ehrens gaf aan dat het eigenlijk wel goed ging, maar dat ik iets ontspannener mag zitten en beter aan mijn paard mag zitten. Dus daar ga ik aan werken.” Hermsens paard La Baule B is pas zes jaar en laat zich al goed zien in het 1.30m. “Ik heb haar nu twee jaar, en ben in de B begonnen met haar. Het is een heel fijn paard, heel makkelijk te rijden, ze schakelt heel goed, daarom kan ik haar nu ook al in het 1.30m rijden. Ik heb daarin zelf nog niet zo veel ervaring, dus soms vergis ik mij maar dan helpt ze mij heel goed”, besluit de leerling van Kevin Olsmeijer.

De beoordeling in de ring lag in handen van Rob Ehrens. “Ik ben positief over vandaag en vond het leuk. Het is altijd leuk om deze reeks te kunnen volgen. En je ziet in de hele cyclus dat de combinaties goed groeien. Ik denk dat het heel goed is dat wij commentaar geven, waarmee de combinaties vooruit kunnen in de positieve zin van het woord.” Over het belang van de KNHS Hartog Trophy is Ehrens duidelijk: “Wat de jeugd goed voor ogen moet houden, is dat zij aan de slag gaan met alle aanwijzingen die zij krijgen. Dan kun je je ook echt verbeteren. Bij enkele combinaties zie je dat vervolgens ook al echt terug. Daarnaast blijf ik het belangrijk vinden dat ruiters ook op deze hoogte nog worden beoordeeld op punten. Het is niet de bedoeling dat de jeugd alleen maar gaat strijden om de prijzen. Ik vind dat het traject van pony’s, Children, Junioren, Young Riders educatief moet blijven en dat ze moeten leren wat paardrijden is. En dat ze moeten leren om te communiceren met een paard, dat het communicatie is en niet eenzijdig. En we moeten er heel hard aan blijven denken om dat aan de jeugd mee te geven.”

Naast de beoordeling in de piste wordt ook een punt gegeven naar aanleiding van de wijze van rijden tijdens het losrijden. “Toen wij jaren geleden bij de finale met drie bondcoaches stonden te jureren, ben ik op een gegeven moment bij het inspringterrein gaan staan. En ben ik daar gaan kijken hoe de ruiters loswerken, hebben ze daar überhaupt een idee van. En nu krijgen alle deelnemers dus ook een beoordeling over het losrijden”, legt Ehrens uit. De beoordeling van het losrijden lag in handen van Kim Hoogenraat, zelf fervent deelnemer aan de KNHS Hartog Trophy in het verleden. Ehrens: “De vraag is, of dat ruiters die tijdens het losrijden een goed plan hebben dat uiteindelijk ook in de ring hebben. Kim heeft het beoordelen daarvan heel goed gedaan, haar bevindingen en haar punt gaf ze door aan ons.”

De KNHS Hartog Trophy is inmiddels een echt begrip te noemen en bestaat al decennialang. Namens Hartog was Marion Dubbeld vandaag aanwezig. Zij is actief als Marketing Manager binnen Hartog. “Wat wij bij Hartog heel belangrijk vinden is dat Hartog echt een stijlcompetitie is en dat de jeugd een stukje bewustwording krijgt door de tips die zij ontvangen. De kans dat je tips van Rob Ehrens krijgt is supermooi, dus maak daar gebruik van zou ik de jeugd mee willen geven.”

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AndreaB, Bytespider, DDD3, Nathachou en 14 bezoekers