[KIJKTIP] KWPN Hengstenkeuring Tuigpaard zaterdag 7 januari

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13281
Geregistreerd: 20-04-16

[KIJKTIP] KWPN Hengstenkeuring Tuigpaard zaterdag 7 januari

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-22 10:10

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Op zaterdag 7 januari vindt op het Nationaal Hippisch Centrum de KWPN Hengstenkeuring Tuigpaard plaats. Tijdens dit evenement vindt de eerste bezichtiging van de tuigpaardhengsten plaats, de eerste stap in het selectietraject naar goedgekeurde hengst.

Naast de eerste bezichtiging, waarbij de hengsten aan de hand worden voorgesteld in stap en draf, staan er nog diverse shows en presentaties van reeds goedgekeurde hengsten op het programma. In deze rubrieken kunnen de tuigpaardliefhebbers genieten van de imponerende bewegingskwaliteit van deze fiere showpaarden.

De Hengstenkeuring Tuigpaard vindt plaats in de Amaliahal en wordt verreden onder het KWPN Selectiereglement Tuigpaardhengsten, waarin onder meer voorwaarden, selectiewijze, vereist harnachement en de keuringsmethodiek worden beschreven. Per 1 januari gaat het KWPN handhaven op het verbod op het scheren van tastharen en oren dat dit jaar is ingevoerd. Paarden waarvan de tastharen volledig zijn verwijderd en/of waarvan de haren aan de binnenzijde van de oorschelpen zijn weggeschoren, hebben geen toegang tot KWPN-evenementen: op deze wijze getoiletteerde paarden worden niét toegelaten tot de keuringsring.

Op het Nationaal Hippisch Centrum wordt gereden binnen de regels van de Stichting Veilige Paardensport, waarbij een capverplichting geldt. Echter voor de aangespannen tuigpaardrubrieken is ook de klassieke uitrusting met bolhoed toegestaan. De KNHS en het KWPN zijn voornemens om te onderzoeken of er gezamenlijk een gewapende bolhoed ontwikkeld kan worden, bij voorkeur in samenspraak met de gebruikers zelf. Het streven is om met het oog op de veiligheid van de rijders in 2025 een pilot te starten waarin bij de aangespannen sport gebruik wordt gemaakt van deze gewapende bolhoed.

In steeds meer Europese landen dragen ook voorbrengers – degenen die de paarden aan de hand presenteren tijdens het selectieproces - hoofdbescherming. Voor de eerste bezichtiging van de hengsten eind 2022 is daarom gewerkt met een advies vanuit het KWPN dat voorbrengers tijdens het voorbrengen van de hengsten een cap dragen uit oogpunt van veiligheid. Het Algemeen Bestuur van het KWPN is van mening dat het dragen van een cap inderdaad een toegevoegde waarde biedt qua veiligheid en stelt daarom de cap verplicht per 1 januari 2023 voor voorbrengers tijdens de hengstenselectie.

De KWPN Hengstenkeuring Tuigpaard zal live te volgen zijn via KWPN.tv.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BarbaravdW, brittms, Coline28, E_C, Essie95, Gabortje, GoogleAdsense, larapurdy, Nanu, ramasso, sinnekinne, Sorro en 13 bezoekers