No feet, no horse – gezonde hoeven voor een lange sportcarrière

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26215
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

No feet, no horse – gezonde hoeven voor een lange sportcarrière

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-22 22:22

Eurodressage.com
Algemeen

Afbeelding
Het is altijd goed om de hoeven je paard eens kritisch te bekijken.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Het KWPN besteedt veel aandacht aan een correct exterieur zodat paarden hun werk goed kunnen doen. Op die manier kunnen ze een lange loopbaan hebben in de sport. Een belangrijk onderdeel hiervan is een juiste structuur van de benen. Samen met Dr. Harold Brommer van de Universiteitskliniek voor paarden in Utrecht en inspecteurs Floor Dröge en Henk Dirksen gaan we ons licht laten schijnen op dit onderwerp.

De Hoek van de hoef en de hoogte van de hiel
De keuringsjury bekijkt de hoek van de hoef en de hoogte van de hiel vanaf de zijkant.

Dhr. Brommer vertelt: “Als je een lijn trekt die parallel loopt aan de hoefwand en dwars door het koot-en kroonbeen, dan moet dit een rechte lijn zijn. Alles dat hiervan afwijkt, is ongewenst. Paarden waarvan deze as van het been achterover kantelt, zullen vaak vlakke hielen hebben. Het gevolg hiervan is dat er extra druk komt te staan op het straalbeen, de banden rondom het sesambeen, en de diepe buigpees. Deze extra druk komt ook te staan op de achterste helft van de hoef. Dit alles kan leiden tot versnelde slijtage en irritaties, met kreupelheid als gevolg”.

Dirksen is van mening dat deze kwestie bij de fokkerij van springpaarden moet worden aangepakt. “Bepaalde bloedlijnen brengen paarden voort met erg vlakke hielen. Fokkers moeten dit niet onderschatten en hiermee rekening houden bij de hengstenkeuze.”

Er zijn ook paarden die vrij steil op de hoeven staan en waarbij de as voorover gekanteld is. Brommer: “Deze paarden staan recht hier recht tegenover. Zij ontwikkelen meer druk op de voorste helft van de voet, en dan in het bijzonder in het hoefgewricht. Als gevolg daarvan zie je soms structurele veranderingen die op de lange termijn kunnen leiden tot artrose”.

Ongelijke voorhoeven
Sommige paarden hebben één steile voorhoef, mogelijk omdat zij in het verleden een bokhoef hebben gehad en deze is gecorrigeerd. Ongelijke voorhoeven komen vaker voor bij paarden. Als een veulen met ongelijke hoeven wordt geboren, is dat meestal geen, of hooguit een heel klein probleem.

Brommer: “Tegenwoordig is er de modernste apparatuur om de gangen te analyseren. Wat je ziet is dat de ongelijke hoef kan leiden tot een asymmetrische gang. Als de achterste helft van de hoef verminderd belast wordt, is het hoefmechanisme ook minder functioneel. Als het verschil erg groot is, en de asymmetrie daardoor groot, kan dit een probleem vormen”.

Dröge is het daarmee eens: “Uiteraard. Ongelijke voorvoeten zijn een nadeel voor het paard. Paarden met deze afwijking lopen niet in balans. Je kunt het vergelijken met het lopen van een marathon met een sneaker aan de ene en een pump aan de andere voet. Dit veroorzaakt van problemen die zich kunnen openbaren als slijtage en kreupelheid”.

Brommer: ”Waar je ook op moet letten, is als een paard altijd gelijke hoeven had, maar nu langzaamaan een steil hoefje ontwikkelt. Dan is het belangrijk om uit te zoeken of er iets fout gaat in de hoef of elders in het skelet”.

Afbeelding

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Re: No feet, no horse – gezonde hoeven voor een lange sportcarrière

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 10:58

Nou dit begint wel een aandachtspuntje te worden in de fokkerij..zie een hoop paarden met een niet zo correct fundament met alle mogelijke lange termijn gevolgen van dien.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Jetta

Berichten: 3986
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Aan de rand van de stad

Re: No feet, no horse – gezonde hoeven voor een lange sportcarrière

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 14:58

En even nagaan of er fatsoenlijk bekapt wordt…. er komen hoeven voorbij…..Een goede basis en evt. correctie kan bereikt worden met op de juiste manier bekappen van de hoef.

Elk paard met een beetje pit, rij je rustig zonder bit!

Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Re: No feet, no horse – gezonde hoeven voor een lange sportcarrière

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 15:29

Inderdaad, ook mee eens..daar is vaak ook een boel winst op te behalen.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Ir111

Berichten: 11943
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 15:40

Goed dat hier aandacht voor komt in de fokkerij! Ik heb niet het idee dat het een item is dat hoog op de agenda staat bij de keuze van een hengst maar wellicht heb ik dat mis.

Zeg me, dat het niet zo is...
Mijn lieve Rhody; 6 maart 1998 - 17 juni 2010

24-09-2015 | De Kolonel - Welkom kerel! --- 12-11-2021 | Fritsje - Welkom vent!
[ITP] Een Zwitserse Kolonel in Nederland & [UK] [SCH] 'Plaats rust', glimlachte De Kolonel.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Liv, ClaudeBot, Flew, IASCrawler, Lanoca, zivazoef en 2 bezoekers