Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 99783
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-22 09:54

* Bokt Nieuwsredactie
Bokt Community

Afbeelding
Ibbel op Dora. Foto: privébezit


Waarom heb je je x-jaar geleden geregistreerd op Bokt?
18 jaar geleden alweer. Omdat ik in die tijd net begonnen was met endurance rijden, was ik actief op het enduranceforum. Daar was een ‘parallel HK-topic’ over endurance gestart omdat Bokt toen regelmatig langere tijd plat lag (sorry Bart :P ). Zodra Bokt weer ‘op’ was, lag dat topic iedere keer stil en ik miste bovendien de helft van de gesprekken, dus toen heb ik me ook maar op Bokt aangemeld.

Wat is het eerste bericht dat je hebt geplaatst op Bokt?
Een reactie in een topic over ‘hoe versleep ik mijn westernzadel zonder moeite’ waar ook geadviseerd werd om gewoon een goed slot op de staldeur te doen, vandaar mijn opmerking over dat een slot niets extra hoeft te kosten:

Citaat:
In een (opvouwbare) kruiwagen versjouwen is ook handig. Zelf heb ik de zadels op stal. In de staldeur zit het oude slot van het woonhuis - daar hebben we op een gegeven moment allemaal gelijksluitende sloten ingezet (zodat alle deuren met dezelfde sleutel te openen zijn). We hadden dus een slot over - geen extra kosten dus.


Op een schaal van 1 tot 10, hoe beschamend zijn je oudste berichten?
Niet echt vind ik. Ik heb vooral veel rijtechnische, praktische en ook medisch gerelateerde posts geplaatst. Ik was duidelijk serieus bezig om die 25 paardegerelateerde posts te schrijven voordat ik de huiskamer in kon om over endurance verder te kleppen. Geen flauwekul ‘berichten sprokkelen’-gedoe.
Ik geloof niet dat ik ooit nog rijtechnische posts geschreven heb toen ik eenmaal in de HK kon :D

Wat is je droompaard en heb je die op stal?
Mijn droompaard is ongecompliceerd, voorwaarts en altijd blij om mee het bos in te gaan. Bij voorkeur ook nog een gangenpaard, lekker comfortabel. Ik heb in de loop der tijd al heel wat niet-gangen-droompaarden gehad (meestal zelf gefokt trouwens), vooral volbloed Arabieren en halfbloed Arabieren, maar een paar jaar geleden heb ik eindelijk dat gangenpaard gefokt uit mijn draver en een Paso-hengst. Dat jonkie, Dora, is nu net een jaartje of wat onder het zadel en lijkt inderdaad mijn volgende droompaard te worden.

Hoe belangrijk zijn paarden voor jou?
Ooit zal er vast een moment zijn dat de laatste hier van het erf vertrekt, als ik 80 ben of zo, maar voorlopig zijn ze een onlosmakelijk deel van het leven. Ik zou ook niet weten wat ik met 2 hectare land en 8 stallen zou moeten als ze leeg zouden zijn. Een pensionstal beginnen lijkt me alleen maar ellende, en verhuizen is nóg hopelozer :+ Ik ben bovendien net op m’n 60ste toch weer met een jonkie begonnen, dus voorlopig moet ik nog een jaar of 15 minimaal blijven rijden. Daarnaast loopt haar moeder voor de kar, dus als ik niet meer kan rijden, kan ik altijd nog mennen.

Wat is er veranderd sinds je met paarden begon?
Ik ben op m’n 17e begonnen met een Fjord, waarvan ik me niet kan heugen dat ik die ooit op ijzers heb gehad. Daar werd schande van gesproken, want ik reed er ook nog mee voor een wagen. Dat kon vroeger toch echt niet, een paard hoorde op ijzers. Dat is echt wel veranderd nu – en soms een beetje doorgeslagen.

Overigens had ik ook toen al gewoon klassiek in Utrecht opgeleide hoefsmeden die zeiden: “Joh, hoefijzers? Waarom? Die Fjord van jou heeft ijzeren hoeven van zichzelf” dus de ‘ijzerloos-revolutie’ van latere jaren was bij mij allang begonnen, zonder dat ik me dat ooit gerealiseerd heb. Ook de Arabier die de Fjord op een gegeven moment gezelschap kwam houden, heeft nooit op ijzers gelopen.

Nadien heb ik overigens paarden ook wél op ijzers gehad, als dat nodig was. Soms vanwege de kilometers endurancerijden, soms om medische redenen. Ook kunststof ijzers heb ik zien komen en tot grote tevredenheid gebruikt. Paarden dag en nacht buiten, zomer en winter, zag je toen ik begon ook nauwelijks, en zeker geen gewone warmbloeden. Dat ik dat voor mijn Fjord wilde, was al een hele opgave om te vinden.

Toen wij 30 jaar geleden het huis kochten waar we nu nog steeds wonen, was de vorm van het land geschikt voor een ‘renbaan’ rondom. Nu noemen we het een track, en heet wat wij toen aanlegden een ‘paddock paradise’ met aparte weitjes die vanaf de track opengezet worden. Allemaal dingen die 45 jaar geleden, toen ik begon met eigen paarden, niet bestonden, maar die absoluut een verbetering zijn qua houden van paarden.

Overigens ben ook ik begonnen met ’s winters de paarden ’s nachts op stal, en lopen ze pas sinds een jaar of 15 met vrije toegang tot de stallen jaarrond dag- en nacht buiten. Nadeel van al doende dingen veranderen, is wel dat de ingang van de zadelkamer nu uitkomt op de paddock, en die hoek van de paddock de favoriete schijtplek is van de lieverdjes. Bij voorkeur met de mest óp de deurklink geplakt :))

Waar we mijns inziens de afgelopen 40 jaar in doorgedraaid zijn, is het voeren van allerlei supplementen en het tot de laatste punt en komma uitpluizen van rantsoenen. Als dat allemaal zo nauw zou komen, had geen paard het vroeger ooit overleefd.

Afbeelding
Ibbel met Damour (moeder van Dora) en Dora als handpaard. Foto: privébezit


Heb je huisdieren en zo ja wat voor?
We hebben hier de afdeling bewaking, oftewel twee Pyreneese herdershonden (die vooral goed kunnen blaffen en daarom ook wel de mobiele deurbel worden genoemd) en de afdeling ongediertebestrijding, te weten drie HTK-katten. Directeur ongediertebestrijding is onze oude kater die zelf niets meer doet behalve eten en slapen, maar de twee jonge poezen zijn zeer efficiënt bezig en komen dagelijks met één of meerdere muizen thuis, die vervolgens door de afdeling bewaking worden opgegeten.

Overigens wonen de honden en de katten gewoon in huis. Het zijn geen erfhonden of stalkatten.

We kennen jou onder andere van je bijdragen over genetica en kleurenfokkerij. Waar komt die belangstelling vandaan?
Ik heb biologie gestudeerd, dus die kennis heb ik en deel ik graag. Ook paardengedrag is vaak met (basale) biologische kennis goed te verklaren. Mensengedrag trouwens ook :+ Ik vind het sowieso leuk om kennis te delen. In een ander leven was ik misschien wel leraar geworden of zo.

Aan welke Bokker wil jij 10 vragen stellen?
BigOne

Welke vraag zou je zelf aan deze Bokker willen stellen?
Het viel me onlangs op dat je de spraakverwarring van je oude naam ‘bigone’ hebt opgelost door een paar hoofdletters. Wie is of was Big One?


Marilu
Berichten: 1203
Geregistreerd: 22-09-15
Woonplaats: ergens in België

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 11:35

Hey, tof interview, Ibbel !
En met grappige en gevatte antwoorden hier en daar :D
En je bent inderdaad iemand die veel weet en dat graag deelt ! Dat je nog maar lang actief mag zijn op het forum :j

Lijsken
Berichten: 873
Geregistreerd: 10-02-22

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 12:26

Hé leuk, leeftijdsgenoot! Ik ben nog maar kort op bokt maar lees je bijdragen graag :)

Elisa2

Berichten: 34528
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 12:35

Wat een leuk stukje Ibbel, ik lees jouw nuchtere en goed onderbouwde bijdragen altijd graag. Ik wist niet dat je al zo lang actief was op Bokt. Heerlijk ook om te lezen hoeveel jaar ervaring je hebt en dat je nog steeds actief bent met de paarden en dat ook van plan bent om te blijven.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Punz

Berichten: 8488
Geregistreerd: 04-03-10

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 13:32

Oh, leuk stuk Ibbel
Leuk ook om over jouw begintijd te lezen!


Iedereen een Connemara!!


.

pien_2010

Berichten: 41204
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 16:44

Goed gelukt stukje Ibbel. Ik zag het voorbij komen en dacht gelijk blij→ 'Hé Ibbel in het doorgeefstukje wat leuk". Je hebt het goed voor elkaar met je paarden, is dat in Nederland of woon je in het buitenland , dat is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk?

Ook ik vind dat je maar lekker (samen met mij→ hahahaha) oud moet worden op Bokt want ik zie je graag in de topics.

Apple

Berichten: 76091
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 16:48

Wat een leuk stukje :-)

Ik had helemaal gemist dat Dora het al zo goed deed onder het zadel :-)

Karin

Berichten: 65326
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 17:00

Ha, zo ken ik je idd :j maar ik ken je ook al wat langer dan vandaag :))

Mooi stel, Dora en Damour :j

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Ibbel

Berichten: 48192
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 18:08

Hoop bekenden die reageren, dank!

Lijsken schreef:
Hé leuk, leeftijdsgenoot! Ik ben nog maar kort op bokt maar lees je bijdragen graag :)


Dank je wel voor het compliment
Kom gezellig meepraten in het 50+ topic (ondertussen in mijn geval alweer 60+) [HK] 50-plussers te paard ...

pien_2010 schreef:
Goed gelukt stukje Ibbel. Ik zag het voorbij komen en dacht gelijk blij→ 'Hé Ibbel in het doorgeefstukje wat leuk". Je hebt het goed voor elkaar met je paarden, is dat in Nederland of woon je in het buitenland , dat is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk?

Ook ik vind dat je maar lekker (samen met mij→ hahahaha) oud moet worden op Bokt want ik zie je graag in de topics.
'

Ik woon in 'de poort naar de Veluwe'. De Veluwe is echt letterlijk om de hoek, ik zou makkelijk een paar honderd kilometer kunnen rijden, min of meer vanaf huis.
En ja, we gaan vast samen oud worden hoor :j Dat is in ieder geval mijn vaste voornemen.

Apple schreef:
Wat een leuk stukje :-)

Ik had helemaal gemist dat Dora het al zo goed deed onder het zadel :-)


Ja joh, die is alweer 5, het wordt net een echt paard :))
En eind 2023/begin 2024 mag de volgende generatie leren 'mensdragen'. Ik heb nog twee jonkies lopen nl :=

Ik doe gewoon net alsof ik onsterfelijk en eeuwig jong ben - gewoon niet accepteren dat er alweer even een 6 als eerste cijfer staat in mijn leeftijd :P

Roosch

Berichten: 36192
Geregistreerd: 04-07-03
Woonplaats: Anywhere

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 18:13

Wat een leuk stuk, Ibbel, je schrijft erg smakelijk over de afdelingen ongediertebestrijding en bewaking. :))

Your life is your own
You're in charge of yourself

[BEU] [FOTO] Onze reis naar Fins Lapland!

Echwel

Berichten: 12398
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-22 19:12

Leuk stukje Ibbel...
Mis alleen je stukje menvirus :D

De wereld verandert door jouw voorbeeld, niet door jouw mening Paulo Coelho

Kendra

Berichten: 8632
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-22 00:01

Leuk Ibbel, had ik wel verwacht ;) .

Daihyo

Berichten: 87609
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Het Doorgeefstokje van november 2022: Ibbel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-22 08:27

Leuk stukje :j

En ik realiseer me nu pas dat je BigOne niet uitspreekt als bigone _O- :oo

∞ ♥ Jim & Noura & Ximo ♥ ∞
https://www.equinoji.nl - onafhankelijk voedingsadvies voor paarden - snacknetjes te koop
Veilig kruiden en planten plukken voor je paard: Koop nu digitale wildplukkaarten: https://www.equinoji.nl/product/1132612 ... lukkaarten


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 26 bezoekers