Atleten Moderne Vijfkamp blij met nieuw onderdeel zonder paarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25463
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Atleten Moderne Vijfkamp blij met nieuw onderdeel zonder paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-11-22 19:31

Horsetalk.co.nz
Sport

Afbeelding
Elodie Clouvel tijdens het onderdeel paardrijden van de moderne vijfkamp.
Foto: Augustas Didžgalvis/Wikimedia Commons


In 2022 zijn er over de hele wereld testevenementen geweest voor een nieuwe versie van de Moderne Vijfkamp. Het onderdeel paardrijden is hierin vervangen voor een Obstacle Discipline Test. De Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), het bestuursorgaan voor deze sport, heeft gemeld dat de atleten in hun feedback aangaven tevreden te zijn met deze verandering. Het tevredenheidspercentage ligt op 88%. Het nieuwe onderdeel moet de discipline paardensport gaan vervangen, na de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Tijdens deze Spelen wordt nog wel een testfase gehouden: dit worden de eerste Spelen met een tv-vriendelijk format, waardoor het publiek in 90 minuten naar alle vijf de disciplines, die in het vijfkampstadion plaatsvinden, kan kijken.

Tijdens de Olympische Spelen van 1912 in het Zweedse Stockholm werd de moderne vijfkamp geïntroduceerd. Deze is gebaseerd op vijf vaardigheden waarover een officier bij de cavalerie destijds moest beschikken: zwemmen, schermen, schieten, hardlopen en paardrijden. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020 kwam de sport behoorlijk in opspraak. Tijdens het onderdeel paardrijden waren er meerdere deelnemers die problemen ondervonden met hun paard en een bondscoach sloeg zelfs één van de paarden. Deze coach werd hier ook voor gestraft.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wilde de moderne vijfkamp niet opnemen in het Olympisch Programma voor Los Angeles in 2028, totdat de UIOM een overtuigend pleidooi kon houden waarom het er wel bij zou moeten. Deze testevenementen, die onderdeel zijn van een proces om een nieuwe discipline te vinden voor de vijfkamp, werden georganiseerd als reactie op het IOC. Aan deze testevenementen deden ongeveer 200 atleten mee. Een groot deel daarvan viel in de categorie Junior (onder de 22 jaar) of Jeugd (U19/U17). Veel van de beste senior vijfkamp-atleten ter wereld hebben zich ook uitgesproken over welke richting de vijfkamp op moet na de Olympische Spelen in Parijs.

Elodie Clouvel, de huidige nummer drie van wereld, zilveren medaillewinnares in Rio 2016 en winnares van het goud tijdens de UIPM Wereldbekerfinale Vijfkamp in 2022, bracht een statement uit over de sport. Volgens haar moet de sport ‘evolueren en met zijn tijd meegaan’. Zelf zegt ze: “Ik heb het over ‘evolutie’ en niet over ‘verandering’, want we kijken naar een nieuwe discipline die dynamischer, inclusiever en actueler zal zijn. Dat alles vat het DNA van onze sport samen: de moderne vijfkamp. Pierre de Coubertin creëerde de moderne vijfkamp om een zo compleet mogelijke atleet van zijn tijd te vertegenwoordigen. In 1900 was het een vereiste om paard te kunnen rijden, omdat het de manier was om te vechten op slagvelden en het werd gebruikt als transportmiddel. Pierre de Coubertin zei dat zij die op een paard konden stappen en naar het slagveld konden rijden, de meest complete soldaat zouden zijn. Vandaag, in 2022, is dat allemaal voorbij. We gaan niet naar slagvelden op een paard, we gaan niet rond plaatsen op een paard. Daarom is het absoluut normaal dat het paard in deze tak van sport teruggaat naar het weiland. De Olympische Spelen van vandaag zijn inclusief, modern en gericht op de jeugd, en de invoering van de hindernissendiscipline is daar het gevolg van."

Het volledig artikel lees je op Horsetalk.co.nz.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Tallie1979
Berichten: 22714
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Re: Atleten Moderne Vijfkamp blij met nieuw onderdeel zonder paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-22 09:21

Wat fijn dat dit eindelijk is veranderd! :)

denisesilver

Berichten: 2845
Geregistreerd: 27-08-11
Woonplaats: Zwerf ergens door het land

Re: Atleten Moderne Vijfkamp blij met nieuw onderdeel zonder paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-22 09:47

Ik denk dat vooral de paarden hier blij mee zijn

Met een schimmel onder je kont kan je de hele wereld rond

  • Talent is pursued interest

paars

Berichten: 5435
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-22 09:49

Uitstekende beslissing. Geeft de kracht van het internet ook weer, want als die beelden toen niet massaal waren gedeeld was er waarschijnlijk nog steeds niks veranderd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Annemiek73, Furst, Googlebot, GrapeshotBot, MarjanB, moeshie, stoer en 16 bezoekers