Succesvol EK Iberische paarden voor Nederlandse deelnemers

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 23915
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Succesvol EK Iberische paarden voor Nederlandse deelnemers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 19:09

Bokt Nieuwsredactie
Sport

Afbeelding
Hester Bischot met Gallito Pujedo. Foto: Marlies Trap Fotografie


Van 2 tot en met 6 november werden bij paardensportcentrum Welequi in het Belgische Welkenraedt de Europese kampioenschappen dressuur voor Iberische paarden gehouden. Onder Iberische paarden vallen de Lusitano en de PRE (Pura Raza Espanola). Sinds het jaar 2000 worden onder de titel "Masters du Cheval Ibérique" elk jaar Europese kampioenschappen dressuur gehouden. Op het spel staat dan de Europese titel “Master van het Iberische paard”. Ruim 300 Iberische paarden uit negen landen nemen hier aan deel, op zes verschillende levels. Hierbij is level één het laagste niveau van deze wedstrijd en level zes het hoogste. Het gastland is één van de negen deelnemende landen, dit jaar was dat België. Vanuit Nederland zijn er dit weekend diverse combinaties afgereisd, zij keerden beladen met prijzen terug.

Mooie start voor de Nederlanders
Op donderdag 3 november begon het officiële wedstrijdprogramma met de eerste proef op level één niveau, de Primera genoemd. Deze was bestemd voor de jonge paarden van vier, vijf of zes jaar oud. Jordy Multem bracht in deze rubriek zijn paard Harry (Centavo W) aan de start. In totaal reed hij 71 punten bij elkaar, waarmee hij een gedeelde zevende prijs mee naar huis mocht nemen.

Aansluitend volgde, eveneens in level één, de proef Golega. De beste Nederlandse prestatie in deze proef kwam op naam van Yolanda Dedert en haar paard Oimperioso NEI. Zij reden 65.400% bij elkaar en mochten een zevende prijs in ontvangst nemen.

Als laatste rubriek op deze dag werd de Lisboa gereden, een proef in level drie. Hier reden drie Nederlandse combinaties zich in de prijzen, met als hoogtepunt de intussen bekende bronzen medaille voor Britt Dekker en Genciano X (George) met een score van 67.000%! Ook Carmen Coronel en Hester Bischot reden zich in de prijzen. Carmen bracht Guito do Penodo mee naar België, de combinatie scoorde 66.588% en een mooie vijfde prijs. Hester Bischot kwam daar vlak achteraan. Zij reed H-Trovas Do Penedo naar de zesde prijs met 66.206%.

Vervolg op vrijdag
Vrijdag 4 november stonden er vier proeven op het programma. De eerste proef was de Sevilla, een proef in level twee. Ook hier was een Nederlandse bronzen medaille te vieren. Emily Lucas-Luijckx reed met haar paard Chicuelillo naar een score van 66.700% en mocht daarmee op het erepodium plaatsnemen. Ook Marlies Reibestein en haar Donatello reden zich in deze proef in de prijzen. Met een score van 66,267% pakten zij een zesde prijs.

De tweede proef van deze dag was de Reyale, in level zes. Deze combinaties reden een FEI-proef op Grand Prix-niveau. Hester Bischot kwam namens Nederland aan de start met haar paard Gallito Pujedo en dat deed ze fantastisch. Zij reed naar een score van 65.804% en wist daarmee het goud binnen te halen. Een geweldige prestatie van de Nederlandse combinatie!

De vrijdag werd afgesloten met twee proeven in level vijf. De eerste daarvan was de Madrid, op Prix St. Georges-niveau. In deze proef deden drie Nederlandse combinaties mee. Deze reden geen van drieën in de prijzen. De beste Nederlandse combinatie was Liza Mars met Xerez, zij reden naar een dertiende plaats met 62.588%. De tweede proef in klasse vijf was de Magistrale, een proef op Intermediaire-niveau. In deze proef kwam Hester Bischot als enige Nederlandse aan de start. Zij had hiervoor haar paard HVT Do Penodo gezadeld. De combinatie reed naar een score van 63.529% en een nette zesde prijs.

De eerste Europese titels
Op zaterdag 5 november werd het echt spannend: de eerste Europese titels zouden verdeeld worden, te beginnen bij de jonge paarden. Want na hun eerste proef op vrijdag kwamen ze nu in actie in een proef op het niveau van level twee, de Novilla. Jordy Multem en Harry (Centavo W) zetten opnieuw een goede proef neer. Ze haalden 73,6 punten en kregen een vierde prijs overhandigd. De scores van de beide proeven van dit weekend werden bij elkaar opgeteld om zo de Europese kampioen te bepalen. Dit werd uiteindelijk de Belgische amazone Caroline Ulrici met haar paard Prado HN. Jordy Multem en zijn Harry (Centavo W) eindigden in het eindklassement op een keurige vierde plaats.

De tweede rubriek op deze zaterdag was de Flamenca: de Kür op Muziek in level twee. In deze Kür kwamen twee Nederlandse combinaties succesvol voor de dag. Marlies Reibestein en Donatello reden naar 69.41%, goed voor de vijfde prijs. De scores van de Kür en de proef van vrijdag bij elkaar opgeteld, leverden een totaal op van 135.677. Daarmee pakten zij in het eindklassement een hele mooie bronzen medaille, achter de twee Françaises Camille Thibault en Fleur Ciutat, die respectievelijk goud en zilver meenamen naar huis. Emily Lucas-Luijckx en Chicuelillo reden in de Kür naar een achtste prijs met 68.02%. In het eindklassement behaalden zij een keurige zesde plaats.

Op zaterdagmiddag werd de Kür van level drie verreden, onder de naam Fandango. In deze rubriek kwam Britt Dekker weer goed voor de dag met Genciano X (George). Voor haar Kür op Muziek kreeg zij 71.74% van de jury, goed voor de vierde prijs. In het totaalklassement voor het Europees Kampioenschap stond zij aanvankelijk derde met 138.740, maar omdat een persoon die boven haar stond, werd gediskwalificeerd, schoof zij op naar de tweede plaats! Zij komt achter de Franse winnares Fanny Lerpiniere met Lacoste AR en voor de Britse Tania Grantham met Seni Ilustrisimi III, die het brons veroverde. Een prachtig resultaat voor deze combinatie. In een uitzending van PaardenpraatTV laat Britt weten ontzettend blij te zijn met de zilveren medaille:


In deze rubriek deed ook Hester Bischot het erg goed. Na haar zesde plek in de proef van donderdag, reed ze haar H-Trovas Do Penedo in de Kür naar 69.12%. Hun puntentotaal van 132.326 leverde hen de vijfde plek in het eindklassement op.

De laatste proef op deze zaterdag was de Bailarina, de Kür op Muziek op level vijf. De enige Nederlandse combinatie in deze proef was Hester Bischot, samen met haar paard HVT Do Penodo. In deze Kür op het intermediaire niveau scoorde zij een nette 67.55%, goed voor een zevende prijs. In het eindklassement komt zij echter niet voor. Bij deze wedstrijden mag je individueel met maximaal twee paarden meedoen om de prijzen: met één paard bij level één tot en met vier, en met één paard op level vijf of zes. Omdat Hester Bischot er bij level zes heel goed voor staat, heeft zij besloten om op dat level voor de individuele prijzen te gaan en bij level vijf niet in het eindklassement opgenomen te worden. Goud op level vijf was voor de Belgische Daphnée van Oekel met haar paard Milenio Alegria.

Afsluitende zondag
Op de afsluitende zondag werd er nog op drie levels de Kür op Muziek verreden. Er werd begonnen met de Carmencita, de Kür van level één. Drie Nederlandse deelneemsters presteerden zeer constant. Yolanda Dedert reed Oimperioso NEI naar een score van 67.80%, goed voor de zevende prijs. Vlak daarachter, op de achtste plaats met 67.28%, vinden we Danny Brinkbok met El Prado Verde Farruquito. Zij voelde de hete adem van landgenote Manon van Lin met Mr. Joso in haar nek. Slechts één honderste procent minder, namelijk 67.27%, was de score voor deze combinatie, met een mooie negende plaats als resultaat. In het algemeen klassement, dat gewonnen werd door Tasha Wakely, was Yolanda Dedert ook de beste Nederlandse. Zij eindigde, net als in de Kür, op een keurige zevende plek. Manon van Lin en Mr. Joso stonden daar vlak achter op plaats acht. Het goede resultaat in de Kür hielp Danny Brinkbok helaas niet aan een topklassering in het algemeen klassement, na een mindere proef eerder dit weekend. Zij werd uiteindelijk dertiende.

Van het laagste level dit weekend was het maar een kleine stap naar het hoogste level: De Kür op Muziek in level zes, op Grand Prix-niveau, met de naam Iberica. Hier kwam Hester Bischot wederom zeer sterk voor de dag met haar paard Gallito Pujedo. Met een score van 73.23% wist zij het zilver in de Kür op te eisen. Haar directe concurrent, de Fransman Renaud Ramadier op de rug van zijn paard Bonheur de Massa, won deze Kür met 73.65%. In het eindklassement was het echter Hester Bischot die aan het langste eind trok. Met een totaalscore van 139.037 wist zij de Europese titel te veroveren! Renaud Ramadier werd tweede, maar met een 139.019 was hij er wel heel dichtbij. De Française Audrey Rousselet won met Quito Gom in deze rubriek uiteindelijk het brons.

Het Europees Kampioenschap voor Iberische paarden werd afgesloten met de Lusitana, de Kür op Muziek van level vier. Matt Harnacke en Emporio hielden hier de Nederlandse eer hoog. In de Kür reden zij naar een mooie score van 67.93%, goed voor de achtste prijs. Nadat beide scores waren opgeteld voor het eindklassement, eindigden zij op een totaal van 130.165 en een hele mooie tiende plaats. Het algemeen klassement in niveau vier werd gewonnen door de Belg Justin Verboomen met zijn paard Jiu-Jitsu IGS. Het zilver en brons gingen allebei naar Britse amazones. Nathalie Banks pakte met Maximo BCN de tweede plaats, haar landgenote Jane Green en Hacendado werd derde.

Gebruikte bronnen:

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


MightyJoe

Berichten: 4959
Geregistreerd: 12-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 20:44

Leuk artikel!
Een foutje, Jordy Multem is geen hij maar een zij :)

Ingrid_ms
Berichten: 203
Geregistreerd: 31-08-19

Re: Succesvol EK Iberische paarden voor Nederlandse deelnemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-22 06:33

Gefeliciteerd allemaal!! :)F

Elisa2

Berichten: 34330
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Succesvol EK Iberische paarden voor Nederlandse deelnemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-22 09:04

Dit bericht doet de Nederlandse deelnemers meer recht dan alleen het bericht over Britt. Zo te zien heeft Hester het hartstikke goed gedaan, en de anderen ook. Ik wist trouwens niet dat dit kampioenschap ieder jaar in Europa wordt verreden. Wel een leuk iniatief, hopelijk ook een keer in Nederland.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

StellaPRE

Berichten: 121
Geregistreerd: 19-02-21

Re: Succesvol EK Iberische paarden voor Nederlandse deelnemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 10:50

Top resultaten van het gehele team!
Knap gedaan van hester kampioen in de hoogste klasse.

Amigo B+10 | L1+10 | L2 + 10 | M1 + 10 https://www.instagram.com/amigo.pre/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, ComscoreBot, Irene793 en 11 bezoekers