Matthijs Maat zet zich in voor paardenwelzijn en duurzaamheid

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13986
Geregistreerd: 20-04-16

Matthijs Maat zet zich in voor paardenwelzijn en duurzaamheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 18:54

NieuweOogst.nl
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Half september werd Maat verkozen tot Hippische Ondernemer van het Jaar 2022 op Horse Event in het Noord-Hollandse Vijfhuizen. Hij ontving de bijbehorende HIP-award uit handen van dagvoorzitter Annemarie van Gaal. De jury roemde Maat om zijn bedrijf, dat is gericht op duurzaamheid en dierenwelzijn en over alle denkbare faciliteiten voor klanten en paarden beschikt.

Het bedrijf staat op de Utrechtse Heuvelrug. Naast de monumentale hofstede Geere-Stein staat een hippisch complex dat wat betreft bouwstijl precies past bij het woonhuis.

Sfeerloze kantines
Het geheel oogt klassiek en de inrichting in de vergaderruimte is verzorgd in Engelse landhuisstijl. 'Daar hebben we aandacht aan besteed', lacht Maat tijdens een rondleiding. 'Je ziet regelmatig van die sfeerloze kantines met een systeemplafonnetje, terwijl er zoveel meer van te maken is.'

Grif geeft de ondernemer toe dat het misschien wel makkelijker praten is als je een compleet nieuw stallencomplex uit de grond stampt. 'In 2010 zijn we met de bouw begonnen, in 2012 was het complex klaar. We hebben goed rondgekeken, ook in het buitenland, wat we mooi en handig vonden. Academy Bartels in Hooge Mierde was een goede inspiratiebron. Niet alleen lijkt onze stal wat betreft bouwstijl op die van hen, ook deden we daar het idee voor de verschillende stalunits op.'

Vanaf de voorzijde zie je inderdaad de kopse kant van vier afzonderlijke stalgebouwen, elk met tien boxen, twee wasplaatsen en een zadelkamer. Deze zijn aan de achterzijde haaks verbonden met een lange stalgang. Deze kijkt uit op een overdekte middenruimte met zowel een stapmolen als longeercirkel. Aan beide zijdes zijn de voeropslag, voerkamers en revalidatieruimtes gevestigd.

Vergaderruimte
Achter het middendeel ligt de overdekte binnenbaan van 20 bij 60 meter, waar de foyer annex vergaderruimte op uitkijkt. Buiten ligt een terras, met daarnaast de buitenbaan.

'De vier units nemen niet alleen de massaliteit van het gebouw weg, ook zijn ze makkelijk te isoleren, mocht dat nodig zijn', licht Maat toe. Eén keer was dat tot nu toe nodig, toen een drachtige merrie de abortusvariant van de besmettelijke paardenziekte rhinopneumonie bleek te hebben.

Voorbeeldfunctie
Het isoleren van één stalgebouw bleek effectief om verdere besmetting te voorkomen. Dat Maat open en eerlijk is over de uitbraak, vindt hij niet meer dan normaal. 'Als bestuurslid van LTO-vakgroep Paardenhouderij en het Keurmerk Paard en Welzijn heb ik een voorbeeldfunctie. We streven naar dierenwelzijn en daar hoort het melden van dierziektes bij. De paardensector zou op dit gebied meer in beweging moeten komen, juist om te voorkomen dat de overheid ons regels gaat opleggen.'

Om dezelfde reden ijvert Maat in de werkgroep I&R van de Sectorraad Paarden voor een goede identificatie en registratie van paardachtigen in Nederland. Deze Europese verplichting om de verblijfplaats van paarden correct te registreren op een adres met Uniek Bedrijfsnummer geldt sinds april 2021. 'In de praktijk blijkt dat dit nog niet altijd correct gebeurt. Soms weten mensen niet eens dat het moet', constateert de ondernemer.

Bestuurlijke inzet
De brede bestuurlijke inzet van Maat was een van de redenen waarom hij verkozen werd tot Hippische Ondernemer van het Jaar 2022. Een andere reden was dat hij zich op zijn eigen bedrijf ook inspant voor dierenwelzijn. Met resultaat, want Geere-Stein ontving als eerste bedrijf in Nederland het Keurmerk Paard en Welzijn Plus van de Sectorraad Paarden. 'Dat houdt in dat je voldoet aan het hoogste level van paardenwelzijnseisen', legt de ondernemer uit.

'Daarbij wordt er naar allerlei punten gekeken. Denk aan boxen van een bepaalde grootte, voldoende en meerdere malen per dag ruwvoer, goed strooisel, onderling contact tussen de paarden, goede conditie, hoefverzorging enzovoort. Voor het pluslabel maakt vooral weidegang het verschil. De paarden hier kunnen minimaal vier uur per dag naar buiten.'

De paarden op het bedrijf zien er inderdaad gezond en tevreden uit. Daar dragen slimme oplossingen, zoals de slowfeeders in elke box, aan bij. 'Kijk', wijst Maat naar een rond tralierek met een scharnierende afsluitplaat erop in één van de boxen, 'hier wordt 's ochtends en in de namiddag hooi in gedaan. De paarden hebben zo de hele tijd de beschikking over ruwvoer en er is veel minder verspilling.'

Slowfeeders
Als pensionklanten dat willen, mogen ze de slowfeeder 's avonds nog een keer vullen. Ondernemer als hij is, heeft Maat een mooie manier bedacht om de aanschaf van de slowfeeders terug te verdienen. 'Elke nieuwe pensionklant betaalt een bijdrage voor het gebruik ervan.'

Op de stalinrichting is niet bezuinigd. De voorwanden van de stallen zijn van roestvrij staal en van zware kwaliteit en kunnen in hun geheel worden weggedraaid, zodat de box met de shovel kan worden uitgemest. De voerbakken zijn ook van roestvrij staal. 'Dat gaat nooit roesten en blijft er goed uitzien', stelt Maat, die al het gemechaniseerde werk op Pensionstal & Stoeterij Geere-Stein voor zijn rekening neemt.

Akkerbouwer
Van oorsprong is de ondernemer akkerbouwer. Samen met zijn vader runde hij een akkerbouw- en loonwerkbedrijf in het Noord-Hollandse De Kwakel. 'Eind jaren negentig was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb ik dit bedrijf gekocht. Het was een voormalige melkveehouderij. In eerste instantie richtte ik me hoofdzakelijk op de fokkerij van dressuurpaarden en het africhten en in de sport laten uitbrengen van jonge paarden door een ruiter', licht hij toe.

Al vrij snel bleek het lastig om een goede ruiter aan de stal gebonden te houden. Daarom besloot Maat pensionstalling aan te bieden. 'Daar is hier in de omgeving veel vraag naar. Bovendien is het een prachtig gebied om buitenritten te maken.' Alle 65 stallen staan dan ook vol. De veertig stallen in de nieuwbouw, twintig boxen in de voormalige ligboxenstal en vijf stallen in een apart, kleiner stalgebouw. Ook is er een opfokstal met grote groepsboxen. Daar staan de fokmerries van de ondernemer, want de fokkerijtak is gebleven.

Welshpony's
Met zijn vader fokte Maat al Welshpony's. In 1995 kocht hij zijn eerste dressuurmerrie. Met deze Nicara (v. Romancier) bouwde hij een dressuurlijn op, waaruit succesvolle sport- en keuringspaarden komen. Kers op de taart is de goedgekeurde KWPN-goedgekeurde hengst Impression (v. Don Schufro), die Grand Prix-dressuur loopt onder Diederik van Silfhout.

Maat fokt met vier dressuurmerries en werkt daarbij samen met hengstenhouder Joop van Uytert. 'We gaan voor het hoogst haalbare. Met Impression is dat al aardig gelukt', zegt de fokker trots.

Duitse hengsten
In zijn fokkerij gebruikt Maat graag Duitse hengsten vanwege de bloedverversing. Ook als ondernemer kijkt hij graag verder. 'Je moet met je tijd meegaan, innovatief zijn en je horizon verbreden.' Een voorbeeld van differentiatie is onder meer het aanbieden van vergaderruimte, horsecoaching en paardenrevalidatie/sportondersteuning, genaamd HydroHorses, op Geere-Stein.

In de nabije toekomst wil Maat graag zonnepanelen laten plaatsen op de daken. Vanwege de hoge energieprijzen en om bij te dragen aan de energietransitie. 'Maar dan wel duurzaam, zoals het hele bedrijf is gebouwd.' Vanwege de hoge kosten van energie, strooisel en voer moest hij de stalprijzen al verhogen. 'Vervelend, maar het kan niet anders. Een andere uitdaging in deze tijd is personeel. Het valt niet mee om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers te vinden.'

Veel regelen
Met de vele pensionklanten, inpandige ondernemingen en personeel is er altijd wat te regelen. Hierbij is Maats vrouw Liesbeth van Assenbergh, die zelf (slip)jachten bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging rijdt, een grote hulp. Naast haar baan buitenshuis neemt zij de administratie en het personeelsbeheer op zich.

Hierbij komt het bij de HIP-award voor de Hippische Ondernemer van het Jaar 2022 gewonnen horsemanagementpakket goed van pas. 'Hiermee kun je behalve factureren ook pensionklanten informeren over diensten en de longeercirkel of rijbaan laten boeken', zegt Maat. Daarnaast won hij een adviescheque van Abab en een Vitafloor voor de paarden.

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


callippo

Berichten: 3198
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Re: Matthijs Maat zet zich in voor paardenwelzijn en duurzaamheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 20:31

Keurmerk "welzijn plus" met maar 4 uur weidegang |(

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

Cowgirl

Berichten: 23736
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 23:11

callippo schreef:
Keurmerk "welzijn plus" met maar 4 uur weidegang |(


Nou echt he -O- en dan voldoe je aan de hoogste eisen kwa welzijn...welke droeftoeter heeft dat verzonnen :?

Bij het lezen van de kop dacht ik toch eerder aan stallen met een uitloop en hele dagen buiten.
Maar zo te lezen was de kantine weer belangrijker wat een systeem plafond kan echt niet meer :')

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

chevax

Berichten: 11338
Geregistreerd: 17-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-22 12:22

Minimaal 4 uur per dag. Het woordje “minimaal “ maakt hier een belangrijk verschil.

Het kan altijd beter. Maar kijk eens op de gemiddelde pensionstal? In de winter vaak géén weidegang.
callippo schreef:
Keurmerk "welzijn plus" met maar 4 uur weidegang |(

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Matthijs Maat zet zich in voor paardenwelzijn en duurzaamheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-22 12:26

Welzijn, bla bla bla kantines bla bla bla systeemplafonds bla bla bla tosti apparaat bla bla bla tien boxen bla bla bla

Allemaal show voor de bühne dat keurmerk, inhoudelijk stelt t niks voor

Elisa2

Berichten: 37020
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-22 12:37

callippo schreef:
Keurmerk "welzijn plus" met maar 4 uur weidegang |(


Lees ik er over heen? Waar staat dat?

Het zegt inderdaad weinig helaas, hier ook zo'n 4 sterren bedrijf in de buurt..ookal een paar keer ondernemer van het jaar geweest. Staan denk ik wel zo'n 400 paarden..5 kleine weitjes en een paar kleine paddocks en er staat zelden wat buiten. Voor de mens is alles op en top..maar voor de paarden...

Ik zie het liever andersom.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Hinneke, Vaiqua en 50 bezoekers

cron