Hippische Monitor 2022: Spreek aan, spreek uit, spreek af

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13330
Geregistreerd: 20-04-16

Hippische Monitor 2022: Spreek aan, spreek uit, spreek af

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-22 18:18

LTO
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Onlangs heeft de HAS green academy de Hippische Monitor 2022 gepubliceerd. Deze editie focust op de nieuwste inzichten over hoe Nederlanders denken over het houden van en sporten met paarden. Daarnaast laat de Hippische Monitor zien dat het belang van dierenwelzijn goed tot de sector is doorgedrongen.

Hippisch Nederland kan nog steeds rekenen op een groot draagvlak voor het houden van en sporten met paarden, toch is de invloed van het maatschappelijk debat over hoe Nederland omgaat met dieren te merken. Hoewel het aantal tegenstanders in absolute cijfers nog steeds klein is, groeit deze groep ten koste van de voorstanders en het stille midden.

Wat verder opvalt, is dat Nederlanders in twee clusters gegroepeerd kunnen worden. Er is een groep ‘Kritisch Afzijdigen’ en er is een groep ‘Positief Betrokkenen’. Er zijn opvallende demografische verschillen tussen deze groepen: de ‘Kritisch Afzijdigen’ zijn vooral in de stad en het sterk verstedelijkt gebied te vinden en deze groep is sterk vertegenwoordigd in de leeftijdscategorie 18 – 44. De ‘Positief Betrokkenen’ wonen op het platteland en zijn veelal te vinden in de leeftijdscategorie 55+. Deze ontwikkeling betekent een stevige uitdaging voor de hippische sector en vraagt van ons dat we welzijn altijd en zichtbaar op één zetten, dat we media en maatschappij aan de hand meenemen en dat we tegengas geven op verdraaide feiten en misleiding door activistische groeperingen.

Welzijn
Het belang van dierenwelzijn is inmiddels doorgedrongen tot alle lagen van de hippische sector. Aeres Hogeschool presenteert in de Hippische Monitor een onderzoek naar een onafhankelijke adviesraad op het gebied van dierwelzijn. HAS green academy heeft onderzocht hoe de hippische retail kan bijdragen aan het welzijn van paarden. Zowel consumenten als retailers vinden dierenwelzijn het allerbelangrijkst. Een innovatie die consumenten graag zouden zien en waar retailers achter staan, is het invoeren van welzijnsscores op hippische producten. Ook zijn traditiegetrouw de kengetallen van ABAB opgenomen.

[b]Onderzoeken[/b]
De volgende onderzoeken zijn in de Hippische Monitor bijeengebracht:

  • Onderzoek Publieke Opinie 2022, Trendpanel Paard.
  • Onderzoek Publieke Opinie 2019, Trendpanel Paard
  • Onderzoek onafhankelijke adviesraad, Aeres Hogeschool
  • Onderzoek retail- en consumentenonderzoek in de hippische sector, HAS green academy
  • Sportfocus 2022, INretail
  • Branchemonitor Paardenhouderij, ABAB

Rapport inzien
Je kunt de Hippische Monitor 2022 hier inzien

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geodeo, Sewri, Silly_Woman en 19 bezoekers