Equitom: veulen met Atypische Myopathie

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25469
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Equitom: veulen met Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-22 16:13

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
In de herfst is het oppassen met esdoornbladeren in de wei. Deze kunnen
Atypische Myopathie veroorzaken. Foto: Bokker Sjoert/Bokt Wiki


Equitom is een Belgische paardenkliniek. Zij zijn gespecialiseerd in paardenchirurgie en bieden en brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ze hebben verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie, endoscopie (statisch en dynamisch), MRI, CT en scintigrafie. Zij delen regelmatig interessante cases op sociale media. Wij zullen één keer per maand een case met jullie delen.

Deze maand kijken we mee naar de behandeling van een veulen van zes maanden oud. Het dier werd naar de kliniek gebracht met verdenking van koliek. Het dier was lusteloos en ging regelmatig liggen. Bij aankomst viel het op dat het veulen, naast de eerdergenoemde symptomen, ook erg stijf was bij het lopen. Bij een bloedonderzoek werd een sterk verhoogde hoeveelheid spierenzymen gevonden. Deze enzymen worden gerelateerd aan uitdroging. Toen het veulen plaste, werd ook geconstateerd dat de urine een bruine kleur had.

Al deze symptomen bij elkaar, samen met het feit dat het veulen in de wei werd gehouden, wezen erop dat het jonge dier Atypische Myopathie had. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het eten van bladeren en zaden van bepaalde soorten esdoorns. Op deze zaden en bladeren zit dan een schimmel of toxine, die de symptomen veroorzaakt. Atypische Myopathie is een spierziekte, alle spieren in het lichaam kunnen in korte tijd aangetast worden. Helaas heeft deze ziekte vaak een fatale afloop. Zo’n 75% - 90% van de dieren die dit krijgt, komt uiteindelijk te overlijden. Dit kan heel snel gaan: soms wordt een kerngezond paard binnen enkele uren ineens dood in de wei gevonden. Andere dieren sterven binnen twee tot drie dagen. Merk je dat je paard een van de symptomen van deze ziekte vertoont, twijfel dan niet en bel meteen je dierenarts! Haal je paarden uit de wei waar ze in lopen, laat het zieke dier het niet koud krijgen, leg het desnoods een deken op, en geef het absolute rust!

Symptomen van Atypische Myopathie kunnen zijn:
  • Moeilijk tot niet kunnen bewegen, stijve of verkorte bewegingen
  • Koliekachtige verschijnselen
  • Sufheid/lusteloosheid
  • Roodachtige of bruinachtige urine
  • Beven
  • Zweten

In de beginfase van de ziekte kunnen ze nog blijven staan, in een later stadium lukt dat niet meer. Dan gaan ze ook zwaarder ademen en is de kans op overleving heel klein. Opmerkelijk genoeg wordt bij paarden met Atypische Myopathie geen koorts gemeten. Preventie is bij deze ziekte heel belangrijk. Controleer dan ook goed of je esdoorns in of naast je weide hebt staan, laat de paarden daar in de herfst liever niet lopen. Haal bladeren en zaden uit de wei en de drinkbak en verwijder in het voorjaar ook de zaailingen en jonge boompjes.

Het veulen bij Equitom is opgenomen op de intensive care, wordt hier behandeld en ontvangt de nodige goede verzorging. Op de Instagrampagina van Equitom zijn beelden te zien van het zieke veulen. Hier word je ook op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. LET OP!!! DE BEELDEN KUNNEN SCHOKKEND OVERKOMEN!!!

Gebruikte bronnen:

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Britta31, dmuts, Zelda_Link en 10 bezoekers