Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25437
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-22 16:45

*Bokt Nieuwsredactie
Community
In samenwerking met Bokker cp112

Afbeelding
Juul, toen nog Fien, onder het zadel bij cp112.
Foto: Privébezit cp112


Op 20 september jl. was het Prinsjesdag. Op deze dag reden koning Willem-Alexander en koningin Maxima in een rijtuig door Den Haag, naar de Koninklijke Schouwburg, waar de koning de troonrede zou voorlezen. Dit jaar was hun oudste dochter, kroonprinses Amalia, er voor het eerst ook bij. Tijdens deze rijtoer door de stad werden zij begeleid door onder andere de Bereden Ere Escorte Nationale Politie. Onderdeel hiervan is "De Clique", zij verzorgen een stukje muzikale begeleiding, uiteraard ook te paard. De Clique bestaat uit acht trompetters te paard en een, traditioneel bont, paukenpaard. Het vorige paukenpaard, Bobby, overleed in maart 2020 op achttienjarige leeftijd aan koliek. Sinds die tijd was De Clique op zoek naar een nieuw paukenpaard. En dat hebben ze gevonden! Ze heet Juul, is nu acht jaar jong en maakte op Prinsjesdag haar debuut als paukenpaard. Juul was voor haar carrière bij de politie in eigendom van Bokker cp112. Wij van de nieuwsredactie vonden dit wel bijzonder en wilden graag wat meer weten hierover. Want hoe komt een paard nu eigenlijk bij de bereden politie? We benaderden cp112 en legden haar wat vragen voor over Juul en over de selectieprocedure voor een politiepaard.

Zou je iets kunnen vertellen over Juul? Welk ras is zij en hoe jong is ze? Hoe is Juul ooit bij jou terecht gekomen? Is ze bij jou geboren of heb je haar gekocht?
Juul, wiens officiële naam Fiesty Girl is en bij ons Fientje of Fien werd genoemd, heb ik als vierjarige gekocht, begin 2018. Ik zocht een leuk rijpaard omdat mijn andere paard definitief uit de running was door een blessure. Ik wilde een veelzijdig dier, maar wel een warmbloed (mijn andere was een tinker) en bovenal braaf en betrouwbaar. Fien kwam op mijn pad en het klikte gelijk.

Ze komt van oorsprong uit Ierland en is een Irish Sport Horse-kruising. Ze is behoorlijk breed, dus er zal vermoedelijk wat Irish Draught of iets bij in gemixt zitten. Een mengelmoesje is ze in ieder geval.

Eenmaal thuis zijn we lekker aan de slag gegaan. Ik wilde een paard waarmee ik vooral fijn in de bak mee kon werken en dat een beetje kon afwisselen met een buitenritje. Echter, na een paar maanden kwam ik tot de conclusie dat Fien dat bakwerk, hoewel ze het braaf deed, echt helemaal niks aan vond. Wat doe je dan? Ik ben van mening dat je als ruiter je wensen aan dient te passen aan het kunnen en willen van je paard. Fien werd niet blij van dressuur tussen de hekjes. Buiten was ze in haar element. Op straat, door het dorp, het kon haar niet te gek. Dus toen besloten we, na ongeveer een half jaar en een hoop getob, toch een ander plekje voor haar te zoeken waar zij beter tot haar recht zou komen.
Afbeelding
Fien/Juul en cp112 tijdens een buitenrit. Foto: Privé-bezit cp112

Was ze altijd al zo braaf als dat ze nu is?
Heel kort? Ja. Fien was vanaf dag één braaf. Ik ben zelf een onzekere ruiter en heb me geen moment gespannen gevoeld op haar. Dat is vrij bijzonder, en was de reden dat ik haar gekocht heb.

In dit topic op VN: [VN] Wordt Juul het nieuwe paukenpaard van de bereden politie? is te lezen dat zij eerder al bij de ME meeliep. Ik neem aan dat je trots bent op je paard. Had je dat verwacht van Juul, toen ze nog bij jou stond?
Ik heb van begin af aan, toen ze van de politie haar kwamen testen bij ons, gezegd dat zij super geschikt zou zijn als politiepaard. Ervan uitgaande dat ze op straat voor surveillance gebruikt zou worden. Daar heb ik geen moment aan getwijfeld.

Het ME-traject is toch wel weer een vak apart en hoe een paard dat oppakt en doet is moeilijk in te schatten als "buitenstaander". Hoe dat precies in zijn werk gaat, weet ik namelijk ook niet. Het was wel gaaf om op het NOS Journaal jouw paard voorbij te zien galopperen bij weer één of andere demonstratie (dit was middenin de coronatijd).

Hoe komt een paard bij de ME of de bereden politie? Valt zij dan op, word jij benaderd? Of heb je juist hen benaderd? En hoe is de procedure vervolgens?
Ik had haar te koop staan op zowel Marktplaats als op mijn Facebookpagina. Ik heb een aantal Facebookvrienden welke bij de (bereden) politie werken en zij hadden Fien aangekaart bij degene die daarover gaat. Zodoende kreeg ik bericht en zijn ze haar bij ons komen testen.

Afbeelding
De politie kwam Fien/Juul eerst thuis testen.
Foto: Privébezit cp112
Uit een topic op [TAO] Transport, Afspraken en Overige maak ik op dat de paarden ook getest worden? Hoe gaat dat in zijn werk? En kunnen alle paarden daarvoor in aanmerking komen of gelden daar ook weer regels voor zoals een minimale of maximale leeftijd, schofthoogte of wat dan ook?
Bij ons zijn er eerst twee ruiters van de bereden politie uit Groningen aan huis gekomen om haar te testen. Eerst moest ze voorgereden worden en daarna ging één van hen erop. Ze leggen wat dingen op de grond, onder andere een vlag en hier liepen ze later ook mee langs haar heen, et cetera. Ze doen eigenlijk een soort korte schriktraining om zo een idee te krijgen van het paard. Het is niet zo dat een paard niet mag schrikken, dat mag zeker wel, alleen moeten ze dit snel weer los kunnen laten qua spanning en dan weer doorgaan. Fien schrikt eigenlijk nergens van, dus dit ging heel soepel.

Vervolgens werd ze gemeten. Nu is het officieel zo dat er een aantal maatstaven gehanteerd worden, waaronder de stokmaat. Deze dient minimaal 1.65 te zijn. Fien was 1.60. Nu was ze op dat moment pas vier en zou ze wellicht nog een centimeter of twee groeien, maar het bleef in feite te klein. Dus er werd gebeld en overlegd. Ja ze was verder toch wel heel erg geschikt, perfecte leeftijd en qua gedrag ideaal. Daarnaast mocht ze misschien niet heel hoog zijn, maar wel een flink slag breder dan de meeste warmbloeden en dat maakt toch ook wel indruk.
Conclusie: ze gaven haar het voordeel van de twijfel.

Toen ging Fien het testtraject in. Ze ging thuis nog vierkant op ijzers en is daarna opgehaald en naar Groningen gebracht, waar ze verder met haar gingen werken. Dit was de proefperiode en deze is maximaal twee weken. Echter, na vier dagen kreeg ik telefoon. Ze wilden haar graag hebben, ze was inmiddels ook gekeurd en volledig goed bevonden.
Afbeelding
Juul tijdens het werk bij de politie. Foto: Bereden Politie

Als een paard niet door de testen komt, wat gebeurt er dan mee? Ik neem aan dat ze dan teruggaat naar de eigenaar?
Als ze binnen de proefperiode inderdaad toch niet geschikt was geweest of niet door de keuring was gekomen, dan kwam ze gewoon weer terug.

Juul is nu onderdeel van de Clique en zelfs paukenpaard. Hoe ging dat? Wanneer hadden ze door dat ze daar wel eens geschikt voor kon zijn en hoe ging dat allemaal in zijn werk?
Een tijd geleden, ik meen het voorjaar van 2020, is het toenmalige paukenpaard overleden, en dus zat zowel Nederland als België zonder, het paukenpaard wordt namelijk uitgeleend tussen beide landen. Er moest dus een oplossing komen, maar vind maar eens een bont paard dat hier geschikt voor is. Daarna moeten ze ook nog een heel traject afleggen voor ze zo ver zijn dat ze daadwerkelijk mee kunnen lopen. Dat is geen kattenpis. Ik weet dat ze op zoek zijn geweest om een nieuw paard aan te schaffen, ze zijn toen ook weer bij ons geweest voor onze toenmalige tinker van 1.78. Deze werd helaas afgekeurd op de foto. Uiteindelijk zijn ze toen dus met Fien bezig gegaan en zoals Fien betaamt, deed ze ook dat.
Afbeelding
Fien/Juul tijdens het werk in de bak met cp112.
Foto: Privébezit cp112

Wordt er bij dit soort dingen ook wel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld oordoppen voor het paard of andere dingen om haar rustig te houden? Of is zij van nature zodanig rustig dat ze dit ook gewoon doet zonder als die dingen?
Ik weet eigenlijk niet of ze oordoppen of iets dergelijks gebruiken, maar weet wel van Fien dat zij echt zo rustig is. Als er oordoppen gebruikt worden, dan zal dat eerder uit bescherming van het gehoor zijn.

Ooit zal Juul wel eens stoppen met haar carrière bij de politie, bijvoorbeeld door een blessure of omdat ze te oud wordt, komt ze dan weer terug bij jou of hoe gaat dat normaliter?
Als we bericht krijgen dat Fien niet meer gebruikt kan worden, dan komt ze in principe naar ons terug wanneer wij die mogelijkheid gewoon hebben. Het is inmiddels al weer bijna vier jaar geleden dat ze verkocht is, en zo heel lang heb ik haar dan ook weer niet gehad. Omdat ik zo op de hoogte word gehouden blijft het toch wel speciaal. Sowieso is Fien al speciaal dat ze dit werk allemaal maar doet. Dus ja, als ze om wat voor reden dan ook weg zou moeten bij de politie, dan komt ze gewoon weer lekker thuis.

Als een Bokker wordt benaderd door de politie omdat ze zijn of haar paard willen testen, heb je dan nog adviezen of tips voor die persoon?
Houd er rekening mee dat ondanks dat een paard braaf is, dat niet automatisch betekent dat ze geschikt is voor politiewerk. Het is mentaal ook best een hoop voor zo'n dier, zeker bij de ME. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je je paard overweegt te verkopen. Verder is mijn ervaring dat alles super netjes geregeld wordt omtrent de verkoop. Tot op heden krijg ik nog af en toe een update en een foto hoe het met Fien gaat.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


pien_2010

Berichten: 42462
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-22 22:37

Wat een bijzonder verhaal van Fien alias Juul . Ik vind het heel leuk om te lezen . Heb je ook filmpje of zo dat je haar ziet als paukepaard?
Goed gedaan nieuwsredactie en goed gedaan cp112

Sunnda

Berichten: 7838
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-22 23:23

Wat een leuk verhaal!

Hier zijn ook twee paarden naar de politie gegaan. Heb ze regelmatig bij inzetten terug gezien op foto's van de media.

Avalanche

Berichten: 15671
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-22 07:45

Super leuk artikel en wat een mooi verhaal!

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

cp112

Berichten: 14674
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-22 10:20

pien_2010 schreef:
Wat een bijzonder verhaal van Fien alias Juul . Ik vind het heel leuk om te lezen . Heb je ook filmpje of zo dat je haar ziet als paukepaard?
Goed gedaan nieuwsredactie en goed gedaan cp112Jazeker!
https://fb.watch/gDdq-qoyaZ/


Oefening inzet België, ik meen de verjaardag van de koning? Correct me if I'm wrong. Ze was ook op tv te zien toen het uitgezonden werd dat hele defile.
https://fb.watch/gDdtkqwJ8s/

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

pien_2010

Berichten: 42462
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-22 10:31

Wouw zo relaxed is Juul. Bijzonder om te zien. Weet jij oòk waarom ze nu Juul heet ipv Fien? Is zo totaal anders.

Deugenietje

Berichten: 2006
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-22 13:02

Jeetje wat een mega braaf paard.

robbie88

Berichten: 2071
Geregistreerd: 06-09-13
Woonplaats: uit het oosten

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-22 12:37

Haha ik weet nog dat ik bij haar ging kijken, helemaal klaar met de sportpaarden.. Ik wilde gewoon een leuk nuchter allround paard, komen aan bij een dikke modderbak, paard uit de drek getrokken, ze was wel zadelmak niet ruitermak.. ach nou ja ze had wel iets braafs, en ben zo opgestapt . En zo ging het steeds. na 2 dagen thuis op buitenrit , alsof ze dat dagelijks deed. Vriendin die mee was waarschuwde al dat het geen “ mij” paard was, maar ik vind haar wel bijzonder en imposant. Ze was voor mij kwa wensen te braaf. Maar wat was ze een heerlijke goedzak.. na 2 maand niks doen, er in de wei zonder zadel en hoofdstel op springen.. madam vond het goed . Omdat cp112 een fijn braaf paard zocht haar aangeboden en wel altijd contact gehouden. Trots dat ze het goed doet, echt haar roeping. En heel leuk om nog steeds haar aan het werk te zien.

Afbeelding

Cranio sacraal therapeut
Tante rikie : dressur L1 springen 120 +13 cross L +1
Siem : L1+1

Autumnn

Berichten: 7985
Geregistreerd: 26-03-10

Re: Bokker cp112 over haar Juul, het nieuwe paukenpaard van de Clique

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-22 13:21

Wat een heerlijk stuk (en ook de post boven mij!) dit zijn toch wel de verhalen waarom ik op Bokt zit <3

Amber_

Berichten: 10134
Geregistreerd: 21-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 22:13

Het is gewoon een lekker dier die Juul *\o/*
Haar ruiter is ook erg blij met haar <3

Onze Adamse topper
Afbeelding

Fjunicorn Meadow en FjorYou: Fjorden kleur fokkerij.
Volg onze Rod, Gra en Gull dames op Facebook!
Insta: http://www.instagram.com/amber__1989


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Kalea, MarJon, Mars, Tango1979 en 11 bezoekers