Recensie: Paardenfokkerij door Paul de Vries

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rije
Hoofd Bezwaarcommissie

Berichten: 27966
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Niet meer in Zwolle

Recensie: Paardenfokkerij door Paul de Vries

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-22 14:56

*Bokt.nl
Community

AfbeeldingVanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paardenboeken te lezen en te recenseren. Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden, zodat jullie kunnen kijken welke paardenboeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.

Namens Media Boekservice mochten wij het boek Paardenfokkerij geschreven door Paul de Vries recenseren.

Auteur Paul de Vries is dierenarts, gespecialiseerd in de reproductie van het paard en jarenlang verbonden aan Paardenkliniek ‘De Veluwe’ te Heerde.

Meteen als je als lezer het boek openslaat zie je een veelheid aan foto’s. Het overgrote deel van de foto’s in dit boek zijn van de hand van de auteur, wat duidelijk zijn enorme ervaring laat zien en een zeer interessante inkijk geeft in alles wat er op dagelijkse basis komt kijken bij het fokken.

Het boek is helder opgezet: er zijn dertien hoofdstukken die het hele proces van paardenfokken beschrijven, van voorbereiding op het dekken, tot de opfok van het veulen. In elk hoofdstuk worden vragen gesteld die de eigenaar van een merrie zich zou kunnen afvragen als die besluit om een veulen te willen fokken. Basisvragen zoals ‘Hoe weet ik of mijn merrie drachtig is’, tot hele praktische vragen tijdens en na de geboorte, zoals ‘Wat moet ik doen als mijn veulen niet drinkt?’

Ook zaken als aangeboren aandoeningen en ziektes van het jonge veulen komen aan bod. Ook hierbij zijn foto’s toegevoegd die de lezer met de neus op de feiten van de soms heftige realiteit van het fokken duwen. Ook operaties die soms nodig zijn bij de dragende of net bevallen merrie worden in beeld gebracht, en sommige beelden zijn niet direct geschikt voor de lezer met een wat gevoelige maag.

De vele praktijkvoorbeelden maken dit boek tot een interessant naslagwerk dat voor veel fokkers nuttig is. De vrolijk rondspringende veulens in de wei komen aan bod en de uitgebreide fotoserie van een normale geboorte is prachtig om te zien. Maar ook de minder leuke dingen die helaas ook voorkomen in het leven van een fokker worden behandeld.

De eerste druk van dit boek was is 2005. Hoewel het laatste hoofdstuk ingaat op nieuwe ontwikkelingen in de paardenfokkerij is de informatie in dit hoofdstuk inmiddels enigszins achterhaald. Zo loopt Jazz-kloon Hollywood (Cocktail x Ulster) met Patrick van der Meer inmiddels succesvol in de Grand Prix en zullen er ook op het gebied van zaadscheiding al meer vorderingen zijn gemaakt dan in het boek beschreven. Desondanks is het proces van fokken natuurlijk van alle tijden, en iedereen die graag een veulen van zijn merrie zou willen is zeker gebaat bij het lezen van dit omvangrijke en zeer interessante naslagwerk.

Heb jij een Arabisch volbloed (of minstens 50%) en rij je western? Word lid van de gezellige en sportieve DAWRA!


chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Recensie: Paardenfokkerij door Paul de Vries

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-22 22:14

Fijn boek, ik kende hem vanuit mijn opleiding. Mede omdat ik les heb gehad van Paul de Vries. Geweldige vent en veel van hem kunnen leren. Niet dat ik iets nu doe met fokkerij :+
Ik had EHBO-paard en fokkerij van hem tijdens mijn opleiding. Die foto's van hemzelf gebruikte hij ook tijdens de opleiding, waardoor je duidelijk genezing kon volgen. Ook altijd een duidelijk uitleg.

Doel voor 2024, meer dan 350 km afleggen met Baila en de menwagen door bos en over heide.
Tussenstand: midden feb, 54 km

suffie
Berichten: 5711
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-22 23:05

Dit is een boek dat elke (beginnende) fokker moet hebben. Fantastisch boek met de meest voorkomende zaken rondom de dracht en bevalling +:)+


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boeflover, boemel, cariena1, DemiSisa, Jolynne, Kayleigh__, LiannePuthzy, MARenAMY, Otti1977, webster543 en 25 bezoekers