Damsey's vader Dressage Royal is overleden

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13330
Geregistreerd: 20-04-16

Damsey's vader Dressage Royal is overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-22 18:09

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Nu Dressage Royal gestorven is, is een van de laatste directe Donnerhall zonen gestorven. Hij was 24 jaar oud.

Zijn algemene toestand was zo verslechterd dat er geen andere optie was dan Dressage Royal in te laten slapen, schrijft het hengstenmanagement "Sprehe Hengste" op Facebook.

Deze hengstenhouderij was speciaal opgericht voor Dressage Royal. De Oldenburgse Donnerhall-zoon uit een Rubinstein-Futuro-Magister-moeder werd gefokt door Hans Rode en behoorde tot het fokpartnerschap van Herman en Dorit Kothe.

Dressage Royal bracht het grootste deel van zijn leven door bij het echtpaar Kothe voordat zij het houden van paarden opgaven en Dressage Royal naar Martin Sprehe ging.

Sprehe meldt dat de hengst zijn laatste jaren doorbracht bij Schemder Bergmark in het district Steinfeld, Nedersaksen, waar hij deels nog voor de fokkerij werd gebruikt.

Meer fokkerij dan sport
Het gebruik van hengsten voor zowel de fokkerij als de sport was in de hoogtijdagen van Dressage Royal niet zo populair als nu. Zijn hoogtepunt in zijn carrière was de vierde plaats op het Bundeschampionat voor vijfjarige dressuurpaarden in 2003, nadat hij onder meer met Christoph Koschel materiaal- en dressuurpaardenproeven op rij had gewonnen. Maar hij is nooit verder gekomen dan de basisschool. Zijn nakomelingen zijn anders.

Dat de FN een goede 560.000 euro aan levensinkomsten voor de nakomelingen noteert, is grotendeels te danken aan Damsey FRH. Vooral met Helen Langehanenberg in het zadel won de Hannoveraan bijna 410.000 euro, meer dan 30 Grand Prix-proeven, maakte deel uit van het winnende EK-team in Göteborg 2017 en was derde in de wereldbekerfinale van 2019.

Maar ook al valt Damsey op, hij was zeker niet het enige succesvolle paard van Dressage Royal. Met Desperado OLD bracht de zwarte hengst ook de wereldkampioen van 2008 bij de vijfjarige dressuurpaarden, die drie jaar later ook de Burg-Pokal van Neurenberg won en Grand Prix ging met Carola Koppelmann. Voor de VS heeft Damsey's volle broer Diesel CF internationaal meegedaan op S** niveau en is op weg naar Grand Prix. Dandy de la Roche vertegenwoordigde Zwitserland met Antonella Joannou op de Europese Kampioenschappen 2017 en de Wereldruiterspelen 2018 en was onlangs nog derde in Grand Prix en Special in Ornago in juni.

Foktechnisch laat Dressage Royal naast Damsey nog andere gekeurde zonen na, waaronder Diesel, de volle broer van Damsey, die in de VS staat. De FN vermeldt ook 81 Dressage Royal-dochters, waarvan er negen een staatspremie hebben gekregen.

Dressage Royal heeft ook een goedgekeurde halfbroer van Zack, die ook uit Rosalie van Rubinstein komt. De grootmoeder Fantina van Magister bracht onder meer de later aangelegde Oldenburgse kampioenshengst 1984, Firmament.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Bytespider, DotBot, Kim1300, moonsparkle, Nieuwsredactie, Saaams, Serena_Milco en 19 bezoekers