Hesselhøj Donkey Boy zwaargewond, dagen na verkoop naar Nederland

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-04-16

Hesselhøj Donkey Boy zwaargewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-22 08:54

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Hesselhøj Donkey Boy en Jan Christensen Møller tijdens het WK voor Jonge Paarden
in Ermelo, 2019. Foto: © FEI/Hippo Foto - Dirk Caremans


Het Zweedse hippische tijdschrift Ridsport heeft dinsdag een artikel gepubliceerd, waarin ze melden dat de geprezen dekhengst en Grand Prix-paard Hesselhøj Donkey Boy zwaargewond is geraakt bij een ongeluk, slechts enkele dagen nadat hij naar Nederland is verkocht. Volgens het artikel loopt er nu een rechtszaak bij de Deense rechtbank, omdat Andresen nooit een betaling voor het paard heeft ontvangen. Volgens haar is het contractbreuk.

Hesselhøj Donkey Boy is een tienjarige Deens warmbloedhengst. Zijn afstamming is ERA Dancing Hit x Milan. Hij is gefokt door Dorthe en Hans Jørgen Hoeck

Premiehengst en winnaar van het verrichtingsonderzoek
De grote bruine hengst werd een premiehengst tijdens de keuring van het Deens warmbloedstamboek in Herning in 2015. Hij won het 35 dagen verrichtingsonderzoek in de herfst van 2015. Kort na dit verrichtingsonderzoek werd hij verkocht aan de Noorse biljonair Kristin G Andresen.

Medaillewinnaar op het Deens kampioenschap en WK voor Jonge Paarden
De jonge hengst stond ter dekking bij stoeterij IB Kirk Katrinelund in Denemarken, en Jan Møller Christensen ging de hengst rijden voor Andresen.

Christensen en Donkey Boy schreven geschiedenis door het Deense Kampioenschap voor Jonge Paarden vier jaar op rij te winnen (2016-2019). Ze behaalden de titels in alle klassen, van vier tot zeven jaar. Daarbovenop wonnen ze brons op het WK voor Jonge Paarden in Ermelo in 2017, en zilver in 2019. In 2018 werden ze vijfde.

Donkey Boy was een populaire dekhengst in Denemarken, dankzij zijn succes in de sport. Zijn eerste nakomelingen maken nu indruk op het Deens Kampioenschap voor Jonge paarden en op het WK voor Jonge Paarden.

Verhuizing naar Helgstrand Dressage
In maart 2020 besloot Andresen om Donkey Boy van Katrinelund naar Helgstrand Dressage te verhuizen. Hij stond daar ter dekking en hij werd daar verder getraind op Grand Prix-niveau.

Andresen verklaarde dat ze de hengst heeft verhuisd zodat hij op Grand Prix-niveau getraind kon worden bij Helgstrand. Dit was destijds niet mogelijk bij Katrinelund.

In eerste instantie werd aangekondigd dat Betina Jaeger hem zou rijden, maar later nam de voormalige Deense U25 teamamazone Anne-Mette Strandby Hansen de teugels over.

Bijna twee jaar later, in februari 2022, maakte Donkey Boy zijn rentree in de wedstrijdring. Hij won de Intermediair II met Strandby, met een score van 76,974%, tijdens een lokale wedstrijd in Aalborg. Op 30 april en 1 mei nam hij deel aan een wedstrijd in Skårup Fyn en hij won de Inter II (76,184%) en de Grand Prix (75,367%). Dit was de laatste wedstrijd van Donkey Boy tot nu toe.

Afbeelding
Hesselhøj Donkey Boy en Jan Christensen Møller tijdens het WK voor Jonge Paarden
in Ermelo, 2019. Foto: Aniek Molenaar Fotografie

Verkocht naar Nederland
Volgens een artikel in het Zweedse tijdschrift Ridsport is Hesselhøj Donkey Boy voor 2,5 miljoen euro verkocht aan Academy Bartels. Ridsport schrijft dat hij direct werd doorverkocht aan de Japan Riding Association als toekomstig paard voor Bartels' pupil, de Japanse olympiër Kazuki Sado, voor een veel hoger bedrag.

Andresen tekende het koopcontract op 16 juni 2022 en op 23 juni ontving ze een getekende kopie van Academy Bartels. Volgens Andresen staat duidelijk in het contract vermeld dat de verantwoordelijkheid van het paard wordt overgedragen bij ondertekening.

Zwaargewond
Helaas raakte Hesselhøj Donkey Boy zwaargewond aan zijn linker achterbeen bij een ongeluk op 29 juni 2022. Er circuleren twee versies van wat er is gebeurd.

Getuigen hebben Andresen verteld dat Donkey Boy was losgebroken bij Helgstrand en over het erf galoppeerde. Hij verwondde zichzelf door "een peesaanhechting aan de binnenkant van de kogel af te scheuren." Volgens Helgstrand gebeurde het ongeluk in een paddock. Hij plaatste zijn versie van het ongeluk op zijn website, nadat Ridsport dinsdag het artikel publiceerde.

Geen van de artikelen vermeldt of een videobewakingssysteem heeft opgenomen wat er is gebeurd.

Rechtszaak
Bartels heeft de 2,5 miljoen euro nooit overgemaakt aan Andresen vanwege het ongeluk en de Noorse spant nu een rechtszaak aan.

Ridsport schrijft dat "Kristin G Andresen zegt dat Andreas Helgstrand haar vertelde dat het probleem met Bartels was dat in hun contract met de Japan Riding Association staat dat de verantwoordelijkheid voor Donkey Boy overgaat op de koper bij de levering van de hengst, en niet zoals in het contract met Kristin, bij de ondertekening van het contract. Met een gewonde Donkey Boy hebben ze geen paard meer om te verkopen aan de Japanse kopers, die het volste recht hebben om hun overeenkomst ongedaan te maken."

Andresen verklaart dat ze Helgstrand 10% van de verkoopprijs van 2,5 miljoen zou geven, maar ze denkt ook dat hij nog een extra aandeel zal krijgen van de overeenkomst tussen Bartels en de Japan Riding Association. De Noorse heeft nog niet gehoord wat de prijs was die de Japan Riding Association voor Donkey Boy betaalde.

"Ik heb in het verleden nooit problemen gehad met kopen of verkopen via Andreas, omdat ik altijd heb aangedrongen op direct contact met de klant en tien procent aan Andreas", vertelt Kristin aan Ridsport. "Maar in dit geval begint het met een leugen, volgens mijn getuigen: Donkey Boy was niet gewond in de paddock. Dan word je achterdochtig en ga je dingen onderzoeken."

Andresen besloot naar de Deense rechtbank te stappen om de zaak op te lossen. De hengst revalideert nog steeds bij Helgstrand. Het is niet zeker of hij ter dekking kan staan.


Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Banjer op 30-10-22 21:19, in het totaal 2 keer bewerkt
Reden: tekst aangepast

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Ibbel

Berichten: 48163
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:11

Oftewel, ook als je mijoenen te besteden hebt: betaal bij het overhandigen van het halstertouwtje als het paard op jouw erf staat (of evt in jouw trailer als je 'm zelf gaat transporteren)

Hier gaan een hoop juristen weer goed aan verdienen :+

lideli

Berichten: 2367
Geregistreerd: 21-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:13

Wat een bizar verhaal 8)7 Benieuwd hoe dit af gaat lopen. Hopelijk voor het paard herstelt Donkey Boy volledig

MariekeS_

Berichten: 4695
Geregistreerd: 17-01-08
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:17

Ibbel schreef:
Oftewel, ook als je mijoenen te besteden hebt: betaal bij het overhandigen van het halstertouwtje als het paard op jouw erf staat (of evt in jouw trailer als je 'm zelf gaat transporteren)

Hier gaan een hoop juristen weer goed aan verdienen :+


Lees vooral de kleine lettertjes of spreek het duidelijk af, vanaf wanneer de overdracht is. Los van of je dan al betaalt heb of niet.
Ook als verkoper: blijft het paard nog even een paar dagen staan, breng je hem na de keuring naar de koper etc...regel het goed.


TROY (2019) & LAYS (2014)

hoogendroog
Berichten: 3234
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:28

Twee zwaar beladen namen in 1 verhaal... overigens is Andresen een vrouw en niet, zoals het artikel vermeld, een man.

_San87_
BKB 2023 winnaar 2D

Berichten: 40183
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:33

Is dit niet dezelfde Andresen die al eerder gedoe had met de koop van een paard?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 09:38


Getup

Berichten: 7976
Geregistreerd: 27-01-07

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:07

Nou ja, mocht het echt zo in het contract staan ( dat de verantwoordelijkheid van het paard wordt overgedragen bij ondertekening) , dan heeft ze wel n punt .

JeanneV
Berichten: 637
Geregistreerd: 20-12-19
Woonplaats: Omg Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:38

Zoals Andresen het verhaal verteld is het niet meer als logisch dat Bartels 2.5 miljoen moet dokken!! ~~}> Maar Bartels zou wel een eigen lezing hebben... Lijkt me stug dat ze zo stom zijn geweest om het risico wbt de levering niet af te dekken?? zolang we het contract niet te zien krijgen valt er niks over te zeggen!

anjali
Berichten: 14347
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:41

Getup schreef:
Nou ja, mocht het echt zo in het contract staan ( dat de verantwoordelijkheid van het paard wordt overgedragen bij ondertekening) , dan heeft ze wel n punt .

Dat is dan ongebruikelijk en heel onhandig van de koper! Want dan kan er zoals je nu ziet nog allerlei narigheid gebeuren met het paard en moet je alsnog betalen! Ik denk trouwens dat hij ondanks deze blessure nog wel dekdiensten zal kunnen verrichten.Maar als hij niet meer gereden zou kunnen worden is hij in financieel opzicht veel minder waard geworden. Zou hier geen verzekering bij zijn?

Boras
Berichten: 9751
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:44

Voer voor echte jurristen dit.

Interessant om te volgen.

JeanneV
Berichten: 637
Geregistreerd: 20-12-19
Woonplaats: Omg Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:46

Ik denk dat er veel meer is gebeurt dan een "ongeluk" in de paddock.... welk paard gaat nou rennen met pijn aan zn been??? Als het zo ernstig is gaan de meeste op 3 benen stil staan.... Tel daarbij die rare berichten en videos van Helgstrand op..... Ik vermoedt dat Bartels binnenkort Helgstrand voor het gerecht sleept en dat ze zich in Denemarken alvast in proberen te dekken!!

Janine1990

Berichten: 43628
Geregistreerd: 13-03-05

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:57

Goh... Alweer die Andresen...
Die sluit wel bijzondere contracten af... Willen er nog mensen in zee met haar?

Janine1990

Berichten: 43628
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 12:59


JeanneV
Berichten: 637
Geregistreerd: 20-12-19
Woonplaats: Omg Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:03

Janine1990 schreef:
Goh... Alweer die Andresen...
Die sluit wel bijzondere contracten af... Willen er nog mensen in zee met haar?

Je kunt ook zeggen... Alweer die Bartels!! Of alweer die Helgstrand!! Hebben allemaal al heel wat rechtzaken gehad!

petraaken

Berichten: 44083
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:10

vind het maar een vreemd verhaal en de ware toedracht zal nooit bekend worden denk ik.

anjali
Berichten: 14347
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:12

Die Handsome O heeft een behoorlijke hanetred! Hij zal voor verkoop toch wel gekeurd zijn geweest? Voor dat bedrag! Zo'n afwijking kan hij voor de verkoop niet al gehad hebben! Want zelfs een absolute leek ziet dat meteen.Arm paard, ik hoop dat hij toch nog goed terecht is gekomen.

Janine1990

Berichten: 43628
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:13

JeanneV schreef:
Janine1990 schreef:
Goh... Alweer die Andresen...
Die sluit wel bijzondere contracten af... Willen er nog mensen in zee met haar?

Je kunt ook zeggen... Alweer die Bartels!! Of alweer die Helgstrand!! Hebben allemaal al heel wat rechtzaken gehad!


Zou je inderdaad kunnen zeggen... Maar die zaken gaan niet gepaard met zoveel poeha als deze dame er van maakt... Zoals dit 'exclusieve' interview in 2017: https://www.horses.nl/fokkerij/kristin- ... op-ruimen/

Flink afgeven op het KWPN, terwijl de hele zaak was geadresseerd aan Brouwer... En dat volgens mij in 2016 (een jaar voor bovenstaand artikel) al wel duidelijk was: https://www.horses.nl/fokkerij/andresen ... er-190547/

Vermoedelijk omdat de voorwaarden van de KSS vrij duidelijk waren in het kader van een eventuele ontbinding van de koop:https://www.horses.nl/fokkerij/mogelijk-hanetred-voor-kampioen-handsome-o/

Elisa2

Berichten: 34330
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:19

Ibbel schreef:
Oftewel, ook als je mijoenen te besteden hebt: betaal bij het overhandigen van het halstertouwtje als het paard op jouw erf staat (of evt in jouw trailer als je 'm zelf gaat transporteren)

Hier gaan een hoop juristen weer goed aan verdienen :+


Dat was ook mijn idee, vind het een rare gang van zaken. Zeker als het om zoveel geld gaat..

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

_San87_
BKB 2023 winnaar 2D

Berichten: 40183
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:24

Ik ben ook wel benieuwd wat er in het contract staat. Als daar letterlijk staat dat het paard bij tekenen van het contract qua verantwoordelijkheid overgedragen is, wat op zich niet raar is, dan wordt dit nog een leuk 'grapje'...

anjali
Berichten: 14347
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 13:49

_San87_ schreef:
Ik ben ook wel benieuwd wat er in het contract staat. Als daar letterlijk staat dat het paard bij tekenen van het contract qua verantwoordelijkheid overgedragen is, wat op zich niet raar is, dan wordt dit nog een leuk 'grapje'...

Maar dan nog zal er toch wel een verzekering tussenzitten?? En die zal dan gaan proberen een schuldige te vinden die dan toch ook wel weer een verzekering zal hebben?? Het zijn zulke fantasiebedragen waar het hier om gaat! Ik ben blij dat ik gelukkig en tevreden ben met een simpel goedkoop paardje.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 14:45

anjali schreef:
_San87_ schreef:
Ik ben ook wel benieuwd wat er in het contract staat. Als daar letterlijk staat dat het paard bij tekenen van het contract qua verantwoordelijkheid overgedragen is, wat op zich niet raar is, dan wordt dit nog een leuk 'grapje'...

Maar dan nog zal er toch wel een verzekering tussenzitten?? En die zal dan gaan proberen een schuldige te vinden die dan toch ook wel weer een verzekering zal hebben?? Het zijn zulke fantasiebedragen waar het hier om gaat! Ik ben blij dat ik gelukkig en tevreden ben met een simpel goedkoop paardje.
En precies daarom zijn die paarden ook veel lastiger te verzekeren en is, zelfs als je ze zou kunnen verzekeren, je premie torenhoog.

Janine1990 schreef:
Helaas heeft het Gerechtshof in Leeuwarden anders gesproken:
https://www.eurodressage.com/2021/05/03 ... handsome-o
Was verder ook helemaal het punt van mijn bericht niet, maar geeft niet.

Pinkappel
Berichten: 16
Geregistreerd: 27-10-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 17:56

Bij het Nederlands recht, weet ik wel in grotere lijnen hoe en wat.
Maar hoe het met het Deense recht?

Wanneer gaat de aansprakelijkheid, dan op de koper over?
Dit wordt een leuke zaak.

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Re: Hesselhøj Donkey Boy zwaar gewond, dagen na verkoop naar Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 19:26

Als je als particulier iets koopt, is het min of meer standaard dat het risico op jou overgaat bij aflevering aan de deur, of zodra je in de winkel hebt betaald en het aan jou overhandigd is
Zakelijk ligt dat anders. Daar zijn Inco-terms voor. En kun je vanalles afspreken. Wie het transport betaalt, wie wanneer het risico loopt op schade en wie de verzekering betaalt.
Dat varieert van 'af fabriek ' (alles voor de koper zodra het de fabriek verlaat) tot precies het tegenovergestelde. En alles er tussenin.

Maar ja, als je er geen afspraken over maakt, wordt het lastig

Voornemen 2023: meer buiten, minder socials

anjali
Berichten: 14347
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-22 19:57

Flower033 schreef:
Als je als particulier iets koopt, is het min of meer standaard dat het risico op jou overgaat bij aflevering aan de deur, of zodra je in de winkel hebt betaald en het aan jou overhandigd is
Zakelijk ligt dat anders. Daar zijn Inco-terms voor. En kun je vanalles afspreken. Wie het transport betaalt, wie wanneer het risico loopt op schade en wie de verzekering betaalt.
Dat varieert van 'af fabriek ' (alles voor de koper zodra het de fabriek verlaat) tot precies het tegenovergestelde. En alles er tussenin.

Maar ja, als je er geen afspraken over maakt, wordt het lastig

Ze hadden kennelijk afgesproken dat het zou zijn na het zetten van de handtekening. En toen stond het paard nog bij de verkoopster of diens trainer. En was er ook nog niet betaald.En nu het paard zwaar geblesseerd is geraakt heeft de koopster ook geen zin meer om toch die paar miljoen voor een nog niet geleverd en niet meer gezond paard te gaan dokken.Ze had hem trouwens zelf al weer doorverkocht aan een Japanner meen ik.Die zal het arme dier nu waarschijnlijk ook niet meer willen hebben?!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, kamsel, Marcato, MirjamRobin, SemrushBot en 10 bezoekers