[FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
princequillo
Fotograaf

Berichten: 2425
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: Amersfoort

[FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-22 09:18

* Bokt.nl
Sport
Tekst en foto’s door princequillo

Afgelopen zondag op 23 oktober werd er in Balkbrug een bijzondere mijlpaal gevierd, namelijk het 30-jarige jubileum van rijvereniging Nemo’s Bern! Om hun grote verjaardag te vieren, werd er een Barokkendag georganiseerd. Het was een kleinschalig, maar beregezellig evenement!

Nemo’s Bern is een rijvereniging die is opgericht in 1992. De naam “Nemo’s Bern” betekent “kinderen van Nemo”, een verwijzing naar Nemo 51, de stamvader van alle huidige Friese stamboekhengsten. De vereniging staat compleet in het teken van het Friese paard en zij komt wekelijks samen in Balkbrug om met hun Friese paarden te trainen. Ook is de vereniging vaak te bekennen op evenementen, waar ze carrouselshows verzorgen.

Ochtendprogramma
De dag begon ‘s ochtends met een KNHS dressuurwedstrijd, die open was voor barokke paarden. Het was vrij rustig en de sfeer was goed. Deelnemers en toeschouwers hielpen elkaar waar mogelijk en ze maakten gezellige praatjes aan de zijlijn. De dressuurwedstrijd was open voor de klasses BB tot en met ZZ-licht.

Afbeelding
Hiske Kuipers liet twee nette proeven zien met de PRE Ceylan Del Hierro.


Showprogramma
Het middagprogramma werd geopend door Rita Visman en haar Friese ruin Hannes E. Rita en Jannes zijn samen maar liefst 100 jaar oud, maar dat maakt hen niet minder actief! Rita rijdt Hannes en haar andere paard nog steeds meerdere keren per week, waaronder Hannes in dameszadel. Samen werden ze in 2012 Nederlands kampioen dameszadel rijden.

Rita legde tijdens haar show uit hoe het dameszadel is ontstaan - waar vrouwen eerst te paard zaten met iemand die het paard aan de hand stuurde, en later de beensteunen werden toegevoegd, zodat dames ook zelfstandig konden paardrijden. Ook wordt het zadel natuurlijk gepast op het paard, maar vooral ook op de amazone. Met een Kür op Muziek liet Rita zien dat je met een dameszadel nog steeds alles kunt wat je met een modern zadel ook kunt doen.

Afbeelding
Geen enkele oefening is een probleem voor Rita in dameszadel.


Hierna was het tijd voor de tweede show op het programma, dit keer was het woord aan Ingeborg Klooster. In de Friezenwereld is Ingeborg een bekende naam. Samen met haar partner runt ze een trainingsstal, waar zij gespecialiseerd zijn in het trainen en keuringsklaar maken van Friese paarden, zowel onder het zadel als aangespannen. Voor dit programma heeft Ingeborg een zesjarige hengst meegenomen om ons mee te nemen door het trainingsproces van de jonge paarden.

Voor de jonge hengst was dit een goede mogelijkheid om op vreemd terrein te oefenen. Ingeborg legt uit dat hij snel gespannen raakt en dit was ook wel aan hem te zien. Hij had snel de neiging om zich wat op te kroppen en achter de loodlijn te blijven. Ingeborg neemt de mogelijkheid aan om te laten zien hoe ze dit soort paarden er doorheen rijdt. Ook vertelt ze dat de hengst in het begin veel moeite had om verzameld te galopperen; zijn galop is erg ruim. Toch laat ze een fijne galop zien en de spanning was uiteindelijk zo afgevloeid, dat ook ze ook met een ruime teugel de baan door reden. Aan het einde heeft de hengst ook nog een applaus overleefd. Een geslaagde show dus!

Afbeelding
De jonge 6-jarige hengst reageerde moedig op applaus.


De volgende show werd gegeven door Erwin Pruim, met zijn authentieke West Friese sjees. Deze sjees is een origineel exemplaar uit 1760 en is altijd in handen van de familie Olieman geweest. Erwin vertelde aan het einde dat een witte sjees symbool stond voor vrijgezellen en een blauwe sjees voor getrouwde heren. De sjees werd getrokken door zijn dertien jarige merrie Flore M, die op ZZ-niveau in de mensport wordt uitgebracht, en een jonge vierjarige ruin naast haar. Het is een prachtig aanzicht met twee Friese parels en dit authentieke rijtuig.

Afbeelding
Erwin Pruim met aan zijn zijde zijn vrouw en Flore M, die de vierjarige ruin begeleidt.

Afbeelding
Na afloop van de shows was er een bos bloemen geregeld voor alle deelnemers.


Voor de afwisseling bracht Anneloes Borneman geen Fries mee, maar hadden we dit keer de eer aan achttienjarige PRE Duc. :D Samen demonstreerden zij een prachtige kür aan de lange lijnen, waarbij alle oefeningen wel aan bod kwamen. Volgens Anneloes is het een goede manier om onbelast te trainen, het paard fit te houden en ook bleek het een hele goede methode te zijn om nog meer met je paard te verbinden. Anneloes en Duc hadden duidelijk véél vertrouwen in elkaar.

Afbeelding
Het appuyement leek makkelijk zoals ze het lieten zien.

Afbeelding
Het plezier spatte ervan af!


Esther Liano is ook een bekend gezicht in de Friezenwereld. Zondag naam ze haar Grand Prix-hengst Stal Liano’s Doede mee om hun nieuwe Kür op Muziek te laten zien.

Afbeelding


Sjoerd Veenstra bracht een prachtige jonge hengst mee om ons het kort maar krachtig mee te nemen in het proces van jonge hengst tot goedgekeurde hengst, dit in het thema van de huidige Centraal Onderzoek. Naast het fokken van Friezen maken Sjoerd en zijn partner ook op kleine schaal paarden keuringsklaar. Tijdens deze demonstratie legde Sjoerd uit waar ze zoal op letten tijdens het presenteren en hij liet zien hoe onder andere het opstellen van het paard de bouw kan beïnvloeden. In een paar minuten tijd moet je het beste van het paard kunnen laten zien. Wat ik zelf een goede tip vond: Sjoerd heeft liever dat het paard zichzelf op eigen benen laat zien, en dat de aanjager enkel minimaal hoort te helpen. De knappe hengst liet dan ook zijn beste draf zien, zonder dat Sjoerd zelf hard moest werken.

Afbeelding
Zonder al te veel inzet van Sjoerd draafde de hengst trots de ring door.


Een jubileum vieren kan natuurlijk niet zonder de rijvereniging zelf in actie te zien. Een viertal van de ruiters gaf een carrousel Kür op Muziek. Het is altijd weer prachtig om deze mooie zwarte parels samen te zien. Iedere donderdag trainen de leden in deze zelfde rijhal. Ook hun trainingen zijn te bekijken!

Afbeelding
Op de foto Jacqueline Bijlard en haar merrie Rommy fan Twillens en aan de buitenzijde Bernadette Brinkman en merrie Femke tijdens het optreden van Nemo’s Bern.


Erwin Pruim kwam nog een tweede keer terug, dit keer met Flore M in enkelspan, om een kür op muziek in het tuig te laten zien. De kür op muziek staat in de aangespannen sport nog in de kinderschoenen, maar Edwin hoopt dat dit in de toekomst van meer bekendheid mag gaan genieten.

Afbeelding


Stal Liano’s Doede geniet erg van aandacht, dus zondag was een goede dag voor hem. Hij mocht namelijk nog een keer een showtje geven. Esther Liano met Stal Liano’s Doede en Saskia van der Wel met Stal Liano’s Thijsen lieten een prachtig gesynchroniseerde Pas de Deux zien samen op Z-niveau.

Afbeelding


De laatste show werd gegeven door Sjoerd Veenstra, die de jonge hengst aangespannen liet zien.

Afbeelding

Het was een erg geslaagde dag, met leuke mensen, mooie paarden en een topsfeer! Ik hoop dat jullie net zo van het plezier kunnen genieten als ik heb mogen doen.


Elisa2

Berichten: 36190
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 13:14

Prachtige foto's! lijkt me een mooie dag te zijn geweest.

Kur op muziek voor de wagen lijkt me een mooie nieuwe uitvinding.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

StellaPRE

Berichten: 121
Geregistreerd: 19-02-21

Re: [FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 08:04

super leuk zo'n barokke evenement!
mooie mijlpaal zo'n Jubilieum van Nemo's bern!

Amigo B+10 | L1+10 | L2 + 10 | M1 + 10 https://www.instagram.com/amigo.pre/

suggie

Berichten: 766
Geregistreerd: 08-11-04
Woonplaats: Enter

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-22 21:02

Mooi verslag en prachtige foto's Shoshona

Lekker altijd met de paarden bezig

hannelot
Berichten: 949
Geregistreerd: 19-05-22
Woonplaats: Zeeland

Re: [FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 09:58

Echt mooie foto's!

Keep calm and love horses

princequillo
Fotograaf

Berichten: 2425
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: [FOTO] 30 jaar Nemo’s Bern

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-22 12:29

Dank allen! :D


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Billythekid, kimwilliam, Kinke, Love_Mirra, Luna2006, Marlou91, MiVita, sassefras en 10 bezoekers