Recensie: Mentaal fit: perfecte rit, door Inga Wolframm

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 46408
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Recensie: Mentaal fit: perfecte rit, door Inga Wolframm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-22 09:39

*Bokt.nl
Bokt Community

AfbeeldingVanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paardenboeken te lezen en te recenseren.
Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden, zodat jullie kunnen kijken welke paardenboeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.


Namens Uitgeverij Bloemendal mochten wij het boek Mentaal fit: perfecte rit, geschreven door Inga Wolframm, recenseren.

Het boek wijst de weg naar het ontwikkelen van de juiste instelling, motivatie en mentale vaardigheden zodat iedere ruiter, van recreant tot wedstrijdruiter, het beste uit zichzelf kan halen. De combinatie van sport, sportpsychologie en praktijkvoorbeelden helpt mentale valkuilen te leren herkennen en begrijpen. Hedendaagse theorieën over sport- en prestatiepsychologie zijn vertaald naar praktische informatie, zodat de lezer inzicht krijgt in zijn eigen denken en voelen en leert wat te doen om deze patronen te veranderen.

Mentaal fit: perfecte rit is opgedeeld in drie delen, en elk deel is weer opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Het eerste deel gaat over instellingen die jou sterk maken. In dit deel wordt ingegaan op de persoon die je bent. In de hoofdstukken weet wie je bent en geloof erin, bepaal je eigen succes, omgaan met tegenslagen, toegewijd blijven, je staat er niet alleen voor en geen excuses! geeft Inga aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden uitleg over de psyche van de mens en hoe die beïnvloed wordt. Niet alleen door de buitenwereld, maar ook door jezelf. Negatieve gedachten kunnen je prestaties beïnvloeden, in de sport maar ook in het dagelijkse leven. Ze legt uit hoe je de software in je hoofd kan herprogrammeren, zodat je gedachten geen negatieve invloed meer uitoefenen op je prestaties. Eén van de mooiste quotes die Inga in dit hoofdstuk gebruikt, of eigenlijk is dit een deel van een quote, vind ik persoonlijk "Het belangrijkste is dat ik voor mijzelf rijd. Ik rijd omdat ik er veel plezier in heb en ik hou van het leveren van prestaties met mijn paard als partner." En dat geeft mooi weer waar het om draait in dit hoofdstuk: laat je niet teveel beïnvloeden door wat je denkt dat anderen van je verwachten of vinden. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen, ook Adelinde, Charlotte en Carl. Doe alles dat je doet voor jezelf. Zorg dat je zelf een goed gevoel hebt bij wat je hebt gedaan of bereikt, dan doet de mening van anderen er niet meer (zoveel) toe.
Je bereikt dingen door toegewijd te zijn en te blijven. Laat je niet uit het veld slaan als er iets tegenzit. Een tegenslag is geen excuus om op te geven. Durf hulp te vragen, je staat er niet alleen voor.

In deel twee geeft Inga Wolframm een aantal hulpmiddelen om je doelen te stellen. Ze vertelt onder andere over het SMART maken van je doelen en het gebruiken van de "big five" van doelen stellen.
Dit deel behandelt ook het omgaan met stress: rustig blijven en doorgaan. Zijn de verwachtingen waaraan je moet (wilt) voldoen je eigen gedachten, of die van iemand anders? Heb vertrouwen in jezelf en ontspan!

Blijf gefocust en laat je niet afleiden/beïnvloeden door een tegenslag. Blijf in je eigen bubbel. Ze geef als voorbeeld Gregory Wathelet: tijdens een parcours gleed het hoofdstel van zijn paard. Gregory deed alsof er niets aan de hand was: hij hield contact en leidde zijn paard in praktisch hetzelfde ritme over de laatste hindernissen. Hierbij raakten ze geen balk. Zijn focus was het sleutelwoord. Wolframm wil hiermee zeggen dat ook jij kan blijven presteren als dingen anders gaan dan gepland, als je je focus maar niet verliest. Heb geen onrealistische gedachten (de R van SMART, Realistisch) en relativeer dingen.

Het derde, en laatste deel van het boek gaat over de voorbereiding op een wedstrijd. Een goede voorbereiding en planning kunnen leiden tot een goede prestatie. Ze geven je structuur. Eén van de tips die Inga geeft, is het bijhouden van een dagboek. Als je bijhoudt wat voor soort training het was, onder welke omstandigheden, kan dat je helpen in je mindset. Schrijf niet alleen dingen op die niet goed gingen, maar ook de dingen die wèl goed gingen! Een dagboek geeft je heel veel informatie, en dat kan je ook weer verder helpen in je voorbereiding. Het is een hulpmiddel bij je mentale training.

Wolframm gaat ook in op nieuwe gewoontes voor het leven, zorg ervoor dat je (onder andere) gezond eet en genoeg slaapt.

Naast de voorbereiding en planning, draait het ook om vertrouwen. Geloof in je paard en vertrouw op jullie relatie. Er wordt een hele mooie quote van Kyra Kyrklund aangehaald: "Als de ruiter niet meer in zijn paard gelooft, houdt alles op. De prestaties verbeteren dan niet meer."
Een ander stukje vertrouwen dat meetelt is het vertrouwen in jezelf. In dit deel krijg je tips om je zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Al met al is dit een boek met een best zware inhoud. Het is geen roman die je even in een avondje wegleest. De schrijfstijl van Inga Wolframm is erg plezierig. Er worden geen dure woorden en onbegrijpelijke vakjargon gebruikt. Ondanks het best heftige onderwerp, vond ik het boek prettig lezen en heel toegankelijk voor iedereen die ervoor openstaat om zijn/haar/diens mindset te veranderen en te werken aan de mentale fitheid, die kan bijdragen aan de perfecte rit.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Annemiek73, DotBot, EmmyAJ, Enzo_Ollie, Googlebot, HeleneDas, saskiaojan, U2andI, YvonneV en 20 bezoekers