KNHS.nl
Sport
Op maandag 17 oktober kwamen 35 trainers en coaches bijeen op het KNHS Centrum, voor de (normaal) halfjaarlijkse bijeenkomst van het KNHS Trainersplatform. Vanwege Covid-19 kon de bijeenkomst de afgelopen 2 jaar geen doorgang vinden, maar nu kon het gelukkig weer.
Technisch directeur van de KNHS Iris Boelhouwer opent de bijeenkomst met een korte uitleg over het doel en de samenstelling van het Trainersplatform en ze licht direct het thema van het eerste deel van het programma toe: “We hebben als paardensector nog een slag te maken om de sport in een beter daglicht te krijgen bij het (veelal onwetende) publiek. Wat iedereen die zich bezighoudt met de paardensport, en dat geldt zeker voor ruiters en trainers, zich moet afvragen is: Hoe kan ik mezelf inzetten om de publieke opinie over de paardensport zo positief mogelijk te beïnvloeden? Dat is een wezenlijk vraagstuk, want de toekomst van onze sport hangt ervan af”.
Ga de dialoog aan
Klaas Dijkstra neemt als gastspreker het woord over van Iris. Hij is de directeur van Zest Marketing, waarbinnen hij zich toelegt op marketing voor non-profit organisaties. Klaas is meteen duidelijk: “Zet dierenwelzijn altijd op 1, anders dan schiet je jezelf in de voet. En breng als sector ook naar buiten dat je dit doet!” De discussie rondom dierenwelzijn is van alle tijden, maar de laatste 5 á 6 jaar is er een lawine aan berichtgeving rondom dierenwelzijn. Hier moet je als sector iets mee, dat is duidelijk. Bevlogen legt Klaas uit dat activistische partijen hun marketing vaak subliem voor elkaar hebben en dat de sectoren die onder vuur liggen hierbij achterblijven. De paardensector laat volgens hem mogelijkheden liggen, omdat het aan durf ontbreekt om naar buiten te treden. Dit kan anders: “Vertel het verhaal zoals het is en zoals het voelt. Als je dierenwelzijn altijd op 1 zet, dan kun je ook altijd vanuit je hart over de sector spreken. De sector moet niet de rug naar de samenleving keren, maar zich juist omdraaien en de dialoog aangaan. Dit vraagt om inzet van alle betrokkenen binnen de sector en de rol van ambassadeur is er dan ook echt voor iedereen”.
Dat er urgentie is om vanuit de paardensector meer energie in dit onderwerp te steken komt duidelijk naar voren en het zorgt voor een mooie dialoog binnen de groep trainers. Zo wordt er gediscussieerd over, natuurlijk, social media. De toetsenbordridders; hoe ga je daarmee om? Als je een lelijke reactie ziet onder een post bij een collega-ruiter of trainer; probeer je deze dan te weerleggen, of ben je bang dat ze jou dan aan gaan vallen? Open wordt er gesproken over hoe de aanwezigen hiermee om gaan en wat ze nodig denken te hebben van de KNHS om de ambassadeursrol beter te kunnen vervullen.
Succes begint bij de basis
Het tweede deel van de bijeenkomst bestaat uit praktijk in de Amaliahal, waar bondscoach van de springruiters Jos Lansink aan de slag gaat met 4 gast jeugdruiters. De trainers worden in groepjes verdeeld om onderling te overleggen en om vanuit daar de dialoog binnen de hele groep op gang te brengen: wat is een goede basistraining van ruiter en paard, wat is daarbij belangrijk en doen we dit allemaal zo? Als eerste verschijnen Emma Bocken en Thijmen Vos, beide Junioren springruiters, in de piste. Al snel is duidelijk wat Jos Lansink belangrijke basisprincipes vindt: “Een paard moet in beginsel op eigen benen kunnen lopen, rechte lijnen kunnen maken en je moet als ruiter niet te veel willen. Een goede beenligging en positie van de ruiter zijn daarbij cruciaal, zodat de zit en hand van de ruiter en de mond van het paard op elkaar in kunnen spelen”. Er ontstaat binnen de groep een discussie over de nageeflijkheid. Wat is hierin juist en hoe moet een paard tijdens het losrijden worden ingesteld? Kijken springtrainers hier anders naar dan dressuurtrainers? Na enkele kritische vragen van dagvoorzitter Marion Schreuder blijken de verschillen minimaal te zijn.
Wanneer Jos de springruiters relatief lang laat doorwerken op lijntjes met grondbalken voor meer tempo controle, kan hij rekenen op kritische vragen vanaf de tribune: Is het zinvol om hiermee door te gaan als een paard loperig lijkt te blijven? Jos is hierin heel duidelijk: “Jazeker, dit wil ik eerst perfect hebben, want dit is de basis voor het rijden van een goed parcours. Met balkenwerk heb je de kans om op een goede manier te corrigeren, omdat een paard dan niet zo snel schrikt van een fout. Doe je dit pas in het parcours, dan loop je vaak tegen problemen aan”. Wanneer Emma na dit basiswerk het parcours rondspringt is inderdaad duidelijk dat het balkenwerk heeft bijgedragen aan meer controle over het tempo en het vertrouwen in de te rijden afstanden.
Vervolgens is het de beurt aan dressuurruiters en KNHS-Talententeam leden Marten Luiten en Febe van Zwambagt. Meteen vanaf het begin van de training is duidelijk dat deze twee ruiters de basis goed voor elkaar hebben. Er is veel controle over het tempo van de paarden. Jos gaat ook met de dressuurcombinaties aan de slag met hetzelfde lijntje met balken. Opvallend is hoe makkelijk zowel de paarden als de ruiters schakelen naar dit werk en keurig controle pakken over het aantal galopsprongen tussen de balken. De paarden hebben er duidelijk plezier in en het is mooi om te zien dat de losgelatenheid van de paarden verbetert tijdens dit werk. De bondscoaches dressuur merken op dat het voor dressuurruiters, voor hun balans en onafhankelijke zit, weleens goed is om de beugels korter te hebben en de verlichte zit aan te nemen. Vanuit de trainers wordt er geconcludeerd: voor iedere discipline is een goede basis van wezenlijk belang. Dit speelt samen met een goed management een rol in het dierenwelzijn en het komt de sportieve prestaties ten goede. Om de paarden fris en alert te houden is wisselen in het werk dat aangeboden wordt een goed idee: bij een aantal aanwezige dressuurtrainers zullen de springbalken zeker weer terug in de baan verschijnen!
Over het KNHS Trainersplatform
Het KNHS Trainersplatform is opgericht met als doel een goede kennisoverdracht plaats te laten vinden tussen trainers en coaches, zodat ook toptrainers zich blijven ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomsten wordt de dialoog opgezocht en zetten de trainers elkaar op scherp. Trainers worden voor het Trainersplatform uitgenodigd door de KNHS als ze KNHS-bondscoach zijn, zelf in het Olympisch kader senioren zijn opgenomen, als ze trainer zijn van het KNHS-Talentenplan (en in bezit zijn van het coach 5 diploma), als ze opleider 5 (en in bezit van coach 5 diploma) zijn óf als ze trainer zijn van een Olympisch-kaderlid senioren of een A-kaderlid van de Young Riders.
Klik hier voor meer informatie over het KNHS Trainersplatform
Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een
PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het
hier. Feedback voor de NR? Die kun je
hier kwijt.