Veel paarden, pony's en ezels en drie aanhoudingen op Zuidlaardermarkt

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14203
Geregistreerd: 20-04-16

Veel paarden, pony's en ezels en drie aanhoudingen op Zuidlaardermarkt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-22 13:55

RTV Drenthe
Algemeen

Afbeelding
De Zuidlaarder paardenmarkt in vroeger tijden: 15 oktober 1963.
Foto: Wikimedia Commons


In totaal zijn er 1.023 dieren te koop aangeboden op de Zuidlaardermarkt. 1.005 pony's en paarden en achttien ezels. Dat heeft burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo zojuist bekend gemaakt tijdens de persconferentie over de markt.

In de nacht stonden er al zevenhonderd paarden op de Brink in het dorp. "Dat was de voorgaande jaren niet zoals dit jaar", vertelde Thijsen tijdens de persconferentie. Dit jaar wordt de 821ste editie van de grootste paardenmarkt van Europa georganiseerd.

"Vanochtend waren de paardenhandelaren al enthousiast", zei de burgemeester, die ook op de verandering van de markt inging. "We hebben de Zuidlaardermarkt door de jaren heen langzaam hervormd. Samen met kenners en dierenvrienden."

Thijsen is ervan overtuigd dat een paardenmarkt als in Zuidlaren altijd kan blijven bestaan. "De kracht van een markt als deze is de openheid, er valt niks te verstoppen. Als een paard er niet goed uitziet, dan gaat het terug en gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langs bij de handelaar van dienst. Door markten als deze, komt het in de openbaarheid", stelt hij. Dus richt hij zich ook tot de criticasters van de paardenmarkt: "Ik heb het vermoeden dat mensen die klagen over markten als deze, veelal uit de Randstad komen. Markten als deze zijn hier heel normaal. Laten we ons niet laten leiden door de waan van de dag, maar door de deskundigheid van bijvoorbeeld een veearts."

Die veearts loopt tevreden over de markt rond. "Vroeger stonden de paarden midden tussen de kramen, was er lawaai en dronken volk. Tegenwoordig is alles goed gescheiden. De beestjes zien er allemaal goed uit. Er is wel eens een keer een opgewonden dier dat beter even van de markt af moet, maar dat is niets bijzonders."

Mellema met snor en pruik
Voor marktmeester Jaap Mellema (65) is het zijn laatste Zuidlaardermarkt. Jarenlang regelde hij alles rondom de markt. Nu kan hij zich er nog maar weinig bij zijn afscheid voorstellen: "Ik ben niet emotioneel. Het voelt niet als de laatste, maar gewoon als een Zuidlaardermarkt."
Thijsen richtte zich tijdens de persconferentie ook nog op gevatte wijze tot Mellema: "De opvolger is een topper, zoals Jaap dat vanzelfsprekend ook is. 821 jaar bestaat de Zuidlaardermarkt en Jaap heeft niet eens de helft meegemaakt. Dat klinkt onaardig, maar het is wel zo. We redden ons wel."
Op de vraag of Mellema volgend jaar weer op de Zuidlaardermarkt is, antwoordt hij lachend: "Ja, al denk ik dat ik dan met een snor en een pruik op loop. Anders word ik de hele tijd aangesproken."

Drie aanhoudingen
Jan Bert Ulenreef van de politie Noord-Nederland meldde tijdens de persconferentie dat de politie drie aanhoudingen heeft verricht, waarvan een persoon een pistool bij zich droeg. "Als je dat meeneemt naar de Zuidlaardermarkt, ben je volgens mij niet helemaal goed", zei Ulenreef daarover.
Daarnaast schaalt de politie vanmiddag weer op. Er wordt traditiegetrouw namelijk flink gedronken tijdens de Zuidlaardermarkt en de waarschuwing is dan ook: "Er worden weer verkeerscontroles gehouden, dus ga niet met drank op achter het stuur." Een gewaarschuwd Zuidlaarder telt voor twee.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Boras
Berichten: 9969
Geregistreerd: 21-10-10

Re: Veel paarden, pony's en ezels en drie aanhoudingen op Zuidlaardermarkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-22 15:40

Bokkers die gisteren toch echt nog wel mogelijkheden tot verbetering zagen op de paardenmarkt: deze burgemeester dus maar beter niet bellen. Hij heeft zijn mening over critici op voorhand al klaar.

Echt een burgemeester die boven partijen staat :=
Daar is zijn geboortestreek politiek gezien niets aan verloren.

Hopelijk komt er met de nieuwe marktmeester ook een nieuwe dierenarts; deze keer eentje die niets door de vingers ziet. Alleen dan zullen markten als deze blijven bestaan.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BLEXBot, Bytespider, Duhelo, Facebook, Lara_, Lokii, Murloc, Nieuwsredactie, Slofje, suus_toes en 14 bezoekers