Vianen gaat los op de Paardenmarkt: Hier neem je een vrije dag voor op

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13742
Geregistreerd: 20-04-16

Vianen gaat los op de Paardenmarkt: Hier neem je een vrije dag voor op

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-10-22 17:19

RTV Utrecht
Algemeen

Afbeelding
Een combinatie tijdens de keuring op de paardenmarkt in
Vianen, 2014. Foto: Vincent Teeuwen/Flickr


Vianen - Bordje erwtensoep, stukkie paling en eindigen met een oliebol. Al meer dan 750 jaar moet je datop de tweede woensdag van oktober - ja, het hoort er nou eenmaal bij - wel eten als echte Vianees. 'Eindelijk' kan hun geliefde Paardenmarkt weer doorgaan, hoewel het na al die eeuwen eigenlijk steeds minder om de paarden zelf gaat. "Ja, hartstikke leuk, maar het is eigenlijk meer één grote reünie."
"Nou zeg, jij óók hier?", roept een oudere dame naar een voorbijlopende man. Een omhelzing volgt op de Voorstraat in Vianen. En dat is woensdagochtend zeker niet de enige. Heel Vianen - inclusief de ex-Vianezen die nu ergens anders wonen - komt bij elkaar op de Paardenmarkt. Een traditie die inmiddels zelfs immaterieel erfgoed is geworden. Maar ja, dat die markt belangrijk was, wisten ze in Vianen natuurlijk al lang. "Zo lang ik leef is die Paardenmarkt er al", lacht een man. "En nog een paar jaren erbij, want we hebben er al ruim 750 gehad."

Bijzondere editie
Het is inderdaad een bijzondere editie. Vorig jaar moest het klapstuk worden, om die 7,5 eeuw te vieren. Maar je raadt het al: corona. En dus wordt het feestje dit jaar dubbel ingehaald. "Ik had nooit gedacht dit te zeggen, maar ik liep vorig jaar toch met m'n ziel onder m'n arm", geeft een inwoonster toe. "Het klinkt gek, maar je leeft echt naar zo'n dag toe. Het is een moment waarop je hele familie weer terugkomt naar je stadje. Dat samenzijn - mét een oliebolletje erbij - ja, dat is prachtig om weer te kunnen doen."

Naast die gefrituurde bollen draait het nog steeds een beetje om de paarden. Hoewel het al sinds de jaren 70 geen plek van handel meer is, zie je vandaag wel een hoop paarden voorbijkomen. Ze worden namelijk nog wel gekeurd. En waar de jury dan naar kijkt? "Naar de hals, de manen, de uitstraling van het hoofd... Het is echt het complete plaatje", weet Willem van Eck - een van de winnaars. "Want de kwaliteit van de draf moet natuurlijk wel goed zijn. En als je dan wint, dan zegt dat wel wat. Dat betekent dat je paarden bijvoorbeeld ook heel geschikt zijn voor de fok."

Nadat burgemeester Sjors Fröhlich paard Nacho een lintje heeft gegeven als absolute winnaar van de dag, zegt hij langs de kant heel trots te zijn. "Het is vooral elkaar ontmoeten op een hele mooie dag. We zaten er natuurlijk al twee jaar op te wachten. En dan nog duizenden mensen op de been, heel mooi om dat weer te zien."

'Mag niet wegvallen'
Terwijl er langs de marktkramen heel wat palingen doorheen gaan, kijkt de organisatie voldaan rond. Van ringsteken en een grote markt opzetten: het is ieder jaar weer veel werk om zo'n groot evenement op poten te zetten. En ze voelen ook wel het plichtsbesef dat de traditie verder móét, zegt bestuurslid Trude Oorschot. "Dit mag simpelweg niet wegvallen. We moeten blijven vernieuwen, zodat dit volksfeest ook de komende eeuwen nog gevierd kan worden."

Waarom is die markt altijd op een bepaalde woensdag?
Ja, het is echt zo. De Paardenmarkt in Vianen is altijd op de woensdag, vóór de tweede donderdag van oktober. En dat heeft alles te maken met de 'mart' van nabijgelegen dorpje Ameide. Vianen kreeg namelijk in 1261 stadsrechten en besloot een jaar later een markt te houden voor de 'levende have'. Denk: de verkoop van paarden, maar ook kippen en varkens.

Een paar eeuwen later kwam daar 'concurrent' Ameide bij. Dat dorp aan de Lek zette ook een paardenmarkt op. Maar omdat Vianen immers de eerste was en dat wilde blijven, werd besloten: Ameide krijgt de tweede donderdag van oktober. En Vianen? Die de dag ervoor. En dat dus al 750 jaar.


Op de website van RTV Utrecht is een filmpje te zien.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmenteC, Antgillya, judenjul, MDWStables, Mira283, Mnoonn, Nieuwsredactie, SemrushBot, Shettepret en 14 bezoekers