EEF ook duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14199
Geregistreerd: 20-04-16

EEF ook duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-22 18:26

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: ©: Jim Hollander /FEI


De EEF is een samenwerking aangegaan met Wageningen Universiteit en de Zweedse Hippische Federatie (Svenska Ridsportförbundet) om de CO2-impact van een elite wedstrijdpaard te onderzoeken. Op basis van de bekomen informatie hopen ze een duurzamere omgeving te kunnen ontwikkelen voor deze viervoetige topsporters.

Door het toenemende klimaatbewustzijn bij de bevolking, kan de paardensport moeilijk anders dan volgen. Momenteel is de volledige milieu-impact van de paardensport nog onbekend, al dient dit wel volledig te worden begrepen om aanbevelingen te kunnen ontwikkelen die de uitstoot ervan zouden kunnen verminderen of compenseren. De EEF werkt nu samen met de Zweedse Hippische Federatie en onderzoekers van Wageningen University om methoden te ontwikkelen om de koolstof-"hoefafdruk" van een wedstrijdpaard te begrijpen. Om het onderzoek uit te voeren, heeft het projectteam samengewerkt met elite-stallen in Zweden. Op basis van gedetailleerde casestudies, waarin alle belangrijke componenten van de levensstijl van wedstrijdpaarden worden geïdentificeerd, kan dan de koolstofoutput worden berekend. Dit omvat onder meer aspecten als voer, weidebeheer, training en beweging, reizen en afvalproductie.

Zodra de eerste pilotstudie in Zweden is voltooid, zal de oplossing voor het berekenen van de CO2-voetafdruk beschikbaar zijn voor de EEF-lidstaten en kan een maatstaf worden vastgesteld. Deze baseline kan dan gebruikt worden bij het identificeren van oplossingen voor mogelijke emissiereducties.

Eerder in 2022 lanceerde de EEF zijn eerste duurzaamheidswerkgroep, die de taak had om zinvolle manieren te identificeren waarop de EEF kan bijdragen aan de aanpak van de klimaatcrisis. De groep, bestaande uit experts uit de sector en vertegenwoordigers van nationale federaties, heeft verschillende belangrijke actiegebieden geïdentificeerd waarvan bewustwording en educatie er één zijn. EEF-president Theo Ploegmakers merkte op: “Alleen al dit jaar hebben we een ongelooflijk hete zomer meegemaakt, met droogtes en waterbeperkingen in veel Europese landen, wat een directe impact heeft op de paardensector. De klimaatnoodsituatie is nu aan de gang en we moeten onze rol spelen om de CO2-uitstoot te verminderen en manieren te vinden om op een duurzamere manier van onze sport te blijven genieten.”

"Momenteel is de volledige milieu-impact van de paardensportwereld onbekend, en we hopen dat dit onderzoek een waardevolle bijdrage zal leveren, de kennis en het bewustzijn zal vergroten zodat er uiteindelijk verandering op de lange termijn kan komen en de CO2-uitstoot kan worden verminderd."

De eerste resultaten van het onderzoek worden medio december verwacht.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Onali

Berichten: 18512
Geregistreerd: 16-03-06

Re: EEF ook duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 18:32

Dan hoop ik dat eventuele consequenties die volgen uit dit onderzoek zich dan ook beperken tot de elite wedstrijdpaarden.

Black is the colour of my true love's hair

hns

Berichten: 1616
Geregistreerd: 18-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 18:52

Ze richten zich compleet op dieren, maar de grote industrie terreinen mogen door... non stop.

https://www.facebook.com/horsemanshipZeeland
´I pretty much do what I want too much, don´t I?` :Z

tiwi1969

Berichten: 7673
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Re: EEF ook duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 19:27

Gevaarlijke ontwikkeling dit, ben benieuwd wanneer dit cijfer als norm voor alle paarden wordt gebruikt.
De meeste vliegen niet de wereld rond en het dieet van een topsportpaard is niet te vergelijken met het sobere voer van menig recreatiepaard.

Ik ga mijn eigen weg en heb mijn eigen doelen. Pak daar gerust van mee, maar ga je eigen weg.

8nnemiek

Berichten: 43487
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: EEF ook duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 19:31

Niks mis mee om de CO2 impact van zo veel mogelijk zaken uit te zoeken. Dan komen ze er vanzelf wel achter dat de uitstoot van paarden te verwaarlozen is in vergelijking met de veestapel productiedieren en ook in vergelijking met de transportsector en toerisme en wij mensen enz enz.

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Janneke2

Berichten: 22921
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 21:49

hns schreef:
Ze richten zich compleet op dieren, maar de grote industrie terreinen mogen door... non stop.


?

Elite wedstrijd paarden zijn natuurlijk altijd nog wel dieren, maar leven een soort van mensenleven.

En het is in principe goed om de hippische sport te onderzoeken.

Ik ben stomverbaasd dat Schiphol moet inbinden ivm personeelstekort - Schiphol vindt zelf dat ze boven de wet staat. (Gewoon jarenlang meer "vliegbewegingen" dan is toegestaan...)

En nadat Marjan Minnesma de heer Rutte een spreekwoordelijke schop heeft gegeven, schrijnt hij te snappen dat de omzetting van Hoogovens /tata naar waterstof 'chefsache ist'.

De rest van het bedrijfsleven is allang bezig. DSM bijvoorbeeld, KPN, Unilever noem maar op.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Raineri
Berichten: 6301
Geregistreerd: 21-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-22 09:24

hns schreef:
Ze richten zich compleet op dieren, maar de grote industrie terreinen mogen door... non stop.


Toevallig vliegen elite dieren wel de hele wereld over periodiek. Lijkt me een goede zaak daar wat aan te doen. Tevens voor dierenwelzijn. En wie zegt dat het of of is? En en lijkt me super. Het is zo’n dooddoener dat te roepen wanneer er iets is wat potentieel in je eigen belevingswereld kan snijden. Realiteit: het gaat iedereen raken. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. In dit geval lijkt het me ook vanuit paarden welzijn en het imago van onze sport een enorme stap voorwaarts hier bewuster mee om te gaan.

Als consument heb je zelf ook invloed op de industrieën, dus wellicht kun je zelf al een start maken met de vraag die je stelt aan de industrieën (onbewust dan wel bewust).

Cellulitis is top. Altijd een poffertjespan bij de hand.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anissa_B, BLEXBot, ClaudeBot, Fientj, Gamova, Jette, Leliesan, Mariek_, siloux, Zinzi_jewel en 14 bezoekers