Een CT-scan van een paard, wanneer en hoe maak je die?

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 25361
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Een CT-scan van een paard, wanneer en hoe maak je die?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-22 15:43

Instagram Equitom
Algemeen

Afbeelding
Een CT-Scan van het hoofd bij een Fjord. Foto: Screenshot Instagram Equitom


Equitom is een Belgische paardenkliniek. Zij zijn gespecialiseerd in paardenchirurgie en bieden en brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ze hebben verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie, endoscopie (statisch en dynamisch), MRI, CT en scintigrafie. Zij delen regelmatig interessante cases op sociale media. Wij zullen één keer per maand een case met jullie delen.

CT staat voor Computer Tomography. Een CT-scanner maakt gedetailleerde foto’s van de botstructuren. Ook geeft deze een mooie weergave van het zachte weefsel in het onderbeen van het paard, het spronggewricht, de elleboog, het hoofd en de nek. Een scan van het hoofd wordt gedaan terwijl het paard rechtop staat, voor een scan van het onderbeen, de knie, elleboog of nek krijgt het dier een algehele narcose.

Wanneer maak je een CT-scan?
Redenen om een CT-scan van het hoofd of de nek te maken, kunnen zijn: problemen met gebit of de sinussen, maar ook een breuk in de kaak, schedel of wervels. Ook artrose in de facetgewrichten in de nek of neurologische problemen die terug te voeren zijn naar het brein of de zenuwen in de halswervelkolom, kunnen een indicatie zijn voor een CT-scan.

Een CT-scan van het onderbeen kan gemaakt worden als er verdenkingen zijn van een breuk, meerdere problemen in hetzelfde been of bij paarden waarbij een staande MRI niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege hun temperament.

Het wordt aangeraden een CT-scan van het spronggewricht te maken als er mogelijk schade is aan schade aan kraakbeen, cysten, meniscus en/of kruisband(en).

In een video op de Instagrampagina van Equitom is te zien hoe er een CT-scan wordt gemaakt van het hoofd van een Fjord.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Nimby en 7 bezoekers