Bij Indoor Friesland denkt Roelof Bril aan Kip van Krijn

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13715
Geregistreerd: 20-04-16

Bij Indoor Friesland denkt Roelof Bril aan Kip van Krijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-22 09:25

Persbericht Indoor Friesland
Sport

Afbeelding
Roelof Bril en Everado, hier tijdens CSI Eindhoven 2019. Foto: © DigiShots


In 1995 won hij op Indoor Friesland de Grote Prijs. En nu, bijna 30 jaar later, is hij nog steeds actief in de sport. Niet alleen actief, ook succesvol. Succesvol in het rijden, maar ook als fokker. Als hij aan Indoor Friesland denkt, denkt hij aan “Kip van Krijn” en aan de geur van koeien in de hal.

Kleiboeren
Roelof: "Als ik aan Indoor Friesland denk, zie ik een evenement voor me dat we helaas nog maar weinig zien. Een evenement met stampvolle tribunes met een publiek dat zo ontzettend meeleefde. Samen gaf dat een ongekende sfeer. De sport is veranderd, dit soort concoursen zijn zeldzaam geworden. Zuidbroek lijkt er als enige concours in Nederland nog een beetje op. Dat is misschien niet toevallig ook een concours in het noorden van ons land. Ook op buitenlandse ruiters had Indoor Friesland grote aantrekkingskracht. Ik wijt dat onder andere aan het feit dat in het noorden vooral kleiboeren woonden die in de winter weinig anders te doen hadden en tijd genoeg hadden om zo’n bijzonder concours te organiseren. De avond voor het concours begon, stonden de koeien nog in de hal, schitterend. Dat was natuurlijk niet gezond, maar het gaf wel sfeer. Er mocht toen ook nog binnen gerookt worden. Gezellig sport kijken, sigaretje en drankje erbij; als je later op de avond binnen kwam, was het gewoon mistig. Inmiddels zijn er veel te veel grote centra met alle weken concours die het niet halen bij dit soort evenementen."

Royal Star
"In genoemde entourage won ik in 1995, geweldig. Ik reed Royal Star, een paard met niet het laatste aan vermogen, maar wel heel snel. Heel eerlijk gezegd had het ook heel anders kunnen lopen. Hij was bang voor blauwe hindernissen en in het basisparcours stond een paars blauwe muur, een sponsor hindernis. Maar alles ging goed en het resultaat is bekend. Ik heb Royal Star maar drie jaar gereden. Hij kwam bij mij via Jan Broek uit Zuidwolde en ik kon hem kopen omdat hij moeilijk water sprong."

Kip van Krijn
We horen Roelof lachen en zijn benieuwd naar zijn gedachten. Roelof: "Als ik aan Indoor Friesland denk, denk ik ook aan “Kip van Krijn”. Ik at het hele jaar geen kip, maar daar wel, dat hoorde erbij. Ook vond ik het altijd zo gezellig dat de Grote Prijs op zaterdagavond was. Na afloop met zijn allen in het strodorp een potje bier drinken, genieten was dat."

Succesvol fokker
"Het gaat goed me. Ik ben nog steeds actief in de sport, heb een stal vol goede paarden, mijn kinderen rijden en mijn fokkerij is de laatste jaren echt succesvol. Op het WK in Herning werd een fokproduct van mij individueel dertiende en fokproduct Darry Lou, inmiddels één van de toppaarden van Harry Smolders, won twee jaar gelden de Grote Prijs van Calgary."

Ibirico
Roelof verveelt zich duidelijk niet. DE vraag dan, is hij erbij volgende maand in Leeuwarden? Roelof: "Ik hoop het wel en dan zelfs te paard. Ik heb een goed paard, Ibirico, ook zelf gefokt. Probleem is dat er ook een tour is in Zuid-Europa, waar veel klanten van ons rijden. Maar, als het enigszins geregeld kan worden, zal ik er zijn. Omdat ik het geweldig vind dat Indoor Friesland terug is op de kalender, maar ook omdat ik vind dat wij als ruiters dit soort initiatieven moeten stimuleren."

Ouderwets mooi
"Veel mensen van de huidige generatie zullen Indoor Friesland niet kennen, maar het was een uniek evenement. Ik weet de kalender niet uit mijn hoofd, maar als ze een beetje geluk hebben met welke concoursen er dat weekend nog meer op de kalender staan, kan het zomaar zo zijn dat er veel mensen teleurgesteld moeten worden. Ik heb er echt vertrouwen in dat het weer ouderwets mooi zal worden. De locatie is geweldig, de hal fantastisch, de organisatie professioneel, het gaat helemaal goed komen. Het zou extra mooi zijn als er een paar echte Nederlandse toppers aan de start verschijnen. Noord-Nederland heeft geweldige ruiters, maar natuurlijk het zuiden ook met bijvoorbeeld Maikel van der Vleuten en Piet Raijmakers en vergeet Twente niet, in het verleden ook wel het mekka van de paardensport genoemd."

Belangrijk voor de sport
"Samengevat, we moeten er heel erg trots op zijn dat er in Leeuwarden weer een evenement als Indoor Friesland georganiseerd wordt. Dit is echt belangrijk voor onze sport en iedereen moet gewoon komen. Voor Noord-Nederland is het extra belangrijk, omdat daar de laatste jaren bijna alle concoursen van de kalender verdwenen zijn. Gezelligheid, een leuk strodorp, een goede atmosfeer, topsport, wat wil een mens nog meer!"

Aldus Roelof Bril. Samen met Royal Star winnaar van de Grote Prijs in 1995. Hij is Indoor Friesland nog niet vergeten, dat is duidelijk.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


pillow
Berichten: 7678
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-22 13:11

Indoor Friesland was altijd geweldig mooi. En die kip weet ik ook nog goed. Stond een trailer met daarin rijen grillpennen met kip. De hele hal rook er naar. En heerlijke kip.

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Reneee en 7 bezoekers