Anne en Henk al jarenlang verslingerd aan paarden en aan elkaar

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13300
Geregistreerd: 20-04-16

Anne en Henk al jarenlang verslingerd aan paarden en aan elkaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-22 08:53

RTV Drenthe
Algemeen

Afbeelding
Jur Vrieling hier met Bubalu VDL. Impian D. is hier een afstammeling van.
Foto: Thomas Reiner


Anne Bakker (35) en Henk Frederiks (38) vormen al vijftien jaar een liefdeskoppel. Eind 2018 verhuisden ze naar de voormalige accommodatie van springruiter Michiel Brusse in Wapserveen waar ze nu 31 springpaarden op stal hebben staan.

"In principe is alles voor de handel", zegt Frederiks. "Er zijn een aantal eigenaren die de paarden hier neerzetten en liever door willen gaan voor de fokkerij. Maar negentig procent van wat hier op stal staat, is wel voor de handel."

Negentig procent gaat naar Amerika
Vanaf z'n tweeëntwintigste werkte Frederiks drie jaar in Amerika. Hij hield er goede contacten aan over, waardoor nu negentig procent van z'n handel daarnaartoe gaat.
"Het zijn allemaal springpaarden en voor Amerika hebben we wat hunter-klanten. Dat is een speciale stak van de springsport die in Amerika verreden wordt."

Amerikaanse klanten
Zo'n beetje de helft van de paarden die naar Amerika worden geëxporteerd komt uit eigen stal. De rest zoekt Frederiks, in opdracht van Amerikaanse klanten, zelf op. Het gaat om springpaarden voor amateurs tot professionals. "Bepaalde type paarden heb ik hier niet zelf staan, dus dan ben je genoodzaakt om je netwerk met mensen die je vertrouwt te raadplegen. En ook op concoursen let ik goed op of daar wat rondloopt", licht Frederiks toe.

KNHS kampioene op Hippiade
Z'n vriendin Anne Bakker werd met My Precious Diamand vier weken geleden in Ermelo KNSH kampioen op de Hippiade in de 1 meter 35-klasse. De 7-jarige ruin heeft volgens Bakker heel veel vermogen, een hele goede instelling en is een heel ongecompliceerd paard. En daarmee is hij een mooi uithangbord voor de handelsstal.

"Er is behoorlijk vraag naar hem. Hij heeft zich wel behoorlijk in de picture gesprongen. En hij is ook te koop", verklaart Anne. "Soms heb ik daar wel eens een discussie over met Henk. Maar uiteindelijk worden we het altijd eens met elkaar." In 2015 won Frederiks met Ben B de Grote Prijs van Polen. Met de verkoop van onder meer dat paard heeft het stel de volgende stap hun carrière kunnen zetten en de accommodatie in Drenthe kunnen kopen.

Vijf man personeel
Op stal zijn Bakker en Frederiks van ongeveer de helft van de paarden eigenaar of mede-eigenaar. Omdat ze zelf ook nog volop rijden hebben ze vijf man personeel. Hierdoor draait tijdens concoursen op stal alles gewoon door. Zo zijn er studenten uit Amerika en Groot-Brittanië die hen helpen en boven de stallen wonen.

Anne en Henk vormen al 15 jaar een liefdeskoppel. Anne komt van oorsprong uit Muiderberg en Henk uit Biddinghuizen. Ze zijn ooit klein begonnen bij het huis van de ouders van Anne in Tollebeek. Eind 2018 verhuisden ze naar Wapserveen en genieten ze samen van de paarden en elkaar.

Lesgeven
Behalve dat Anne iedere maand zelf nog les krijgt als springruiter, geeft ze ook veel les. Daar haalt ze veel voldoening uit. "Het is vooral belangrijk om een combinatie veel vertrouwen te geven en met een mooi gevoel, ritme en balans door een parcours heen te helpen", analyseert ze. "Soms sprint een paard scheef. Vanaf de grond zie je dat vaak net iets beter of iets eerder aankomen. En soms voelt het ook anders dan dat het eruit ziet. Dus als je dan iemand op de grond hebt staan die dat vertelt, dan kom je samen verder."

WK in Zangersheide
En het beste paard van stal hebben we tot het laatst bewaard. Inmiddels is Frederiksen met de 9-jarige hengst Impian D. afgereisd naar België. "Impian is een afstammeling van Bubalu VDL: het paard waarmee Jur Vrieling ooit wereldkampioen werd met het team. We hebben inmiddels onze eerste drie-sterren-Grote-Prijzen gesprongen. Dat was op een hoogte van 1.55 meter. En volgende week is het wereldkampioenschap in Zangersheide."

Daar is de complete top van de paardenwereld vertegenwoordigd. "Hij mag daar de Sires-of-the-World lopen. Dat is een rubriek voor enkel goedgekeurde hengsten. Ik hoop dat we daar wat kunnen leren en misschien ook een mooie prestatie kunnen gaan neerzetten", besluit Frederiks.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Hanneke137, Poety, puma en 10 bezoekers