Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12962
Geregistreerd: 20-04-16

Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-22 09:47

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Ludger Beerbaum. Foto: © Richard Juilliart/FEI


Bij gebrek aan bewijs heeft het parket van Münster het einde van de procedure tegen Ludger Beerbaum aangekondigd. Sinds de uitzending van een reportage op RTL werd de Duitse viervoudig olympisch kampioen verdacht van het barreren - en daarmee schaden van het welzijn - van in ieder geval één paard.

Het parket van Münster liet de aanklacht tegen Ludger Beerbaum vallen. In februari had de officier van justitie een onderzoek ingesteld tegen de Duitser, naar aanleiding van het bericht dat werd uitgezonden op de nationale zender RTL. Op basis van beelden die in het geheim zouden zijn gemaakt door een voormalige medewerker van het bedrijf, identificeert het rapport de viervoudig olympisch kampioen bij naam als acteur en verantwoordelijk voor het "barreren", dit door mensen die als experts worden gepresenteerd. Na onderzoek is de officier van justitie van mening dat ze niet genoeg bewijs hebben dat een paard echt heeft geleden.

“Ongeacht of de ruiter in de gefilmde beelden inderdaad de beschuldigde is of dat de beschuldigde aan de oorsprong stond van de vermeende methode of er kennis van had, het uitgevoerde onderzoek maakt het niet mogelijk om te bewijzen dat het contact met de bar/ stok bij het betreffende paard 'aanzienlijke' pijn of kwaal heeft veroorzaakt, zoals de strafbepaling veronderstelt”, lezen we in het persbericht van het OM. “De in dit geval onderzochte en geanalyseerde videobeelden laten een dergelijk bewijs niet toe (met name door deductie uit het gedrag van het paard).”

“Het is nu bewezen dat deze beschuldigingen vals zijn” - Ludger Beerbaum
Kort nadat de video was gepost, werd er direct een dierenarts naar stal Beerbaum gestuurd. Hij "vond geen overtreding of klinische afwijking bij de paarden, noch enige overtreding van de wet inzake dierenwelzijn". Het onderzoek van de openbare aanklager staat ook los van dat van de Duitse Hippische Federatie, die alleen bewezen overtredingen van haar eigen regels kan bestraffen. Zijn Tuchtcommissie doet verder onderzoek naar de zaak.

“Het klasseren van de procedure door het openbaar ministerie is voor mij een bevestiging. Inmiddels is bewezen dat de beschuldigingen in het RTL-rapport tegen mij en mijn team vals zijn. Ik hoop nu dat de Tuchtcommissie van de Duitse Hippische Federatie ook op tijd een beslissing zal nemen", zegt Ludger Beerbaum in een verklaring.

Ter herinnering, twee maanden na de uitzending van het rapport door de Duitse zender, had de Duitse Hippische Federatie het besluit genomen om de zogenaamde "touchering"-trainingstechniek te verbieden, welke onderscheiden dient te worden van de "barrering"-technieken, verboden sinds 1991.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Gini
Berichten: 17543
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-22 09:58

Ik vraag me dan wel af wat wel voldoende bewijs is om toucheren aan te tonen? Het is natuurlijk niet zo dat ze de paarden gebroken benen "slaan". Het is eerder een mentaal "spelletje" dan dat ze het paard fysiek kwetsen. Wat had de dierenarts ter plekke dan wel moeten zien om als voldoende bewijs te bestempelen?

Zo durf je als groom of stalmedewerker toch helemaal niet meer naar buiten komen als zelfs videomateriaal verticaal geklasseerd wordt?

Elisa2

Berichten: 33348
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-22 10:46

Vals? met duidelijk bewijs? Ik hoop toch echt dat de tuchtcommisie tot een andere beoordeling komt.

Dit klinkt een beetje als: "je mag een kind slaan..zolang het er maar geen ziekenhuis bezoek aan overhoudt".

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

joyce B

Berichten: 16259
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-22 16:26

Wat is het verschil tussen "toucheringstechniek" en Bareren?

Captain

Berichten: 21020
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-22 16:29

Ja ik denk dat het paard een klap tegen de voorbenen als prettig ervaart. :j

Gini
Berichten: 17543
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-22 18:30

joyce B schreef:
Wat is het verschil tussen "toucheringstechniek" en Bareren?


Barreren is met hard materiaal. Je legt bv. een houten of metalen stok quasi onzichtbaar net boven de bovenste balk. Het paard zal hier tegenaan springen. Eventueel laat je iemand tijdens de sprong die stok optillen. Toucheren is iemand die met bv. een zweep het paard op de benen/onder de buik slaat boven de hindernis.

Gnome
Berichten: 8317
Geregistreerd: 01-10-05

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-22 18:41

Hopeloos

Coco7777777
Berichten: 56
Geregistreerd: 09-11-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-22 19:43

Gini schreef:
joyce B schreef:
Wat is het verschil tussen "toucheringstechniek" en Bareren?


Barreren is met hard materiaal. Je legt bv. een houten of metalen stok quasi onzichtbaar net boven de bovenste balk. Het paard zal hier tegenaan springen. Eventueel laat je iemand tijdens de sprong die stok optillen. Toucheren is iemand die met bv. een zweep het paard op de benen/onder de buik slaat boven de hindernis.[/quote}

ik vraag me af wat het nut is van die 'technieken' dan maak je een paard toch juist bang om te springen en gaat ie weigeren?


zoiezo belachelijk natuurlijk, dat je niet kan zien of het paard mentaal in orde is betekent dus maar gewoon dat er niks is?!

Gini
Berichten: 17543
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Openbaar Ministerie Münster laat aanklacht tegen Beerbaum vallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-22 17:22

Goh ja, uiteindelijk zullen ze de technieken alleen toepassen bij paarden die het zowel qua karakter als qua africhtingsniveau wel aankunnen om even lekker getoucheerd te worden. En ergens is het inderdaad gebaseerd op een soort angst creëren voor de balk. En tja, paarden die daar dan ergens blokkeren of het niet pikken worden door dergelijke ruiters natuurlijk gemakkelijk ingeruild. Geen hand vol, maar een land vol paarden.

Sky_As

Berichten: 4512
Geregistreerd: 12-05-10
Woonplaats: naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-22 17:26

Logisch
Ze hebben natuurlijk geen officiële aanklacht van het paard ontvangen 8)7

https://www.mbcfotografie.nl
Memory by Cindy, paardenfotografie, dierenfotografie, portret- en zwangerschapsfotografie
Volg op Instagram Barrie_de_pony
https://www.instagram.com/barrie_de_pony/?hl=nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _veerle, BeFunny, CharleyT, GoogleAdsense, Haycan, jitskenienke, laura_estee, Mediatoolkitbot en 12 bezoekers