De toekomstbestendige paardenhouderij

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14199
Geregistreerd: 20-04-16

De toekomstbestendige paardenhouderij

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-22 16:58

LTO.nl
Algemeen

Afbeelding
Een paard wordt op stal gezet. Foto: Marlies Trap Fotografie


Niet alleen de onzekerheden die de stikstofplannen met zich meebrengen, maar ook veranderend omgevingsbeleid kan invloed hebben op de activiteiten die je als hippische ondernemer mag uitvoeren. Dus is het slim om naar de toekomst te kijken en je bedrijf voor te bereiden op mogelijke veranderingen.

Ten eerste kan je als paardenhouderij ertegenaan lopen dat het ruimtelijk beleid van de gemeente nog niet is aangepast op de huidige standaarden voor een paardenhouderij wat paddocks, uitlopen van de stal en rijbanen betreft. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het omgevingsbeleid wijzigt waardoor er zelfs kan veranderen wat je mag doen op je locatie.

Geen paardenbeleid
Laten we met het eerste punt beginnen. Het is nu eenmaal een feit dat nog niet alle gemeentes in Nederland even goed zijn ingespeeld op de paardenhouderijen. Dat betekent dat niet elke gemeente een ‘paardenbeleid’ heeft op het gebied van Ruimtelijk Ordening. Ook snappen ambtenaren vaak niet waar de behoefte van paardenhouders ligt en wat er met bepaalde termen zoals ‘paddocks’ wordt bedoeld. Hoewel er een landelijke handreiking ligt – ‘De paardenhouderij in het omgevingsrecht’ – biedt deze geen garantie tot succes en dateert deze ook alweer uit 2014. En we weten allemaal dat de ontwikkelingen binnen de paardensector ter bevordering van het paardenwelzijn een enorme vlucht hebben genomen.

Veranderende wensen
De paddock paradise stallen en meer van dergelijke concepten poppen de grond uit om meer en meer te voorzien in de natuurlijke behoeften van het paard. Daarnaast wensen steeds meer hippische ondernemers die nieuw bouwen een uitloop van de stal, zodat het paard uit zichzelf meer kan bewegen en neemt de vraag naar goed gedraineerde paddocks en schuilstallen toe. Allemaal zaken die niet standaard in de mogelijkheden van een bouwblok zijn opgenomen of zomaar gerealiseerd mogen worden. Ook de professionaliteit van de buitenbanen heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Waar je tien jaar geleden als stal nog wegkwam met een simpele zandrijbaan, worden er nu steeds meer eisen gesteld waardoor je al snel een vergunning nodig hebt voor deze realisatie.

Vergunningen op orde
Naast dat wij als LTO ons inmengen in het beleid op landelijk gebied zoals dat van schuilstallen – waar we ons momenteel hard voor maken – adviseren we ondernemers om voor het eigen bedrijf na te gaan of je de benodigde vergunningen voor elkaar hebt. Vaak is het raadzaam om dit toen met een adviseur op het gebied van Ruimtelijke Ordening. Uit ons laatste webinar bleek dat er nog steeds paardenhouders zijn die niet weten of ze in het bezit zijn van een natuurvergunning of een milieuvergunning. Let erop dat dit twee compleet verschillende dingen zijn en het niet betekent dat je oké bent als je enkel in het bezit bent van een van de twee.

Naast het checken of alle benodigde vergunningen kloppen is het ook slim om met een adviseur te kijken naar eventuele veranderingen in het omgevingsbeleid. Het kan namelijk voorkomen dat er oorspronkelijk allemaal dingen mochten, maar dat de gemeente het beleid heeft veranderd waardoor dit niet meer zo is. Dit kan hele nadelige gevolgen hebben voor jouw bedrijf en er zelfs voor zorgen dat je bepaalde activiteiten niet meer mag uitvoeren. In principe mag een gemeente dit gewoon doen als ze hun plannen maar zes weken ter inzage leggen om beroep aan te tekenen. Als paardenhouder ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je op de hoogte bent van dit soort ontwikkelingen en tijdig actie onderneemt in de vorm van het indienen van een zienswijze.

Een handige tip om automatisch op de hoogte gehouden te worden over ontwikkelingen in jouw omgeving, is jezelf aanmelden voor de e-mailservice van de overheid. De service bekijkt elke dag of er nieuwe berichten zijn uit jouw omgeving en stuurt die meteen door. Afhankelijk van de overheidsorganisaties en de berichttypen die je hebt gekozen, ontvang je gemiddeld één keer per week een e-mail. Aanmelden kan via deze link: https://www.overheid.nl/berichten-over- ... ailservice

Mee met de toekomst
Als toekomstbestendige paardenhouder probeer je het heft dus zo veel mogelijk in eigen hand te nemen en je bedrijf in te dekken. Hoe? Door op ruimtelijk gebied aan de juiste regels te voldoen en hier zo nodig tijdig op te anticiperen. Daarnaast ga je als paardenhouderij mee met de veranderende inzichten en toekomstige wensen van mens en dier. Zo komt er steeds meer nadruk te liggen op vrije beweging, sociaal contact, grotere stallen en een beter welzijn van paarden. Zaken die de sector alleen maar ten goede komt, maar wel vraagt om een gedegen voorbereiding op financieel en beleidsvlak. Op deze zaken kan je als paardenhouder nu al inspelen of jezelf op voorbereiden, als je maar bezig bent met de toekomst.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


roekes

Berichten: 758
Geregistreerd: 05-04-14
Woonplaats: Drenthe

Re: De toekomstbestendige paardenhouderij

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 20:26

Met de opkomst van de wolf denk ik dat er veel grote dichte loodsen worden geplaatst zodat paarden nog wat beweging hebben en niet opgesloten hoeven te worden in een dichte stal

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, BLEXBot en 8 bezoekers