Hoge energieprijzen raken ook hippische sector

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12947
Geregistreerd: 20-04-16

Hoge energieprijzen raken ook hippische sector

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-22 21:13

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


Met de effecten van de coronacrisis die nog naslepen, steken nieuwe problemen alweer de kop op. De toenemende energiekosten vormen voor veel sportaccommodaties en -organisaties een groot probleem, en zullen dan ook bepalend zijn voor hun voortbestaan. Ook de hippische sector zal ongetwijfeld hard geraakt worden door deze ontwikkeling.

Verarming sport in volle breedte
“Het risico op serieuze en blijvende verarming van sport in de volle breedte is groot. Als accommodaties noodgedwongen moeten sluiten, al is dat maar tijdelijk, kunnen verenigingen hun leden niets meer bieden. De coronacrisis heeft geleid tot ernstige vermindering van sportdeelname en daarmee beweegarmoede, met alle gevolgen van dien. We kunnen het ons niet permitteren om dit te laten gebeuren. Verduurzaming is de oplossing op de lange termijn; de sport moet minder afhankelijk worden van energiepolitiek. Maar geef clubs en accommodaties de tijd én de middelen om hun voortbestaan veilig te stellen”, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF.

Verduurzaming en noodfonds
Een structurele oplossing voor het probleem is het verduurzamen van de energiehuishouding van de accommodaties. Het kabinet heeft ruim 3,5 miljard euro uitgetrokken voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Door de extreme prijzen voor gas en elektriciteit zijn de investeringen in verduurzaming binnen één tot vijf jaar terug te verdienen, maar dan moet er wel voorzien worden in de overbrugging om accommodaties gedurende die tijd in de lucht te houden.

Effecten hippische sector zullen voelbaar zijn
Ook de hippische sector wordt geconfronteerd met sterk stijgende energiekosten. Deze dramatische prijsstijgingen komen bovenop de stijging van onder andere verzekeringspremies, paardenvoer en brandstof. Aangezien het niet te verwachten valt dat energielasten op korte termijn zullen dalen naar acceptabele niveaus, pleit ook de FNRS voor steun van de Rijksoverheid om het versneld verduurzamen van deze accommodaties te ondersteunen. Ook ruiters en hun ouders worden hard geraakt door de torenhoge inflatie, het is om die reden vaak niet mogelijk om de sterk gestegen kosten volledig door te belasten.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: dosc02grp, Joy_Mennings, Mariett, pluklief, ynskek en 19 bezoekers