Maanblindheid bij een Fries: casus uit de praktijk

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14321
Geregistreerd: 20-04-16

Maanblindheid bij een Fries: casus uit de praktijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-22 15:49

Phryso.com
Algemeen

Afbeelding
Maandblindheid bij een paard. Foto: Wikimedia Commons


Friese merrie Jikke stond knijpend met tranende ogen voor dierenarts Iris van Gulik. De merrie had duidelijk heel veel last van haar oog. De eigenaresse had een week daarvoor gezien dat Jikke haar oog dicht hield: ‘De eerste paar dagen had ze het oog schoongemaakt met afgekoeld gekookt water, dat hielp niet en het oog ging ook flink tranen. “Gelukkig” had een stalgenootje nog een oogzalfje liggen van toen haar paard een hoornvlies beschadiging had. Toen ook dat na een aantal dagen geen verbetering gaf werd ik gebeld. Jikke stond ondertussen steeds met haar hoofd in de hoek en je mocht het oog niet meer aanraken zo pijnlijk was het’.

Onderzoek
Om het oog goed te kunnen onderzoeken, heeft Iris Jikke eerst gesedeerd en het oog uitverdoofd waardoor ze het oog goed kon onderzoeken. Het hoornvlies had een blauwige waas, normaal gesproken moet dit volgens Van Gulik helder zijn: ‘De pupil was helemaal dicht en in de voorste oogkamer zat veel ontstekingsmateriaal. Door het maken van een echo van het oog kon ik nog beter vaststellen wat er aan de hand was met het oog. Jikke had een ernstige maanblindheidsaanval. Doordat het oog eerst op de verkeerde manier behandeld is, was er al ernstige schade ontstaan’.

Maanblindheid
Maanblindheid, ook wel uveïtis genoemd, is een ontsteking aan de iris, het vaatvlies en het straallichaam (uvea) van het oog. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde afweerreactie van het lichaam. Het is een zeer pijnlijke aandoening en komt meestal voor aan één oog, maar beide ogen is ook mogelijk. De exacte oorzaak is moeilijk te achterhalen: er kan sprake zijn van een auto-immuunziekte, virus, bacterie, parasiet of trauma. Iris legt uit: ‘Het was erg belangrijk om het oog van Jikke zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te behandelen om ervoor te zorgen dat de schade die ontstaan was door de te late behandeling zo veel mogelijk te beperken. Het oog moest twaalf keer per dag behandeld worden met oogdruppels, ook gedurende de nacht. De oogdruppels zorgden ervoor dat de pupil weer wijd werd en dat de ontstekingsreactie in het oog werd geremd’.

Verminderd zicht
Na een aantal dagen heeft Iris van Gulik het oog van Jikke weer gecontroleerd. De pupil was gelukkig open gegaan en de ontstekingsreactie was aan het verminderen. ‘Jammer genoeg waren er wel duidelijke verklevingen te zien die ontstaan waren door de te late behandeling,’ aldus Van Gulik, ’Hierdoor was een deel van het zicht levenslang verminderd’. Gedurende langere tijd en onder regelmatige oogcontroles is het oog van Jikke behandeld door de eigenaresse. Een intensief traject doordat het druppelen vele keren per dag noodzakelijk is.

Implantaat
Helaas keert, ondanks de behandeling, maanblindheid vaak terug. Om dit te voorkomen kan er een cyclosporine implantaat worden ingebracht. Deze wordt onder het oogwit geplaatst en voorkomt de ongewenste afweerreactie van het lichaam. Dit is een operatieve ingreep. Bij Jikke is er, nadat de maanblindheidsaanval over was en de medicatie volledig was afgebouwd, een cyclosporine implantaat geplaatst om de kans op recidief veel kleiner te maken. Iris van Gulik kan gelukkig zeggen dat het tot op heden goed gaat met Jikke en haar oog.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


ElCamino

Berichten: 8953
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Maanblindheid bij een Fries: casus uit de praktijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-22 15:34

Ik heb altijd direct geleerd: nooit een "gebruikt" tubetje oogzalf gebruiken. Ook niet voor hetzelfde paard bij dezelfde aandoening, er zitten nl áltijd bacterieen van de voorgaande keer aan het tubetje.....

xMyrth

Berichten: 2818
Geregistreerd: 17-10-12
Woonplaats: Limburg

Re: Maanblindheid bij een Fries: casus uit de praktijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-22 20:39

Wij hebben ook een fries gehad (Jidde) met maanblindheid. Helaas uiteindelijk aan beide ogen :'( wat een prachtig dier was dat...

*KLIK* Kleinschalige pensionstal in Kronenberg, Noord-Limburg. Direct aan het bos! :D Link naar Facebook
Ook tijdelijke stalling aangeboden voor een paar dagen vakantie met uw paard en/of evenementen @ Equestrian Centre de Peelbergen.
~Paardenrecreatie in de Limburgse natuur~


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bielsje, Maanon_, xBeauuu en 22 bezoekers