Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13318
Geregistreerd: 20-04-16

Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-22 15:04

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Banjer.


De tijd van koudere en kortere dagen is weer aangebroken. Eén van de eerste dingen waar je dan als ruiter meteen aan denkt is: "wanneer leg ik welke deken op?" Er is een ongezien ruim aanbod aan dekens beschikbaar, maar een schone deken is minstens even belangrijk als het 'juiste' deken.

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om je dekens te wassen en deze schoon te houden.

Gespecialiseerde diensten
Meer en meer vind je zaken of mensen waar je je dekens kunt binnen brengen om te laten reinigen. Het enige wat je moet doen, is zelf je dekens brengen en weer komen ophalen binnen de afgesproken termijn, maar soms wordt er zelfs al de mogelijkheid dat zij ze ophalen aangeboden. Geen excuus meer dus om vuile dekens te hebben omdat je er zelf te veel werk aan zou hebben. Tegen vergoeding worden ze voor jou gewassen, gedroogd en schoon/vacuum verpakt, zodat ze fris blijven tot je ze effectief wilt gaan gebruiken. Het handige aan deze dienst is dat het door vakmensen met kennis wordt gedaan, waardoor je er zeker van bent dat je deken zijn optimale functie kan blijft behouden.

Wasserette
Een tweede optie vergt al wat meer eigen werk. Veel wasserettes bieden een extra grote wasmachine aan, speciaal om dierenmateriaal in te wassen. Dat is niet enkel handig qua grootte, maar ook je eigen wasmachine blijft gespaard van al het vuil dat uit je deken komt. Deze machines kunnen dan op een specifiek programma ingesteld worden zodat jouw deken optimaal gewassen kan worden. Je moet dan wel natuurlijk zelf kijken voor het juiste wasmiddel en producten om je deken in goede én werkende staat te houden. Denk daarbij maar aan je regendeken, waarvan je wilt dat die ook effectief je paard droog houdt. Dat vraagt wat kennis en de juiste producten om het waterafstotende effect te kunnen behouden. Let wel, een grote wasmachine kost wel wat geld om te laten draaien en ook de wasproducten zijn niet goedkoop. Dat, en je eigen tijd die je erin steekt, zou ervoor kunnen zorgen dat het niet perse voordeliger is om het zelf te doen, zeker niet als je maar één of twee dekens hebt.

Thuis wassen
Heb je geen zin om je te moeten verplaatsen of om (veel) geld te betalen, kun je de dekens ook zelf thuis wassen. Echter is dit niet altijd ideaal met een kleinere, gewone huishoudwasmachine. De trommel kan te klein zijn voor je deken, maar ook de vuiligheid kan je wasmachine stuk maken, wat dan weer op termijn duur kan uitpakken.

Enkele tips
Om de levensduur van je deken zo lang mogelijk te houden en het comfort van je paard optimaal te hebben kun je volgende zaken doen:

  • Houd je paard zijn stal/omgeving schoon. In de winter is dit niet de meest makkelijke taak, zeker niet met modder en andere factoren buiten. Mest, urine en andere vuile zaken tasten de kwaliteit van je deken aan, dus hoe meer je kunt vermijden dat het in contact met je deken komt, hoe beter.
  • Houd je deken schoon. Als je je paard uit de weide of uit stal haalt en de deken is vuil, borstel het er dan zoveel mogelijk af. Neem een zachte, schone borstel en borstel vuile plekken van je deken, zonder de deken te beschadigen.
  • Houd je paard schoon. Hier gaat het niet zozeer over je deken zelf, maar vooral voor het comfort van je paard. Als je een vuile deken gebruikt, of een deken op een vuil paard legt, kan je paard daar ongemakken van ondervinden. De deken kan schuren en wonden veroorzaken, maar het kan ook leiden tot een geïrriteerd paard dat de deken niet meer graag op heeft, of kapot zal maken.
  • Was je dekens meteen als je ze niet meer nodig hebt. Door je dekens vuil te laten liggen, geef je het vuil enkel maar meer de kans om in te trekken en tast je de kwaliteit van je deken aan. Als je weet dat je een deken niet meer nodig zult hebben, reinig hem dan zodra je kan.
  • Berg je dekens goed op. Bewaar een gereinigde deken op een droge, schone plaats. Als je hem dan weer nodig hebt, kun je hem met een gerust hart pakken en op je paard leggen.


Paarden kunnen heel wat verschillende dekens nodig hebben tijdens het najaar en de winter. Het is aan jou om te bepalen in welke omstandigheden je paard leeft en om je bewust te zijn van zijn omgeving. Niet elk paard heeft dezelfde deken nodig, de ene kan al sneller een dikkere deken op moeten dan de ander. Kijk altijd naar wat het paard zelf nodig heeft en spiegel hem niet aan anderen. Er zijn dekens in verschillende gewichten en uitvoeringen, en vaak hebben websites of winkels al heel wat informatie voor handen die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze van deken voor je paard.
Laatst bijgewerkt door JPitty op 18-09-22 15:48, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Mrs_Midnight

Berichten: 326
Geregistreerd: 19-06-17

Re: Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 08:34

Jeetje! Mijn paard laat zijn dekentje altijd lekker zelf groeien, prachtig dekentje en altijd klaar voor gebruik!

Blessed with chocolate everyday!!

lnvdh
Berichten: 956
Geregistreerd: 01-07-17

Re: Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 19:59

Owww heerlijk zijn eigen teddyvachie weer straks ❤️❤️❤️❤️

Storm, voor altijd in ons hart 09-10-2020

prompter

Berichten: 10317
Geregistreerd: 28-09-02

Re: Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 20:02

Ik was mijn dekens nooit. Toch gaan ze jaren mee.

Extremely rare and Beyond Compare

tamary

Berichten: 28664
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 20:19

Geen dekens, grijp eerst naar extra hooi of voederstro, beter dat ze zich warm eten, vacht doet de rest.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: Daar zijn de koudere dagen weer... Zijn je dekens klaar voor gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-22 13:22

IJsland, paarden 24/7 buiten in de winter. Dekens? Nooit van gehoord...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, SemrushBot en 5 bezoekers