Hippische wereld eert koningin Elizabeth II

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13978
Geregistreerd: 20-04-16

Hippische wereld eert koningin Elizabeth II

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-22 15:44

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Koningin Elizabeth II, hier tijdens de uitreiking van de FEI Lifetime Achievement Award.
Foto: Anthony Devlin/PA Wire/FEI.


De hippische wereld heeft Hare Majesteit Koningin Elizabeth II geëerd. Ze overleed vorige week op 96-jarige leeftijd.

Koningin Elizabeth was de langst zittende monarch in de Britse geschiedenis. Ze regeerde van februari 1952 tot de dag van haar overlijden. Elizabeth had haar hele leven een grote passie voor paarden. Ze was eigenaar van veel succesvolle renpaarden, een fanatieke amazone en ze hostte elk jaar de Royal Windsor Horse Show. Natuurlijk was ze ook getrouwd en de moeder van twee voormalige voorzitters van de FEI: prins Philip, hertog van Edinburgh, en prinses Anne. Ook was ze de oma van de wereldkampioene van 2006: Zarah Tindall.

Eerste ontvanger van de FEI Lifetime Achievement Award
De reputatie van wijlen de koningin in de paardensport werd benadrukt doordat zij in 2014 de eerste FEI Lifetime Achievement Award ontving, als erkenning van haar leidende rol als supporter van de paardensport gedurende haar regeerperiode als vorstin van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest in bredere zin.

"Hare Majesteit Koningin Elizabeth II was gedurende haar hele leven en regeerperiode een echte paardenvrouw en een fervent supporter van de paardensport", zegt Ingmar de Vos. "Haar passie en haar begrip van paarden was opmerkelijk, en samen met haar overleden echtgenoot, voormalig voorzitter van de FEI Prins Philip, de Hertog van Edinburg, en hun kinderen en kleinkinderen, promootte ze de waarden van horsemanship op grote schaal. Het was een eer voor de FEI om The Queen in november 2014 de eerste Lifetime Achievement Award te overhandigen voor haar toewijding en onmetelijke bijdrage aan de paardensport. De FEI betuigt haar diepste medeleven aan de Britse koninklijke familie en sluit zich aan bij de hippische gemeenschap in de rouw om het verlies van deze opmerkelijke dame."

De grootste paardenvrouw
Paarden speelden vanaf zeer jonge leeftijd en gedurende haar zeven decennia als vorstin een belangrijke rol in het leven van de overleden koningin. Ze kreeg haar eerste paardrijles in de privémanege van Buckingham Palace Mews in januari 1930, toen zij pas drie jaar oud was. Haar eerste pony, de Shetlandmerrie Peggy, kreeg zij van haar grootvader, koning George V, op haar vierde verjaardag. Behalve voor haar plezier klom de koningin ook in het zadel voor haar ceremoniële taken, zoals de Trooping the Colour-ceremonie, waarmee de verjaardag van de vorstin wordt gevierd.

Een van de favoriete paarden van koningin Elizabeth was de merrie Burmese, een geschenk van de Royal Canadian Mounted Police in 1969, toen zij kwamen optreden op de Royal Windsor Horse Show. De koningin reed 18 jaar lang op Burmese in een dameszadel, tijdens de Trooping the Colour.

Koningin Elizabeth fokte ook Shetland-, Highland- en Fellpony's om ervoor te zorgen dat de traditionele bloedlijnen in deze inheemse rassen bewaard bleven en verbeterd werden. Zij was beschermvrouwe van de British Horse Society, de Fell Pony Society, de Highland Pony Society, de Shire Horse Society, de Welsh Pony and Cob Society en de Thoroughbred Breeders' Association.

Als jonge vrouw werd koningin Elizabeth een fokker van volbloeden uit de stoeterij op Sandringham. De paarden in haar bezit wonnen meer dan 1800 races en vier van de vijf klassiekers voor vlakkebaanrennen. Al in 1957 maakte het succes van haar paarden haar tot de belangrijkste eigenaar in Groot-Brittannië. Toen Estimate zegevierde in de Gold Cup op Royal Ascot in 2013, werd ze de eerste regerende monarch die de winnaar van die race bezat in meer dan 200 jaar.

De nicht van koningin Elizabeth, Margaret Rhodes, zei ooit dat het belang van paarden in het leven van de vorstin niet kon worden overschat. Ze zei: "Toen ze koningin werd, moest ze een heleboel emoties en gedachten aan de toekomst opofferen, maar met paarden is het een andere wereld in die zin dat het je beperkt tot alleen de persoon in relatie tot het dier, en je bent geen koningin, je bent gewoon een mens."

Prins Philip, voormalig voorzitter van de FEI
De koningin deelde haar passie voor paarden met haar wijlen echtgenoot, prins Philip, die vorig jaar helaas is overleden. Hij was voorzitter van de FEI van 1964 tot 1986 en hij mende op wereldniveau. Hij won goud op het WK met het Britse team in 1980.

Prins Philip was al een van de beroemdste mensen ter wereld toen hij voorzitter van de FEI werd. Terwijl zijn beroemdheid de paardensport hem een nieuw level van bekendheid bezorgde, waren het zijn passie voor paarden en zijn drang om wedstrijden te ontwikkelen die van zijn 22 jaar als voorzitter zo'n succes maakten.

Tijdens zijn ambtstermijn als voorzitter gaf prins Philip de aanzet tot de FEI Jumping Nations Cup™, die nu een belangrijk onderdeel vormt van de kalender voor topsporters, en stimuleerde hij actief de start van de FEI Jumping World Cup™ in de jaren '70.

Toen prins Philip aftrad als voorzitter van de FEI, werd hij opgevolgd door prinses Anne, de enige dochter van hem en koningin Elizabeth. Zij vervulde deze rol tot 1994.

Prinses Anne
Prinses Anne rijdt vanaf haar derde jaar. Haar eerste eventingwedstrijd reed ze in 1970. Ze werd Europees kampioen eventing in 1971 in Burghley op Doublet, die in eigendom van de koningin was. Ze was lid van het zilveren medailleteam en ze werd individueel tweede op het EK in 1975 in Luhmühlen, met haar paard Goodwill. Ze nam ook deel aan de EK en WK van 1973 en 1974 en ze nam in 1976 deel aan de Olympische Spelen in Montreal, terwijl de koningin toekeek.

De dochter van prinses Anne, Zara Tindall - wiens vader kapitein Mark Phillips is, een olympisch kampioen parcoursbouwer - heeft een succesvolle eventingcarrière achter de rug. Ze won individueel en teamgoud op het EK van 2005 in Blenheim en vervolgens individueel goud en teamzilver met haar eigen paard Toytown op de FEI Wereldruiterspelen van 2006 in Aken. In 2012 hielp ze Groot-Brittannië aan teamzilver op de Olympische Spelen van Londen.

Koning Charles III, die de troon heeft bestegen, is net als zijn zonen William en Harry een fervent polospeler.

Groot Brittannië in rouw
De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin zegt: "Ik had de grote eer de koningin meer dan eens te ontmoeten, net als ons once in a lifetime-paard, Valegro. Ze was een toegewijde amazone en een onbaatzuchtig en geweldig mens. Ik kan alleen maar hopen dat ze nu vrede heeft, en dat ze herenigd is met haar geliefde hertog."

De Britse ruiter Ben Maher, olympische kampioen springen, zegt: "We zijn allemaal bedroefd dat Hare Majesteit de Koningin is overleden, Ze was een echt toegewijde monarch. Bedankt voor uw dienst, rust in vrede."

Als eerbetoon aan Hare Majesteit zei British Equestrian: "Hare Majesteit's niet aflatende toewijding en opmerkelijke stoïcijnsheid zijn een voorbeeld voor ons allen. Ze was een geweldige supporter van de paardensport tijdens haar leven, een echte kampioen van het paard, en onze gemeenschap zal haar verlies zeer diep voelen."

Hippisch Canada, een land waar koningin Elizabeth staatshoofd was, zei: "De levenslange passie van en liefde voor paarden van Hare Majesteit zal voor altijd bewonderd worden door onze hippische gemeenschap. Haar koninklijke aanwezigheid en blijvende dienst zullen zeer gemist worden. Moge zij rusten in vrede."

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dennis, Hanneke_68, marte_kandia, pandour4evuh, Pien63, Thaske, Ubermetrics, xYaartje en 40 bezoekers