Paardenrace Maliebaan gaat gewoon door ondanks bezwaren van de gemeent

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-04-16

Paardenrace Maliebaan gaat gewoon door ondanks bezwaren van de gemeent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-22 17:24

RTV Utrecht
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Rob van Hilten/Flickr


De paardenrace op de Utrechtse Maliebaan gaat op 24 september door. De gemeente wilde dit met het oog op dierenwelzijn voorkomen, maar heeft onvoldoende juridische gronden om de subsidieaanvraag af te wijzen. Dat heeft de rechter bepaald na een bezwaar van de organisatie. De subsidie is nu vanuit de regeling ‘Utrecht 900’ alsnog toegekend.

De zogenoemde kortebaandraverij is een traditie bij lustrums van de Diergeneeskundige Studenten Kring. Pikeurs in karretjes achter paarden strijden met elkaar over een afstand van een paar honderd meter. Tijdens het evenement zal dit keer een debat zijn over paardensport en dierenwelzijn.
De gemeente heeft als uitgangspunt dat dieren niet gebruikt moeten worden voor evenementen. Het college wil het bestaande beleid juridisch beter gaan borgen, laat wethouder Linda Voortman weten aan de raad.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Earth

Berichten: 6973
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Paardenrace Maliebaan gaat gewoon door ondanks bezwaren van de gemeent

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-22 17:44

Het is een evenement, maar ook een serieuze sport. Dus die reden gaat niet helemaal op.

Run forrest run!!

ruitje

Berichten: 12145
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-22 18:17

Citaat:
Uitleg veterinaire check-up van de kortebaanorganisatie Utrecht.
Vanwege het politieke debat over het dierenwelzijn binnen de drafsport dat onze korte baan teweeg heeft gebracht, zijn wij als organisatie genoodzaakt om elk paard een korte veterinaire check-up te laten doorlopen voordat de dieren op de baan verschijnen. Dit zal bestaan uit een kort algemeen onderzoek en het beoordelen van de zuiverheid van de gangen wat in totaal ongeveer 5 minuten zal duren. Wij als organisatie hebben er volledig vertrouwen in, dat elk paard de keuring zal halen omdat wij weten dat de gezondheid van het dier altijd voorop staat bij trainers en eigenaars. Verder kan het zo zijn dat de dierenarts controleert op verboden harnachement. Ondanks de geuite kritiek van een kleine fractie van onze gemeente, hopen wij een mooie dag neer te zetten waarbij wij laten zien dat het dierenwelzijn niet in het gedrang komt binnen de drafsport! Wij kijken er zelf erg naar uit en hopen dat zoveel mogelijk mensen mogen genieten van een koers in het hartje van Utrecht!


Citaat:
De paardenrace op de Maliebaan gaat 24 september gewoon door en de organisatie heeft ook subsidie gehad van de gemeente Utrecht. Eerder was er nog gedoe over de financiële steun omdat het gemeentebestuur geen voorstander is van evenementen met dieren.

Voor liefhebbers van paardenraces is de wedstrijd op de Maliebaan een hoogtepunt. Tijdens de zogeheten kortebaandraverij strijden pikeurs, die in een karretje zitten achter de paarden, tegen elkaar om zo snel mogelijk een afstand af te leggen. De wedstrijd wordt georganiseerd ter ere van het lustrum van Diergeneeskundige Studenten Kring en werd ook tijdens eerdere lustra georganiseerd.

Dit jaar ontstond er echter discussie over de subsidie van de gemeente Utrecht. De organisatie had financiële steun aangevraagd waarop de gemeente dit afwees, maar daarbij werd wel gezegd dat er bij een eventueel bezwaar weinig juridische gronden waren om geen subsidie te geven. De gemeente had de aanvraag uit voorzorg geweigerd omdat “onvoldoende duidelijk is of bij deze kortebaandraverij het welzijn van de paarden is gewaarborgd”. Nadat de organisatie in bezwaar is gegaan, heeft de gemeente de subsidie alsnog toegekend.

Debat

In 1982 was de eerste editie van de Maliebaandag, die om de vijf jaar wordt georganiseerd. De Diergeneeskundige Studenten Kring bestaat dit jaar negentig jaar. Naast de renbaan is er een knuffeldierenziekenhuis en staan er diverse kramen waarin bezoekers meer kunnen leren over diergeneeskunde en de paardensport.

Het is de studenten niet ontgaan dat er discussie is over dierenwelzijn. Daarom wordt er tijdens het evenement een debat georganiseerd. “Als veterinaire studenten juichen wij de discussie rondom dierenwelzijn in de paardensport toe en organiseren daarom een debat waarin ruimte is voor verschillende standpunten.” Aan het gesprek doen vertegenwoordigers mee van de Kortebaanbond en de Dierenbescherming en een hoogleraar dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht. Ook het publiek kan reageren.

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 2 bezoekers