Ezel heeft Afrikaanse roots

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13279
Geregistreerd: 20-04-16

Ezel heeft Afrikaanse roots

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-22 16:50

Levende Have
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


De domesticatie van de ezel voltrok zich 7000 jaar geleden in het oosten van Afrika. Nog altijd zijn de ezels in Kenia en de hoorn van Afrika genetisch verwant aan de eerste gedomesticeerde ezels. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Ze hopen door nader onderzoek de exacte plaats te kunnen bepalen waar de eerste gedomesticeerde ezels leefden.

Van 207 ezels die op dit moment op diverse continenten worden gehouden, 49 huidige, wilde ezels en 31 ezels uit de oudheid en de Romeinse tijd is het gnoom onderzocht. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Afrikaanse oer-ezel zich 2500 jaar voor Chr. als lastdier heeft verspreid richting Europa en Aziƫ. Er bestaan aparte genetische lijnen van ezels, die vele duizenden jaren teruggaan, maar er is ook overal wel een geringe genetische invloed van wilde ezels te vinden. Bovendien was er sprake van een genetische uitwisseling tussen ezels uit West- en Oost-Euraziƫ en Afrika.

Aan het onderzoek hebben meer dan 40 overwegend Franse wetenschappers meegewerkt. De gedachte aan een Afrikaanse oorsprong van de ezel is niet nieuw. In Egypte zijn ruim zes eeuwen oude skeletresten van ezels gevonden en een gegraveerde Egyptische tekening van 5.000 jaar oud duidt eveneens op de aanwezigheid van gedomesticeerde ezels. Door archeologische overblijfselen te analyseren, ontdekten wetenschappers bewijs van een voorheen onbekende genetische afstamming van ezels die 2000 jaar geleden in de Levant (het gebied ten zuiden van Turkije, grenzend aan de Middellandse zee) leefden.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, elfje72, Facebook, floorsxm, Googlebot, janneke584, Jihama, lalala_20, MoniqueT, nien81, oblix, Sakura789 en 27 bezoekers