Met vallen en opstaan via Indoor Friesland naar de mooiste overwinning

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13261
Geregistreerd: 20-04-16

Met vallen en opstaan via Indoor Friesland naar de mooiste overwinning

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-22 18:34

Indoor Friesland Persbericht
Sport

Afbeelding
Tymoon Calloo Meerchen. Foto: Dirk Demeersman


Tekst door : Dinette Neuteboom

Tymoon Calloo Meerchen is onlangs overleden. Het was het paard waar de Belgische topruiter Dirk Demeersman (die met de hengst Clinton in 2004 individueel vierde werd op de Olympische Spelen in Athene) zijn eerste internationale Grote Prijs mee won bij de senioren. Waar dat was? Juist ja, in Leeuwarden op Indoor Friesland.

Wel een beetje speciaal
Tymoon Calloo Meerchen kwam bij Demeersman onder het zadel door de contacten van een bevriende journalist. "Ik had in die tijd Clinton en Orlando en toen Orlando halverwege het jaar na Aken verkocht werd, vroeg de eigenaar van Tymoon aan een journalist of ik niet geïnteresseerd zou zijn om dat paard te rijden. Tymoon liep gewoon bij hem op de wei," herinnert Demeersman zich. De zoon van Skippy II had voorheen met Philippe Lejeune al een paar 1.50m-parcoursen gesprongen waaronder heel succesvol in Olympia, Londen. "Ik ben er naartoe gereden en heb dat paard eens bekeken op de wei en op wat video's van toen hij iets jonger was. Hij was wel een beetje speciaal. Hij was heel gevoelig en had heel veel bloed, maar die videos met Philippe maakten indruk op mij dus zodoende wilde ik het wel proberen."

Stap voor stap
Demeersman ging met Tymoon aan de slag, maar forceerde niks. "Hij was vooral nogal bang voor combinaties. Ik ben 1.35m begonnen en heb stap voor stap, beetje bij beetje rustig verder gewerkt. Ik geloofde er wel in, mede door de video's die ik gezien had. En ik vond het mijn taak er zoveel mogelijk uit te halen zonder hem te forceren. We hebben het rustig opgebouwd, een beetje met vallen en opstaan. Dat was met hem altijd. Het heeft toch wel een jaar geduurd dat wij zo wat 1.40m en 1.45m hebben gereden. Ik denk dat Leeuwarden één van de eerste Grote Prijzen was die ik met hem reed."

Vertrouwen
Maar Tymoon voelde in 2006 direct op de eerste dag van Indoor Friesland al heel goed aan. "Hij was de eerste dag al tweede in de dikke proef, de kwalificatie. Ik denk dat alleen Roger Yves Bost sneller was. Ik had toen wel het geval dat het goed zat," herinnert Demeersman zich. "Hij deed het heel makkelijk en was goed in vertrouwen. De tweede dag heb ik toen niet gereden en de Grote Prijs wonnen we."

Mooiste overwinning
De Grote Prijs van Leeuwarden was niet de enige grote overwinning die Demeersman en Tymoon behaalden. "Ik zei in Leeuwarden al tegen zijn eigenaar dat ik het gevoel had dat dat niet zijn laatste grote prijs zou zijn. Dat gevoel had ik echt. Eigenlijk was Leeuwarden voor ons het begin. Zes weken nadien wonnen we in Mechelen de Wereldbeker. Dat was de mooiste overwinning uit mijn carrière."

Heel gezellig en mooi
Leeuwarden en Tymoon hebben allebei een speciaal plekje in Demeersmans hart. "Leeuwarden was in 19986 of 1987 mijn allereerste internationale concours dat ik bij de senioren gereden heb. En sindsdien heb ik weinig edities gemist. Ik vond het altijd heel gezellig en heel mooi. De faciliteiten waren altijd heel erg goed en die shows met die Friezen waren prachtig. Ik ben er altijd graag naartoe gekomen. Toen ik las dat het weer terugkwam, deed me dat ook deugd. Indoor Friesland was gewoon altijd een erg goed concours en met Yvonne van Bergen als sportdirecteur gaat het vast ook dit jaar weer top worden."

Familie van Tymoon
Of Demeersman dit jaar weer van de partij zal zijn is nog even de vraag. "Als mijn paarden goed te pas zijn en ze hebben een plaatsje voor mij, dan wil ik graag komen. Ik heb wel een goed paard, G'Majo van de Caloo Meerschen, een tienjarige merrie van Ugano Sitte x Vigo d'Arsouilles. Haar grootmoeder is de volle zus van Tymoon."

De baas spelen
Tymoon heeft de laatste jaren van zijn leven doorgebracht bij zijn eigenaar Jef Voghel in de wei. "Hij liep samen met twee nakomelingen van die merrie die ik rijd. Daar speelde hij zo een beetje de baas over," lacht Demeersman. Een mooi pensioen voor een bijzonder paard.

Rust zacht Tymoon Caloo Meerchen.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, ElCid, Fly_high en 14 bezoekers