Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14341
Geregistreerd: 20-04-16

Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-22 19:05

Omroep Gelderland
Algemeen
Ingezonden door karuna.

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


KOOTWIJK - Dankzij de inzet van paardenliefhebber Jaap van den Ende (68) blijft het mogelijk om tussen Apeldoorn en Barneveld te blijven paardrijden. Staatsbosbeheer heeft te weinig geld om de ruiter- en menpaden te onderhouden. Dat ging de Harskamper aan het hart, en dus zet hij, samen met ruim honderd andere vrijwilligers, de schouders eronder.

Trots was hij, toen afgelopen week het vernieuwde netwerk van ruiterpaden Midden Veluwe heropende. De 180 kilometer lange paardrijdroute door Apeldoorn, Kootwijk, Garderen en Stroe dreigde te verdwijnen. Dankzij Jaaps inzet ligt de route er nu pico bello bij. “Dit mocht absoluut niet verloren gaan”, zegt de weldoener, die zelf graag met zijn menkar over de zandpaden galoppeert. “Dit is zo'n uniek gebied op de Midden Veluwe. Je kunt hier gewoon anderhalf tot twee uur rijden zonder iemand tegen te komen. Het is fantastisch dat dat nog kan.”

Toen Jaap lucht kreeg van de dreigende sluiting van zijn geliefde paardenroute, besloot hij tot actie over te gaan. Het onderhoudsbudget van Staatsbosbeheer, gefinancierd door de provincie Gelderland, bleek slechts nog toereikend voor het onderhoud van fiets- en wandelpaden. Paardenliefhebbers vonden daarom een manier om de onderhoudskosten voor hun paden te drukken.

Ruim honderd vrijwilligers
Jaap en andere vrijwilligers richtten een stichting op. De Stichting Paardenvrienden Midden-Veluwe telt nu ruim honderd vrijwilligers, met Jaap als voorzitter. Samen onderhouden ze de ruiterpaden in het gebied. Daardoor is het voortbestaan verzekerd. “Twee keer per jaar gaat er een ploeg met snoeischaar en zagen het veld in, om de paden vrij te maken. De paden worden geëgaliseerd met een weidesleep. In het najaar blazen we de bladeren van de paden met een bladblazer”, aldus de trotse voorzitter.
De ruiterpaden Midden Veluwe kregen een 'upgrade' door Routebureau Veluwe, dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Barneveld. Ook hierbij stak Jaap, met vrijwilligers van de stichting, de handen uit de mouwen. De kilometerslange paardenroute heeft nu wegwijzerpaaltjes en is gedigitaliseerd. Ze maakten hekken om paarden aan vast te binden en opstapjes om het dier weer te bestijgen. De aansluiting met omliggende ruiterpadennetwerken is verbeterd.

Dankbaar
Boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer is dankbaar voor Jaaps vrijwillige inzet. “Ik heb geluk gehad met een Jaap in mijn gebied. Ik heb er zelf ook veel energie in gestoken. Maar je hebt mensen zoals hij nodig, die uiteindelijk die handschoen oppakken en dat samen met de omgeving vormgeven.” De boswachter hoopt dat er landelijk meer mensen zoals Jaap opstaan. “Mensen die samen met de omgeving stichtingen vormen en het onderhoud van ruiterpaden in onze gebieden op zich nemen.” Jaap zelf noemt zijn inzet vanzelfsprekend. “Paardenmensen onderling, dat is een vrij hechte groep. Iedereen is bereid om wat terug te doen”, verklaart hij nuchter. Maar een dikke 'chapeau' deelt Jaap liever uit aan de bosbeheerder. “We mogen de faciliteiten van Staatsbosbeheer gebruiken en gereedschappen lenen. Ze geven cursussen voor de vrijwilligers. Ja, het is echt een voorbeeld voor andere ruiterpadennetwerken.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.Elisa2

Berichten: 38128
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-22 19:13

Topper!

Wij zaten vroeger ook bij zo,n stichting die de ruiterpaden bij hield voor de gemeente. Geen idee eigenlijk of die stichting nog bestaat.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Sunnda

Berichten: 7845
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-22 00:19

Wat een leuk bericht!!

Wij rijden hier ook heel regelmatig, dus enorm bedankt Jaap, andere vrijwilligers en SBB. :j

Erres

Berichten: 332
Geregistreerd: 23-01-07
Woonplaats: Veluwe

Re: Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-22 19:20

Wat goed dat er zulke mensen er zijn, die initiatief nemen hiervoor. Top

be the best me I can be

Adrija

Berichten: 1898
Geregistreerd: 28-11-01

Re: Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-22 21:02

Super! Complimenten voor Jaap en de gebruikersgroep

SilvanoN
Berichten: 216
Geregistreerd: 18-05-14

Re: Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 13:20

Wel jammer dat ruiterroutes laag op de prioriteitenlijst staan van onderhoud in de provincies. Maar we zullen wel de kleinste groep gebruikers zijn.

Bronsveen

Berichten: 69
Geregistreerd: 08-09-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 13:28

Wat een geweldig bericht !
Fijn dat die mooie ruiterroutes in stand blijven ,en men er van kan blijven genieten
Toppers !! *\o/*

Hilary

Berichten: 9208
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 13:29

SilvanoN schreef:
Wel jammer dat ruiterroutes laag op de prioriteitenlijst staan van onderhoud in de provincies. Maar we zullen wel de kleinste groep gebruikers zijn.

Dit heeft deels ook te maken met bepaalde verplichtingen waar aan voldaan moet worden mbt openstelling (dan moeten er wel paden zijn waar je op kunt wandelen, anders krijg je geen subsidie) en boomveiligheidscontrole. En dan is soms gewoon het geld al op.

Oy with the poodles, already

Shuristar
Berichten: 470
Geregistreerd: 11-09-07

Re: Dankzij Jaap (68) kunnen we blijven paardrijden op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-22 15:34

Ik lees dat de paden zijn gedigitaliseerd. Om welke paden gaat dit, weet iemand waar ik dit kan vinden?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CaroR, Lizzy__87, RianneH, sasja0705, Stanleytje, winnetou4502 en 53 bezoekers