KNHS talentendag inspirerend voor ruiters en trainers

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13303
Geregistreerd: 20-04-16

KNHS talentendag inspirerend voor ruiters en trainers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-22 18:30

KNHS
Sport

Afbeelding
Dinja van Liere, hier met Vita di Lusso. Ze was aanwezig als trainer.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Op het NHC in Ermelo kwamen maandag 29 augustus bijna 150 jonge ruiters aan start tijdens de KNHS Talentendag. De deelnemers werden deze dag beoordeeld en begeleid door een indrukwekkende groep toptrainers en de bondscoaches van TeamNL uit de verschillende disciplines. Zo waren onder andere WK bronzen medaillewinnares Dinja van Liere en Olympiërs Hans Peter Minderhoud, Merel Blom, Adelinde Cornelissen en Elaine Pen aanwezig als trainer. Natuurlijk was ook Anky van Grunsven als ambassadrice van het KNHS Talentenplan als trainer present.

Iris Boelhouwer, Technisch directeur van de KNHS, heeft genoten van de dag. “Ik vind de KNHS Talentendag een van de leukste dagen van het jaar, omdat dit dé dag is waarop jonge talenten in contact komen met topruiters en trainers van internationaal niveau. Ik heb met een aantal ouders gesproken vandaag en zij zien dat bij hun kind de spanning van zo’n dag wel meetelt. Het moet natuurlijk ook allemaal gebeuren vandaag en het is best spannend als een topruiter of -coach je begeleidt. Maar uiteindelijk halen ze hier wel juist energie uit en zie je het rijden verbeteren gedurende de training!”

Anky van Grunsven is als ambassadrice van het KNHS Talentenplan al vanaf dag één erbij betrokken en ze is nog altijd even enthousiast. “Het is altijd leuk om met jonge mensen te werken en ze vooruit te kunnen helpen. Je ziet de potentie bij de ruiters en ook bij de paarden, ik heb hele leuke combinaties gezien vandaag,” vertelt ze enthousiast. “Op een dag als vandaag help je de ruiters maar kort, en toch zie je dan al hele leuke vooruitgang en dat biedt perspectief voor de beloftetrainingen.”

Gretige deelnemers
Bondscoach van de Pony’s en Children dressuur, Imke Schellekens-Bartels: “Het leuke aan de KNHS Talentendag vind ik dat je niet alleen leuke combinaties “scout”, maar je ziet de ruiters tijdens een training met een topcoach ook echt verbeteren. Dat is heel mooi; het moet voor alle deelnemers een leuke en leerzame dag zijn, of ze nu wel of niet worden geselecteerd voor het belofteprogramma. Voor mij als bondscoach is het ook erg fijn om te zien dat er nieuwe talenten aankomen voor de toekomst, die we straks hopelijk op kunnen nemen in de jeugdkaders.”

Trainer Mischa Koot heeft met een aantal dressuur combinaties gewerkt en kijkt met een heel positief gevoel terug op de dag: “Ik vond het een ontzettend inspirerende dag en ik heb echt hele leuke combinaties zien rijden. Er is veel potentie in zowel de paarden als de ruiters en gedurende de trainingen zag je bij de meeste ruiters echt verbetering. De deelnemers zijn jong, leergierig en gretig en dat is erg leuk werken voor ons als trainers. Ze zuigen de informatie echt op! Daarnaast vind ik een dag als dit voor mezelf als trainer ook altijd enorm motiverend, het is fijn om op deze manier met collega trainers en de bondscoaches samen te werken.”

Muziek voor de toekomst
Vincent Voorn, bondscoach van de Young Riders, was dit jaar voor het eerst aanwezig bij de KNHS Talentendag en hij beoordeelde samen met bondscoach van de Pony’s, Children en Junioren Edwin Hoogenraat, de springcombinaties in de ring. “Ik denk dat een dag als vandaag erg goed is. Ik ben wel van mening dat de selectiecriteria voor deze dag wellicht wat hoger zouden mogen, zodat de ruiters die hier rijden al meer ervaring hebben in de ring. Wanneer er vijf of zes trainers en coaches naar je staan te kijken dan is de druk natuurlijk wel aanwezig en je wil dat de jeugd een positief gevoel aan de dag overhoudt. Ze moeten niet onzeker worden in hun rijden en dat kan alleen als ze er echt aan toe zijn om hier deel te nemen. Gelukkig hebben we zeker getalenteerde combinaties voorbij zien komen vandaag. Deze combinaties hebben we kunnen selecteren voor de beloftetrainingen en daar zit zeker muziek in voor de toekomst. Ook al is de spoeling wat dun momenteel, het is mooi om te zien dat een aantal ruiters er met kop en schouder bovenuit steekt.”

Supergave dag
Bondscoach van de Junioren en Young Riders Eventing, Marcelle de Kam, is erg te spreken over wat ze gezien heeft in Ermelo. “Het was een supergave dag! Overal waar je kijkt lopen toppers rond, uit alle disciplines, dat kan alleen maar inspireren. Voor ons als eventing coaches ziet het er naar uit dat er weer een hele leuke groep talentvolle ponyruiters aan zit te komen, waar we erg blij van worden. Ook de groep Junioren is best groot. De stap naar de Young Riders is voor de eventingruiters vrij fors en we zien ook dat de spoeling hier nu nog dunner is. Ik had vier jaar terug tijdens het EK een heel jong juniorenteam, die waren allemaal pas rond de 14 jaar. Zij gaan binnenkort de overstap maken naar de Young Riders en ik hoop dat zij goed aansluiting kunnen vinden. Een jaarlijks terugkerende dag als vandaag is extra belangrijk om jonge ruiters vanaf hun ponytijd al goed te kunnen begeleiden in hun weg naar de top. Sommige deelnemers vinden het spannend om hier te rijden, maar je ziet dat wij ze daar als coaches wel doorheen kunnen helpen en dat dat het rijden positief ten goede komt. Er zijn veel gemotiveerde ruiters die echt graag willen, met daarbij ook enthousiaste ouders wat misschien wel net zo belangrijk is, en dat is heel positief.”

Selectieprocedure
De combinaties die op 29 augustus mee hebben gereden zijn beoordeeld door trainers, in overleg met de bondscoaches. De ruiters die voldoende potentie laten zien zijn geselecteerd voor het KNHS Talentenplan, waar zij vanaf 1 oktober deel van uit maken. Ze worden uitgenodigd om mee te doen aan de Nationale Beloftentrainingen en krijgen daarnaast de door de KNHS en NOC*NSF erkende talentenstatus ‘Belofte’ toegekend, waarmee zij hun voordeel kunnen doen op school of bij een andere onderwijsinstelling.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Bytespider, Raineri en 2 bezoekers