Nieuwe sensorkap kan ruiters helpen passende veiligheidshelm te vinden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26199
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Nieuwe sensorkap kan ruiters helpen passende veiligheidshelm te vinden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-22 17:38

Horsetalk.co.nz
Algemeen

Afbeelding
Een goed passende veiligheidshelm is een essentieel onderdeel van de ruiteruitrusting.
Amerikaanse onderzoekers hebben een kap met sensoren ontwikkeld, die onder de helm
wordt gedragen en meet of deze goed past. Foto: Wikimedia Commons


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.

Veel sporters, van ruiters tot American Footballspelers, vertrouwen op een helm om hun hoofd te beschermen tegen stoten of een val. Echter, een helm die niet goed past, of simpelweg te los zit, maakt ze kwetsbaar voor hersenletsel. Maar hoe weet je of een helm goed past op het hoofd van de persoon die hem draagt? Er was nog geen apparaat uitgevonden dat juist die informatie kan verschaffen.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu een kap met zeer gevoelige sensoren ontwikkeld. Wanneer deze onder de helm wordt gedragen, toont deze aan of de helm de juiste pasvorm heeft. Simin Masihi, Massood Atashbar en hun collega-onderzoekers wilden deze sensoren ontwikkelen voor een beter begrip van de pasvorm van helmen.

Zij ontwikkelden deze kap door een poreuze laag polydimethylsiloxaan (PDMS) te plaatsen tussen twee geleidende elektroden. Zij creëerden uniforme poriën in de PDMS-laag door PDMS, natriumbicarbonaat en salpeterzuur te mengen en te verhitten, waardoor kooldioxide-belletjes vrijkwamen. Bij het uitoefenen van druk op de sensor werd dit poreuze materiaal samengedrukt. De weerstand veranderde naarmate de ruimte tussen de twee elektroden kleiner werd.

De onderzoekers zestien van deze sensoren op een kap. Drie testpersonen droegen deze onder een helm die gebruikt wordt bij American Football. De sensoren toonden correct aan dat de persoon met de grootste hoofdomtrek ook de meeste druk rond zijn hoofd voelde, vooral aan de voorkant. Deze kap heeft de potentie om sporters te helpen met het kiezen van de juiste helm voor hun hoofd en kan fabrikanten helpen om helmen op maat te ontwikkelen. Volgens de onderzoekers kunnen deze helmen ervoor zorgen dat aan sport gerelateerde hoofdletsels een stuk minder ernstig zijn.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 76 bezoekers