Export van paarden is lastiger geworden

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12962
Geregistreerd: 20-04-16

Export van paarden is lastiger geworden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-08-22 15:53

NieuweOogst.nl
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto:Nikki de Kerf/Bokt Wiki


Het exporteren van paarden voor de verkoop is een stuk lastiger geworden, doordat vorig jaar de Europese diergezondheidsverordening is ingegaan. Deze omvat aanscherping van de Europese regels waar een verzamelcentrum aan moet voldoen.

Geen enkel verzamelcentrum voldoet aan de strengere eisen, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo moet een paard in verband met het dierenwelzijn 48 uur op één plek verblijven voordat de exportkeuring plaats kan vinden.

Voorheen konden dieren vanaf een paardenmarkt naar een erkend verzamelcentrum worden vervoerd, waar een exportkeuring direct of na zes uur kan plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de herkomst van het paard.

Zo werden in 2019 nog 86 paarden geëxporteerd via het tijdelijk erkende verzamelcentrum bij de paardenmarkt van Elst. Bij de paardenmarkten van Zuidlaren en Hedel ging het om respectievelijk 214 en 213 paarden. Voor een kleinere paardenmarkt als Bemmel was die mogelijkheid er niet, omdat kleinere paardenmarkten volgens een NVWA-woordvoerder toch al geen export hadden.

Voor de drie grotere paardenmarkten wordt het lastiger, geeft de NVWA-woordvoerder aan. De Europese diergezondheidsverordening (Animal Health Regulation) is sinds 2021 van kracht. Deze verordening stelt inrichtingseisen aan een verzamelcentrum.

Geen erkend verzamelcentrum
De tijdelijke voorzieningen voor een erkend verzamelcentrum bij de markt, zoals die in 2018 en 2019 nog werden goedgekeurd door de NVWA, kunnen niet meer voldoen aan de nieuwe regelgeving. Ook elders is er nog geen ander erkend verzamelcentrum voor paarden. De exportcertificering voor commercieel vervoer kan dus alleen gebeuren op een locatie waar het paard minimaal 48 uur is verbleven.

Een woordvoerder van de drie grote paardenmarkten Elst, Hedel en Zuidlaren stelde al dat hiermee geen problemen worden verwacht. 'Onze Europees bekende paardenmarkten kunnen jaarlijks rekenen op een stabiele aanvoer van rond de 1.100 dieren per markt. Onze markten zijn zeer interessant voor buitenlandse kopers en daarom ook voor de nationale verkopers.' De markten hebben kopers geïnformeerd over de veranderde regelgeving.

Wel zijn er exportlocaties voor niet-commercieel vervoer van paarden die niet zijn verkocht. Deze dieren vallen niet onder de transportverordening en hoeven dus niet aan de 48 uur verblijf te voldoen voordat ze kunnen worden gecertificeerd voor export.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


mvdbijl

Berichten: 3598
Geregistreerd: 29-06-09
Woonplaats: Zeist

Re: Export van paarden is lastiger geworden

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-22 22:36

Daar zijn inmiddels al diverse partijen die daar op ingespeeld hebben, die problemen vallen erg mee.

Ibbel

Berichten: 48099
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-22 08:37

Nieuwsredactie schreef:
Wel zijn er exportlocaties voor niet-commercieel vervoer van paarden die niet zijn verkocht. Deze dieren vallen niet onder de transportverordening en hoeven dus niet aan de 48 uur verblijf te voldoen voordat ze kunnen worden gecertificeerd voor export.


Exportlocaties voor niet-commercieel vervoer voor paarden die niet verkocht zijn.

OK. Een commerciele partij rijdt z'n paarden naar een markt, verkoopt ze NIET, maar mag ze niet-commercieel wél exporteren.

Kan iemand mij uitleggen wat de EU / NVWA hiermee bedoelt?

Iets in deze geest?:

"Ik ben een officiele paardenhandelaar op een markt, babbel wat met een bevriende handelaar uit het buitenland die ik daar tegen kom, en regel vervolgens een neefje (niet commercieel dus) die een paard - dat niet verkocht is hoor, echt niet - (met de normale particuliere NVWA-keuring) naar de bevriende handelaar vervoert? En neefje hoeft ook niet eens aan alle andere vervoersregels te voldoen, wánt het is een particulier? En neefje neemt handjecontantje het geld voor het paard mee terug?"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Casca, DotBot, ImkeTarek, Lynn_Nikita, Tinkermuts, xxxmh en 5 bezoekers