Een geslaagde zesde Hippiade-dag

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14177
Geregistreerd: 20-04-16

Een geslaagde zesde Hippiade-dag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-22 22:08

KNHS
Sport

Afbeelding
Robin van Lierop, hier met Zum Glück RS2 OLD, heeft met Nini de eerste prijs behaald
in het ZZ-Licht. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


Op de zesde dag van de Hippiade was er weer veel mooie dressuur- en springport te zien bij de paarden. Er werden vandaag vijf kampioenen gehuldigd in de klassen 1.30, 1.35 en 1.40 springen en bij de dressuur in de klasse Z2 en ZZ-licht.

Senna Stroek lest best in het Z-springen met Funny Boy D
Senna Stroek (21) was de laatste van de vijf kandidaten in de barrage in de klasse 1.30m springen om de Witte Van Moort prijs. De Limburgse hield haar hoofd koel en reed als enige van de vijf foutloos en verdiende daarmee haar eerste Hippiada-titel. Partner in de strijd is de twaalfjarige ruin Funny Boy D. (v. Arezzo VDL). “Een super paard, hè”, is de eerste reactie van Senna. “Ik vertrouw op hem en hij op mij. Ik maakte in de tweede manche een grote fout. Dat loste hij super voor mij op. Mijn groom helpt mij fantastisch. Zij is de beste die ik mij kan wensen. Wat zij zegt klopt altijd. Ze kan het zelf niet zegt ze. Wat hij ook doet kijk naar de sprong, schuin of zigzaggend, Funny Boy D doet het gewoon, zei ze tegen mij.”

Wat was Senna’s strategie voor de barrage. “Ik had me een heel kort bochtje in de barrage bedacht. Maar mijn groom zei dat ga je niet doen, want nog niemand is foutloos. Zorg dat je foutloos blijft. Ik dacht laat ik maar naar haar luisteren, want ze heeft de hele dag al gelijk. Het heeft zich geloond.”

Wie is Senna Stroek? “Een hobbyruiter die ontzettend blij is met dit paard. Ik krijg nu steeds meer paarden te rijden en ik hoop dat zich dat zo ontwikkelt. Daarnaast doe ik voer- en weideservice voor stal Dohmen. Ik rijd Funny Boy D. sinds februari. Hij heeft me alles geleerd en is een super paard. Alle credits naar hem. Ik heb eerder L gereden met een hobbypaardje. Van Funny Boy D. heb ik echt de kneepjes van het vak mogen leren. Ik train bij van Michel Dohmen. Funny Boy D. is van zijn ouders. Dit paard bewijst dat hij het super kan en hij wint met iedereen. Ik hoop dat ik hem kan blijven rijden. Ik ben echt heel blij”, aldus een nog steeds lachende Senna.

Corne van Zanten ging als eerste van start in de barrage en eindigde op zilver met Kind of Cooper (v. Connect). “Ik dacht na mijn balk op de laatste lijn, dit is verloren. De laatste lijn zal vanavond nog wel een paar keer door mijn hoofd spoken, denk ik. Ik moest een tijd neerzetten. Helaas net niet genoeg. Kind of Cooper is een eigen fokproduct en ik rijd hem van jongs af aan. Vorig jaar wonnen we hier het 1.20m en nu zijn we tweede in het 1.30m. Een kampioenschapspaard.”

De Ier Jack Ryan veroverde het brons met Yes Man (v.Don Diarado) terwijl er in zijn thuisland de vermaarde Dublin Horse Show plaats vindt. “Ik had ook graag in Dublin geweest, maar het is mooi om hier op de Hippiade te zijn en hier twee foutloze ronden te rijden. Yes Man sprong heel goed. Ik ben tevreden hoe het ging. Ik hoop dat een Ier later vanmiddag de Grote Prijs van Dublin wint. Ik ga af en toe terug naar Ierland voor vakantie. Ik werk in Nederland en heb het hier goed naar mijn zin.”

1. Senna Stroek met Funny Boy D - foutloos in 43,54 seconden - KNHS Regio Limburg
2. Corné van Zanten met Kind of Cooper - 4 strafpunten in 38,06 seconden - KNHS Regio Gelderland (Flevoland)
3. Jack Ryan met Yes Man - 4 strafpunten in 38,61 seconden - KNHS Regio Drenthe

Het liep van A tot Z(Z) voor kampioene Anne Bakker
“Fantastisch. Alles liep, van A tot Z”, lacht Anne Bakker nadat ze weet dat ze de Hippiade-titel in het 1.35m heeft gewonnen en de felicitaties van Ad van de Wetering heeft ontvangen. “Dit is een mooie wedstrijd, super voor elkaar. Mooi om hier te mogen rijden. Ad van de Wetering komt twee keer in de maand bij ons thuis trainen. Daar heb ik heel veel aan. Hij was er vandaag ook bij, dus dat was mooi.”

“Mijn paard My Precious Diamond Z kochten we als driejarige in de veiling van The Youngsters. Daarna hebben we hem zelf zadelmak gemaakt en alle klassen doorlopen. Hoe hoger het wordt, hoe makkelijker het eigenlijk wordt. Dat is wel heel erg leuk. Dit paard heb ik samen met mijn vriend Henk Frederiks. We runnen Stal Bakker-Frederiks in Wapserveen. Henk is deze week in Amerika bij klanten. Ik moest het alleen doen vandaag, gelukkig was Ad erbij. Ik hoop niet dat My Precious Diamond verkocht wordt. Ik had met Henk een afspraak gemaakt met Henk dat hij twee jaar mocht blijven, maar die twee jaar zijn inmiddels al voorbij. Dus ik moet maar weer eens met Henk gaan praten. Van mij hoeft hij in ieder geval niet weg.”

Arjen van Diepen eindigde met Houdini op de tweede plaats in de Hartog Prijs met een foutloze barrage. “Heel blij mee eigenlijk. Houdini is een gelegenheidspaard. Ik heb hem drie maanden gereden omdat zijn amazone Frederique Brotwin drie maanden op stage was. Gisteren is ze teruggekomen, dus dit was mijn laatste wedstrijd met Houdini. Hartstikke leuk dat het zo uitpakt, een mooie afsluiting. Hij is van nature niet het allersnelste paard. Vrijdag rijd ik een jong paard in het 1.20 hier op de Hippiade en volgende week met zes paarden naar de Blom Cup in Valkenswaard”, aldus de professional uit Noord Holland.

Met een springfout in de barrage eindigde Kristyna Schütte met Larico op de derde plaats en verdiende daarmee de bronzen medaille in de klasse 1.35m.

1. Anne Bakker, My Precious Diamond Z (v. Mylrod Carthago), 0 – 0 – 0, 37.79 sec
2. Arjen van Diepen, Houdini (v. Tangelo van de Zuuthoeve), 0 – 0 – 0, 40.12 sec
3. Kristyna Schütte, Larico (v. Los Angelos), 0 – 0 – 4, 40.34 sec

Larissa Bijl eerste Hippiade-kampioene 1.40m springen
“Ik heb er geen woorden voor”, is de reactie van Larissa Bijl op het voorterrein. De amazone won met haar hengst Inspector (v. Gentleman) de barrage van de Witte van Moort-prijs, het eerste Hippaide-kampioenschap in het 1.40. “Ik had het echt niet verwacht. Ik ben er super blij mee. Niemand foutloos en dan met vijf combinaties in de barrage. Dan ga ik er toch voor.”

Waar heeft Bijl haar winst gepakt? “Ik kon van hindernis 1 naar 2 een galopsprong minder rijden. Verder probeerde ik ritme te houden en kort te draaien. Inspector heeft een grote galop en daardoor kan ik vaak een galopsprong minder rijden. Dat is mijn voordeel geweest vandaag. Ze hadden gezegd: bij de eerste drie een feestje, dus dat wordt het.”

Bijl (26) werkt als professioneel amazone bij Stal Knijnenburg in Deurne. “Inspector is mijn enige paard op dit niveau. Verder rijd ik voornamelijk jonge paarden. Dit is mijn eerste titel. Ik heb de moeder van Inspector, Diva, ook gereden. Inspector is een eigen fokproduct van Pascal Knijnenburg.”

Knijenburg is één van de eersten om Larissa te feliciteren. “Ik ben heel trots op Larissa. Normaal rijdt ze rustig en vandaag probeerde ze het een keer. Mooi dat het gelukt is.” Op de vraag of Inspector verkocht wordt, heeft Knijnenburg nog geen duidelijk antwoord. “Dat is moeilijk. Er is wel vraag naar. Maar voor Larissa hebben we hem gehouden. Ik heb hem samen met Jos van Deurzen.”

Parcoursbouwers Tim Vrielink en Jacques Wilmink hadden voor de dertien combinaties in het eerste Hippiade 140m-kampioenschap een pittig parcours neergezet. De beste vijf, die met vier strafpunten het basisparcours aflegden, streden in de barrage om de medailles.

Internationaal eventingruiter Raf Kooremans beet het spits af met Nini van HD (v. I’m Special de Muze), reed snel en kort in 41.27 seconden foutloos. Het bleek finaal goed voor zilver. Brons was voor Weite Oldenziel die eveneens zonder springfouten de barrage reed in 41.44 seconden met Ofichem’s Finn (v. Zirocco Blue VDL).

1. Larissa Bijl, Inspector (v. Gentleman), 4 – 0, 40.14 sec
2. Raf Kooremans, Nini van HD (v. I’m Special de Muze), 4 – 0, 41.27 sec
3. Weite Oldenziel, Ofichem’s Finn (v. Zirocco Blue), 4 – 0, 41.44 sec

Hippiade-titel Z2 dressuur voor Miranda Rongen en Kir Royaal
Eerder dit jaar veroverde Miranda Rongen met haar merrie Kir Royaal de KNHS-indoortitel in de klasse Z1. Op de Hippiade deden ze het dunnetjes over, nu een klasse hoger in het Z2. “Ik ga gestaag door”, lacht Miranda bescheiden. “Ik ben ook heel blij met deze titel.”

“Ik weet nog niet of ik nu de overstap maak naar het ZZ-licht of dat ik doorga naar de subtop. Ik moet nog even naar de proeven die gevraagd worden kijken”, redeneert ze verder op de gestage ontwikkeling van de amazone uit Wijchen en de zevenjarige Desperado-dochter. Wat is het verschil met een paar maanden geleden? “Kir Royaal is sterker en we hebben eraan gewerkt dat ze losser wordt in haar lijf en beter in de aanleuning. Dat komt ook tot uiting in de punten en het commentaar dat we van juryleden krijgen. De harmonie en het mooie beeld wordt beloond. Ik was blij dat de eerste proef meetelde vandaag. Daarmee heb ik de titel behaald. Ik was tweede in de Kür en die had ik ook niet beter kunnen rijden. Het was echt rete-spannend. Je kunt beter een proef rijden dan staan te wachten op de uitslag.”

Rongen kent haar merrie al heel lang. “Als veulen hebben we haar gekocht, zelf opgeleid en mee aan de start gegaan. We zijn wat later met haar begonnen. Ze loopt eigenlijk een jaar achter op haar leeftijdsgenoten. Dat zag je vorig jaar toen ik de WK selectie met haar reed. Ook dit jaar zijn we aan de selectie begonnen. Omdat ikzelf van mijn paard was gevallen, mocht ik later meedoen aan de wildcarddag. Die WK-proeven zijn echt pittig. Voor de merrie vond ik dat te vlug gaan. Toen hebben we besloten om voor de regiokampioenschappen en de Hippiade te gaan. Dat is nu mooi gelukt. Ik ben er super blij mee.”

Sport is echter niet de enige loopbaan van de merrie. “Volgend jaar verwacht Kir Royaal middels embryotransplantatie een veulen van Extreme.”

Kim Noordijk veroverde het zilver in de klasse Z2 met Kevin Costner Texel door de finale van de beste 10 uit de eerste proef, de Kur op Muziek te winnen met 76.461%. Het totaalpercentage van beide proeven was 73.662%. Het totaal van Miranda Rongen kwam uit op 73.675 (71,429 + 76,100).

Stephanie de Frel en de zesjarige, extra dravende Lolita nemen het brons mee terug naar Zeeuws Vlaanderen.

1. Miranda Rongen, Kir Royaal O (v. Desperado N.O.P.), Martinus, RV. St. Anthonis, 71,42 + 76,1 = 73,765
2. Kim Noordijk, Kevin Costner Texel (v. Negro), Biesboschruiters, RV., Werkendam, 70,857 + 76,467 = 73,662
3. Stephanie de Frel, Lolita (v. Ferdinand), Hulst, RV., Hulst, 69,238 + 73,308 = 71,273

Kardinale Utopia RS2 brengt Robin van Lierop zijn eerste ‘echte’ titel
“Bizar”, is de eerste reactie van Robin van Lierop nadat bekend wordt dat hij met de bekende zevenjarige merrie (als driejarige keuringskampioene van Gelderland en derde op de NMK, red.) Kardinale Utopia RS2 de Hippiade titel in de klasse ZZ-licht heeft gewonnen. “Toen ik hier vanochtend naar toe reed, had ik dit niet verwacht. Dan hoop je dat het goed gaat. Daarna moet het allemaal nog maar gebeuren. Toen ik bovenaan stond na de eerste proef, moest het in de tweede proef ook nog lukken. Ik was ook kampioene van Gelderland. In al die jaren dat ik meerijd was dat niet eerder gelukt.”

Kardinale Utopia RS2 (v.GLOCK’s Toto jr) is een eigen fokproduct van de bekende dressuurstal RS2 uit Groesbeek van Jacques en Saskia Lemmen en Robin en Seth Bosman. “Dat maakt het ook nog eens extra speciaal. We zijn met haar moeder, Winona-Utopia, de fokkerij begonnen bij RS2. Kardinale is echt van de beginjaren van het bedrijf. We hebben alle nakomelingen uit Winona-Utopia aangehouden om te kijken wat ze doen in de sport. Als dan blijkt dat ze het zo goed doen, net als Kardinale dan is dat nog wel specialer. Ik heb Kardinale zelf als veulen uit haar moeder getrokken. Karidanale is echt een dame en je moet haar ook zo behandelen. Het is een speciaal paard.”

Je zou verwachten dat Robin van Lierop al eerder op de hoogste trede van het podium heeft gestaan. “Ik ben ooit een keer Nederlands kampioen geworden, maar dat kwam omdat de nummer 1 toen het paspoort niet in orde had. Daar heb ik toen niet echt van kunnen genieten. Dit is nu voor mijn gevoel mijn eerste echte titel. Dat maakt deze echt mooi.”

Ook Linda Verwaal reed haar eigen fokproduct naar een medaille in het kampioenschap. Met de stoere en heel goed dravende Jazz-zoon James Bond LVD won ze het zilver. In de Kür had de Overijsselse amazone haar handen vol aan de bruine zoon van de merrie Zurona (v.Negro), die over veel uitstraling en kwaliteit beschikt.

Jessica Buying stond op de derde trede van het podium op medalplaza. Met de merrie Kaény (v.Governor) behaalde ze op de tweede plaats in de finale waardoor ze in het klassement steeg naar het brons. In de huldiging hadden Jessica en Linda een champagnedouche voor Robin gepland, die ook wonderwel lukte.

Kim Noordijk werd vierde in de kür en vierde in het ZZ-licht kampioenschap met Kingston Vienna D, nadat ze al het zilver in de klasse Z2 had veroverd.

1. Robin van Lierop, Kardinale-Utopia RS2 (v. Glock's Toto jr.), Ewijk, RV., Ewijk, 72,952 + 76,367 = 74,660
2. Linda Verwaal, James Bond Lvd (v. Jazz), Horstlinde, RV., Enschede, 70,667 + 72,017 = 71,342
3. Jessica Buying, Káeny (v. Governor), Hoeve Westland Ruiters, RV., Naaldwijk, 68,714 + 73,783 = 71,249

KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 week twee
Volgende week gaan we door met de tweede week van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022. Dan mogen we genieten van het mennen op dinsdag, springen paarden 1.00, 1.10 en 1.20 op vrijdag en springen pony's 0.50, 0.60, 0.70, 0.80, 0.90 en 1.00 op zaterdag.

We hopen alle deelnemers, paarden, pony's en supporters volgende week te zien op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Kan je er niet bij zijn? Ook volgende week kan je alles over de Hippiade volgen via de liveblogs.

We willen alle deelnemers, paarden, pony's, sponsors, officials, crew en supporters ontzettend bedanken voor deze geslaagde eerste Hippiade week en we wensen alle deelnemers van volgende week alvast veel succes!

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Amado, Ann, ClaudeBot, sterregoud en 10 bezoekers