Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101111
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-22 20:33

* Bokt Nieuwsredactie
Bokt Community
Foto's en tekst door Bellatrix

Afbeelding
Dekjes van de Prinses Máxima Manege.


Ik ben voor Bokt naar de Prinses Máxima-manege geweest om eens te kijken hoe ze daar te werk gaan. De Prinses Máxima-manege is een vijf sterren FNRS-manege, die het keurmerk Paard en Welzijn heeft.

De manege ligt op een prachtige locatie aan het bos in Den Dolder. Het ligt op het terrein van Reinaerde. De missie van de manege is het aanbieden van hippische activiteiten aan mensen met en zonder beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en maatschappelijke mogelijkheden.

Op de manege aangekomen word ik begroet door Jenneke, de bedrijfsleidster van de manege. Ik benoem dat ik de locatie prachtig vind en ze vertelt mij dat ze inderdaad erg blij zijn met de locatie. Het ligt aan het bos, waardoor er in de zomer veel schaduw is van de bomen en het voor de paarden beter uit te houden is met erge warmte.

Stalmanagement
Ze hebben 24 stallen, waarvan een paar met groter formaat, voor de grotere paarden die meer ruimte nodig hebben. Op dit moment zijn 23 stallen gevuld. Er is altijd één stal vrij voor noodgevallen. De stallen hebben allemaal een buitenluik en een luik naar elkaar. Tevens is er een sproeisysteem tegen de vliegen. Het Flybuster Systeem. Elke twee uur komt er een goedje uit de sproeier, dat de vliegen weghoudt. Op elke staldeur hangt ook alle informatie over dat paard: welk voer en de hoeveelheid daarvan, wel of niet een deken, et cetera.

Doordeweeks gaan de paarden die voor de lessen gebruikt worden rond 14.00 op stal. Ze hebben twee bospaddocks, met onbeperkt hooi waar de paarden overdag in staan. De kuddes zijn gemengd, de paddocks zijn gedraineerd. De paarden staan met halster (met naam) buiten; de cliënten van de dagbesteding en de vrijwilligers, moeten ze makkelijk kunnen pakken. Ze staan het jaarrond 's nachts binnen, dan gaan ook alle luiken dicht voor de veiligheid. Er hangen ook camera's voor extra toezicht.

Er is een klein weiland vlakbij de manege, waar elke dag andere paarden staan. Die wordener door de dagbesteding heen gebracht. In de zomer krijgen alle paarden twee weken volledige vakantie op een groot weiland dat wordt gehuurd in Soest. De medewerkers van de manege gebruiken een vrachtwagentje om de paarden daarheen te brengen.

Om de twee maanden komt de osteopaat langs. Tevens krijgen ze ook regelmatig bezoek van de fysio en tandarts. De hoefsmid is er elke week. Ook komt er een zadelmaker controleren of de zadels nog goed passen.

Welke paarden gebruikt de manege?
Qua paarden loopt er van alles: KWPN'ers, Fjorden, Friezen, Tinkers, Connemara's, Gelderse paarden, Merens, Welsh en zelfs een Freiberger. Veel koudbloeden dus. De paarden moeten vlakke gangen hebben, dat is zeker voor de ruiters met een beperking belangrijk. Ze gebruiken het liefste paarden vanaf twaalf jaar oud. En de paarden gaan met (actief) pensioen als ze achttien zijn. Er is een schema waarop te zien is welke paarden wanneer aan de beurt zijn om met pensioen te gaan. Dat zijn gemiddeld twee tot drie paarden per jaar. Als de manege op zoek gaat naar nieuwe paarden, willen ze paarden die al wat gezien en gedaan hebben. Als ze een jonger paard tegenkomen, met goed karakter, laten ze hem niet staan. De paarden worden altijd klinisch gekeurd, röntgenologisch alleen vanaf €5000. Voor de achttienjarige paarden wordt altijd een goed plekje gezocht en de manege heeft met de meeste nieuwe eigenaren ook nog contact. De nieuwe paarden worden eerst door valide ruiters of instructeurs gereden om te kijken of ze geschikt kunnen zijn voor het werk. Zo niet, wordt er voor hen ook een goed plekje gezocht.

De lessen
De paarden lopen ongeveer twee uur per dag, waarvan twee staplesjes met beperkte ruiters en één les met een valide ruiter. De lessen worden gegeven in de binnenbak van 20x60 of in de buitenbak van 20x40. Beide hebben een Agterbergbodem. De lessen beginnen in de middag en gaan door tot 21.00. Er zijn elke week 80 vrijwilligers om te helpen. Ze helpen bij het op- en afzadelen en lopen mee in de bak. Sommige ruiters hebben aan één vrijwilliger genoeg, maar anderen hebben er misschien wel drie nodig. Veel valide ruiters blijven als vrijwilliger helpen als ze ouder worden. Alle nieuwe ruiters krijgen eerst een privéles om te kijken wat het rijniveau is. Daarna wordt gekeken in wat voor les ze geplaatst kunnen worden. Het maximum aantal ruiters in een valide les is acht. Die grens ligt op zes in een les voor ruiters met een beperking. Soms ligt de grens zelfs op drie, omdat de ruiters mentaal gezien niet meer aankunnen.

Afbeelding
De verschillende soorten teugels.


De paarden lopen in de lessen met een eigen zadel en hoofdstel. Elk paard heeft een eigen pictogram, zodat het voor ruiters met een beperking , die niet of slecht kunnen lezen, makkelijker is om ze te herkennen. De pictogrammen hangen bij het zadel en hoofdstel en staan op de poetstasjes. Er wordt altijd een hoofdstel met lage neusriem gebruikt. Als de ruiter dan beweeglijk is met de armen of handen, kunnen ze de teugels aan de neusriem vastmaken. Ze kiezen de soort teugels die bij de ruiter past. Zo zijn er kleurenteugels, éénhandsteugels en teugels met extra lussen. Er zijn normale zadels maar er worden ook barebackpads en westernpad met singel gebruikt. Ze hebben ook een klittenbandzadel. Hierop kunnen hulpstukken worden vastgezet, die de ruiter goed vastzetten in het zadel. Dat is vooral handig bij ruiters met een slechte balans of rompproblemen. Er zitten altijd veiligheidsbeugels aan de zadels. De grotere paarden lopen met peesbeschermers voor. De manege heeft ervaren dat de grotere paarden wat kwetsbaarder zijn. Er worden geen hulpteugels voor de paarden gebruikt. Wel hebben de huifbedpaarden ijzers, net als de paarden die het echt nodig hebben. Er wordt altijd opgestapt met een krukje of opstapperron. Er is ook een tillift.

Er is een gewichtslimiet van 90 kilo. Het kleinste paard heeft een gewichtslimiet van 65 kilo. Alle ruiters en de paarden staan in een systeem en de ruiters worden 3x per jaar gewogen. Alles voor het welzijn van de paarden. Ruiters die te zwaar zijn, en bij wie het niet lukt om af te vallen, worden geadviseerd om te gaan mennen. De manege biedt die mogelijkheid ook.

De lessen worden aangepast als het, zoals nu, veel te heet is om actief te rijden. Vaak worden er dan waterspelletjes gedaan en er wordt meer gestapt tijdens de les. Er wordt ook veel in het bos gestapt.

De manege heeft op dit moment geen wachtlijst, al zitten ze er wel tegenaan. Meestal kan er wel wat geschoven worden en lege plekjes worden snel opgevuld. De minimale leeftijd om te mogen rijden op de manege is zes of zeven bij valide ruiters. Minder valide ruiters mogen met vier al komen, de tijd die ze doorbrengen op de rug van de pony is therapeutisch en is niet lang.

De manege biedt ook logopedie, EMDR en fysiotherapie te paard aan en geven ook sessies met paardencoaches.

Afbeelding
De Jan Plezier met de marathonwagen ervoor.


Afwisseling in het werk
Er komen ongeveer 400 ruiters per week naar de manege om te rijden. 80% daarvan heeft een beperking. Met die ruiters worden vaak alleen staplesjes gereden met misschien een stukje draf. Er worden ook veel spelletjes gedaan om de ruiter uit te dagen.

De manege is veel bezig met welzijn, dus de paarden worden ook gereden door valide ruiters. Van alleen staplesjes worden de paarden niet blij. De valide ruiters trainen de paarden in alle gangen en maken een sprongetje of gaan met ze het bos in. Er is veel variatie in het werk. Overdag zijn er dan de lessen voor de ruiters met een beperking en de valide kinderen en in de avond zijn er meestal gevorderde lessen voor volwassenen en de oudere valide kinderen. Om de paarden in het koppie fris te houden, is de afwisseling in het werk erg belangrijk. Er wordt elke maand ook een activiteit georganiseerd. Dat kan een dressuurwedstrijd zijn, of een springwedstrijd, maar ook een buitenrit bijvoorbeeld. Er worden gewone KNHS-proeven gereden, maar ook FNRS-proeven zoals de A-proeven.


Het huifbed
Het motto van de manege is dat iedereen kan paardrijden. Voor de zwaar beperkte ruiters (die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten) is er dan ook een huifbed beschikbaar. Een huifbed is een grote stellage met 2 paarden eronder van dezelfde hoogte en met dezelfde gangen. Ze hebben een menhoofdstel om en er hangt een doek over de ruggen van de paarden. De ruiter ligt in het midden van dat doek. Een persoon in een rolstoel zit de hele dag stil, waardoor hun organen ook minder bewegen. Als ze op het huifbed liggen, gaan die opeens bewegen en wordt de bloedsomloop ook meer gestimuleerd. Dat is topsport voor de ruiters. Ze hebben ook een Jan Plezier. Hier kan een rolstoel in, voor als de ruiter ook niet in de doek kan liggen.

De paarden die voor het huifbed worden gebruikt, worden ook onder het zadel gereden en worden voor de marathon wagen in het bos getraind.


Bekijk een filmpje van het huifbed rijden hieronder.
Laatst bijgewerkt door Firelight op 16-08-22 21:09, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast


MarjanB

Berichten: 16182
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 20:46

Zo’n mooie manege! Goed voor de paarden en mensen <3

Life is a balance of holding on, and letting things go…

callippo

Berichten: 3187
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 20:52

Superleuk dat je daar geweest bent, Marlies! Zal vast een fijn gesprek geweest zijn met Jenneke (wat een topper is dat!)

Zo te lezen denken ze daar enorm goed na over paardenwelzijn, mooi hoor!

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101111
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-22 20:53

Ja, was super leuk! De manege heeft het goed voor elkaar.

ievie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 17-03-11
Woonplaats: het Laaaaaaaand van Maas en Waal

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 21:37

Leuk om te lezen Marlies! Ben zelf de ook weleens op deze manege geweest.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23251
Geregistreerd: 09-04-01

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 10:45

Mooi verslag!!
Klinkt als een fijne plek voor mens en dier

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Keizerinnnn

Berichten: 1217
Geregistreerd: 09-09-15

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 10:53

Nog altijd blij dat mijn paard destijds daarheen is gegaan, heb hem echt zien opbloeien van alle aandacht en het strakke ritme in de dagen. Hij wordt er verzorgd als een koning, had nooit verwacht mijn paard te verkopen aan een manege maar dit is toch wel een andere klasse! En leuk dat ik hem een beetje kan volgen op facebook <3

[o]

Ellekebr
Berichten: 103
Geregistreerd: 30-06-22
Woonplaats: Deventer

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 10:57

Ziet er uit als een hele fijne manege! Wat leuk ook dat huifbed zeg!

miereneter

Berichten: 2395
Geregistreerd: 25-05-17

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 11:02

Ben onder de indruk van wat ze allemaal aanbieden en hoe ze met hun paarden omgaan. Lijkt erop dat ze inderdaad hun missie echt ten uitvoer brengen. Leuk verslag.

Homo sapiens non urinat in ventum.

Kendra

Berichten: 8696
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 11:10

Top manege! Ook een van onze paarden heeft daar een tijdje gestaan, maar toen bleek dat ze eigenlijk 'te goed' was voor de manege, hebben ze haar op een hele fijne zorgvuldige manier weer verkocht naar een particuliere eigenaar.

Amado7

Berichten: 10695
Geregistreerd: 04-06-11
Woonplaats: In het leukste dorp.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 11:12

Mooi hoe ze overal over na denken. Klinkt als een super plekje!

Niet perfect is ook goed

pmarena

Berichten: 47751
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 11:24

Zo hee, dat klinkt allemaal goed doordacht +:)+

pien_2010

Berichten: 42476
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-22 12:39

Leuk artikel van een fijne manege. Er is werkelijk overal aan gedacht. Wat een bedrijf!

lalachico

Berichten: 427
Geregistreerd: 27-04-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-22 12:14

super manege <3
aan alles en iedereen word gedacht
iedereen zet zich altijd voor de volle 100% in

ik heb vroeger mijn stageopdrachten afgerond
en diploma behaald bij hun op de manege

*cheffie_25-01-2022*

Gimmick11

Berichten: 1098
Geregistreerd: 29-07-08

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-22 13:04

Hele mooie Manege, mijn paard Evita komt daar vandaan!

Twinkel (Welsh) en Evita (Gelders) en Taiga (v. Next Level ‘23)

Twinkel & Skylar:
https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=175&t=1992855

Keizerinnnn

Berichten: 1217
Geregistreerd: 09-09-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-22 22:51

Gimmick11 schreef:
Hele mooie Manege, mijn paard Evita komt daar vandaan!


Oh wat leuk! Mijn gelderse hebben ze genomen als vervanger voor Evita. Zodat er genoeg grote opties zouden blijven

[o]

Flubberboot

Berichten: 2762
Geregistreerd: 14-09-21

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 07:37

Leuk stuk!! Mijn paardje komt daar ook vandaan! Alleen daar heette ze Petty ipv Tetje! Ze heeft het daar super gehad!

Pedro <3 B+13 || L1+8

Kendra

Berichten: 8696
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 12:23

Keizerinnnn schreef:
Gimmick11 schreef:
Hele mooie Manege, mijn paard Evita komt daar vandaan!


Oh wat leuk! Mijn gelderse hebben ze genomen als vervanger voor Evita. Zodat er genoeg grote opties zouden blijven


Wat leuk! Evita is door ons gefokt .
Wis niet dat je ook op Bokt zat Gimmick :) .

Bootsiebob

Berichten: 5492
Geregistreerd: 22-05-13

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 12:38

Heel erg leuk om te lezen hoe het daar aan toe gaat.
Klinkt als een fijne plek voor mens en paard!

Shadow0

Berichten: 43427
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 12:43

Petty was zo'n leuk paard!

MarjanB

Berichten: 16182
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 15:18

Flubberboot schreef:
Leuk stuk!! Mijn paardje komt daar ook vandaan! Alleen daar heette ze Petty ipv Tetje! Ze heeft het daar super gehad!


En via mij is ze er ooit terecht gekomen met een omweg :') cirkel weer rond :D

Ben een paar keer gaan kijken en ze stond er super

Life is a balance of holding on, and letting things go…

Koekie73

Berichten: 2621
Geregistreerd: 30-10-16

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 15:27

Leuk! De allereerste pony voor mijn dochter komt hier vandaan.

Flubberboot

Berichten: 2762
Geregistreerd: 14-09-21

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 15:35

Veel mensen die hier een persoonlijke ervaring hebben met de pmm! Leuk!!

Cirkel is inderdaad rond Marjan! Zo mooi hoe dat kan gaan! En hier gaat ze never noppes weg! Zelfs pa die niet veel met paarden heeft is stiekem blij dat de koningin weer terug is <3

Pedro <3 B+13 || L1+8

Gimmick11

Berichten: 1098
Geregistreerd: 29-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 17:26

Kendra schreef:
Keizerinnnn schreef:

Oh wat leuk! Mijn gelderse hebben ze genomen als vervanger voor Evita. Zodat er genoeg grote opties zouden blijven


Wat leuk! Evita is door ons gefokt .
Wis niet dat je ook op Bokt zat Gimmick :) .


jaja, al heel wat jaartjes :D

Ben nog elke dag blij met Evita. Bijzonder paard, maar echt mijn maatje.
En ze is nu drachtig van Next Level! *\o/*

Twinkel (Welsh) en Evita (Gelders) en Taiga (v. Next Level ‘23)

Twinkel & Skylar:
https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=175&t=1992855

Dieuwke_
Berichten: 4520
Geregistreerd: 10-12-06

Re: Een kijkje achter de deuren van de Prinses Máxima-Manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-22 19:24

Wat een mooi verslag Marlies! Het klinkt echt als een fijne plek


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Judith, Jet en 7 bezoekers