Nationale Tuigpaardendag: Een terugblik op het ontstaan

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13324
Geregistreerd: 20-04-16

Nationale Tuigpaardendag: Een terugblik op het ontstaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-22 18:35

KWPN
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Donderdag 18 augustus is de Nationale Tuigpaardendag in Lunteren. Het belooft weer een geweldige dag te worden, met natuurlijk de Finale der Nationale, om de Greet Bergstra Bokaal, als één van de vele hoogtepunten. We blikken terug op de ontwikkeling van de Nationale Tuigpaardendag en haar ererubriek.

Op woensdag 4 september 1985 vond onder voorzitterschap van Jan Schep de allereerste Nationale Tuigpaardendag plaats. Een dag die nog steeds staat als een huis. De titel Topsportmerrie bestaat echter vanaf 1988. En vanaf dat jaar zijn al vele grootheden gehuldigd.

Ereschavot
Sinds 1996 is het ereschavot een prachtig onderdeel van de Finale der Nationale. Dit naar aanleiding van de toen gehouden Olympische Spelen en het erepodiummoment is nog steeds hét moment van NTD. Vanaf 1999 wordt er gestreden om de wisselprijs die de Greet Bergstra Bokaal heet. Deze prijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan Greet Bergstra als dank voor haar grote inzet voor Nationale Tuigpaardendag. De beelden van drie uitbundige winnaars die door de jaren heen daar op dat ereschavot stonden zullen voor velen onvergetelijk zijn.

Meerdere malen
Een aantal rijders heeft meerdere malen een merrie naar de titel Topsportmerrie weten te rijden. Een aantal rijders heeft ook meerdere malen op een trede van het ereschavot gestaan. Maar Henk Hammers is recordhouder wat betreft dat plekje daar op die allerhoogste trede van dat erepodium. Hij stond er negen keer. De allereerste keer was in 2000. Hij vormde toen met Kroonvorstin (v.Renovo), van de HBC-stal, de winnende combinatie. Vervolgens nam hij in 2002 en daarna met tussenpozen tot 2008 in totaal viermaal met Sabrina (v. Renovo), eveneens van de HBC-stal, deze eretitel mee, hetgeen als uniek beschouwd mag worden. Vervolgens reed Henk Taunita (v.Manno) van Stal Van Wessel twee maal naar de hoogste eer. Daarna waren het in 2018 Dendrini (v. Manno) en in 2021 haar dochter Lindrini (v. Hertog Jan) van fokker familie Kooyman die Hammers beide naar de koppositie manoeuvreerde.

Wordt het een tiende keer?
Mocht Lindrini, of een andere merrie die door Henk Hammers wordt uitgebracht, Topsportmerrie worden, dan staat Hammers voor de tiende keer op de hoogste trede van het ereschavot. Morgen vertelt Henk Hammers of hij denkt dat het hem weer lukt.

Beleef de Nationale Tuigpaardendag
Wilt u weten of Henk Hammers er in slaagt om dit record te halen? Bezoek dan de Nationale Tuigpaardendag. De NTD is het podium voor de aangespannen sport en de tuigpaardfokkerij. De dag is niet alleen de bekroning op een heel seizoen van keuringen, waarvoor alleen de allerbeste merries zijn uitgenodigd. Het is ook een dag waarop het publiek onder andere kan genieten van de aangespannen rubrieken voor merries, KWPN-goedgekeurde hengsten, de verkiezingen Tuigpaard en Fokker van het Jaar en uiteraard de Finale der Nationale, waarin gestreden wordt om de titel Topsportmerrie van het Jaar om de Greet Bergstra Bokaal. We verwelkomen u graag op 18 augustus in Lunteren.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, Gordy18 en 7 bezoekers