Sport
Cathrine Laudrup Dufour en Vamos Amigos vieren hun gouden medaille op het WK met
hun groom Rikke Kjaer Jorgensen. Foto: © FEI/Leanjo de Koster
Het organisatiecomité van het FEI WK 2022 in Herning, Denemarken, was niet alleen voor de ruiters een wedstrijd op topniveau, maar het was ook een nieuwe norm voor de erkenning van grooms op hippische evenementen. Met een speciale ruimte voor de grooms in de stallen, en erkenning van de grooms op het grote scherm in de ring, heeft de organisatie ervoor gezorgd dat ook deze groep werd meegenomen in alle organisatorische aspecten van het WK.
Lucy Katan, oprichtster van de International Grooms Association ™ (IGA) verklaart: "We zjn erg onder de indruk van de belangstelling die de grooms tijdens het WK kregen. Het ChampionsAsOne-concept heeft veel aandacht gekregen tijdens het evenement en we zijn erg blij om te zien dat de grooms die in het verleden niet de waardering kregen die ze verdienen, nu eindelijk erkenning en waardering krijgen voor hun harde werk achter de schermen.
De organisatie heeft was proactief in het nemen van belangrijke initiatieven om de arbeidsomstandigheden van de grooms te verbeteren, maar ze stonden ook open voor de ideeën en suggesties van de IGA. We hebben nauw samengewerkt om de feedback van de grooms, die uit een internationaal onderzoek naar voren kwam, te implementeren. Een belangrijk punt dat naar voren kwam, was een afhaalpunt waar de grooms 's avonds laat nog eten konden halen, als ze een lange en drukke dag hadden gehad. De IGA heeft dit teruggekoppeld aan Herning 2022 en we waren erg blij toen we erachter kwamen dat de grooms gebruik konden maken van deze service tijdens het WK."
Tijdens het WK werden de grooms voor het eerst meegenomen bij de prijsuitreikingen. Iedere groom werd bij naam genoemd en ze kregen ook een prijs.
"Grooms zijn onmisbaar in de hippische wereld en zoals iedere ruiter weet: 'een blij paard is een blije groom!", legt Jens Traberg, CEO of Sport van Herning 2022, uit. "We wilden de grooms goed verzorgen, niet alleen met eten en drinken, maar we wilden ze ook erkenning geven voor hun rol in de paardensport."
Het belang van de deelname van grooms aan belangrijke feestelijke momenten ging niet verloren voor de gemeenschap. "Het was een emotioneel moment toen we zagen dat leden van de groomscommunity eindelijk erkenning kregen voor het werk dat ze achter de schermen verrichten", zegt Jenny Ellis, vertegenwoordiger van de IGA in Herning. "Het WK in Herning heeft de lat zeker hoog gelegd en we hopen dat anderen zullen voortzetten wat er in Denemarken is gedaan voor de grooms. We zullen deze geweldige acties in de toekomst blijven delen met andere organisaties."
De IGA is een onafhankelijke beroepsvereniging zonder winstoogmerk en werd opgericht om de vertegenwoordiging en de erkenning van grooms en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, vooral bij hippische evenementen, waar lange werktijden de norm zijn.
De IGA werd formeel erkend door de FEI met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MOU) tijdens het FEI Sports Forum in Lausanne. Zwitserland, in april 2022.